Skocz do zawartości
TheOne

W Dualu Pamięć Się Gorzej Kręci?!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pamięci Dual Geil 2x512MB PC3200 (DDR400) cl2,5-3-3-6. Spotykam się w różnych komentarzach, że te kości pozwalają na duża zmianę timingów: 2-3-3-6, 2,5-2-2-5; 2-3-3-3 bez nawet podnoszenia napięcia; 2,0-5-1-1 na 2,9V, oraz, że kręcą się bez problemu ponad 433Mhz. Wszystkie te komentarze dotyczyły jednak pojedynczych pamięci.

U mnie pracują one w dualu i nic nie mogę z nich wycisnąć poza standardowe timingi, kości się nic grzeją (są letnie nawet po podnoszeniu napięcia) ale ustawienie cl2,0 nawet przy pozostałych zawyżonych timigach to wyczyn niemożliwy w moim wypadku.

Mam pecha bo trafiłem na gorsze (do kręcenia) pamięci czy w dualu pamięci zawsze mają opór przed optymalizacją?

Mój sprzęt to: A643200+ Winchester S939 2000Mhz@2400Mhz (1,425V) + Gigabyte GA-k8nf-9 nForce4-4x…

POZDRAWIAM,

Łukasz P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magistrale ze standardowych 200MHz podkręciłem o 20% do 240Mhz co przy mnożniku x10 dało mi procesor 2400Mhz (3800+), poniosłem jednocześnie napięcie na procesor o 0,025V w celu uzyskania lepszej stabilności.

Pamięci pracują na dzielniku 166/200 to przy HTT 240Mhz daje im to prace na 199Mhz. Magistrale HT mam dodatkowo ustawioną na x3=960MHz…

Próbuje cokolwiek wyciągnąć z 2,5-3-3-6, jak na razie mogę zmniejszać tylko ostatnią wartość, zmniejszanie pierwszych, najbardziej wpływających na wydajność nie bootuje płyty lub samego systemu operacyjnego. Nie pomaga także zwiększanie napięcia na DDR- maksymalnie mogę dorzucić +0.2V (na więcej płyta nie pozwala). Nic nie mogę zatem z nich wycisnąć.

Pamięci dzielnie działały jednak na 260MHz FSB (HTT) uzyskując prace 216Mhz, jednak przy tak wysokim FSB nie mogłem uzyskać stabilnej pracy komputera (SPrime 2004 pokazywał błędy już po 1min, SPi też się kozaczył…). Pomagało tylko zwiększanie napięcia na rdzeń do nawet +1.0-1.5V, ale wtedy na standardowym chłodzeniu (BOX) procesor dość mocno się grzał.

Niebawem, gdy będę miał trochę wolnego czasu, postaram się porobić testy z tylko jedną kością pamięci i zobaczymy czy to przypadłość moich pamięci, że nie pozwalają na zaostrzanie timingów…

POZDRAWIAM,

Łukasz P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmniejsz mnoznik na prcesorze i zapodaj htt/fsb 1:1 = synchronicznie i zobacz wtedy na ile ci pojdzie wszystko ...

az mi sie jakos wiezyc nie chce ze az tak slabo z tymi ramami ...

moim zdaniem powinny przy 400Mhz pujsc na 2-3-3-6 przynajmniej ...

jak nie da rady to jakas lipa :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmniejsz mnoznik na prcesorze i zapodaj htt/fsb 1:1 = synchronicznie i zobacz wtedy na ile ci pojdzie wszystko ...

az mi sie jakos wiezyc nie chce ze az tak slabo z tymi ramami ...

moim zdaniem powinny przy 400Mhz pujsc na 2-3-3-6 przynajmniej ...

jak nie da rady to jakas lipa :]

1286087[/snapback]

Jeżeli mam sprawdzić czy pamięci się kręcą to chyba lepiej przywrócić standardową szynę HTT 200MHz i wtedy pościć synchronicznie…

Jak zmniejszę mnożnik procesora to procesor będzie pracował wolniej ale htt nadal pozostanie 240Mhz a przy tej szybkości nie jestem w stanie zmusić pamięci to pracy synchronicznej. Jedyna możliwość pracy synchronicznej to zmniejszyć właśnie fsb….

Swoją drogą porobiłem testy pojedynczego modułu pamięci (praca jednokanałowa) i niestety nie uzyskałem w ogóle lepszych wyników zaostrzania timingów- nic poza standardowe. Wiec albo mam pecha albo moja płyta (gigabyte ga-k8nf-9 nForce4-4x) nie pozwala na za dużo (podobno producent zablokował możliwość podkręcania w podstawowej wersji chipsetu nforce4, aby zwiększyć zapotrzebowanie na droższe chipsety?! <- ciekawe czy to prawda, bo procesor kręci się nienajgorzej)…

W biosie oprócz standardowych timingów mam jeszcze jakieś:

Row Cycle Time (tRC) 7-22

Row Refresh Cyc Time (rRFC) 9-24

Row to Row delay (tRRD) 2-4

Write to read delay (tWTR) 1-2

Read to Write delay (tRWT) 1-6

Refresh period (tREF) 1-4x1552-4672

Ciekawe, za co one odpowiadają, jak wpływają na wydajność systemu i jak zależą od pozostałych…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście dziwne zachowanie tych pamiątek :?. Mam ich wersję 2x256 i potwierdzam, że pracują w dualu bezproblemowo przy ustawieniu 440 Mhz i przy włączonym intelowskim PAT-cie, co w efekcie dało mi timingi na auto 2-3-3-5. Napięcia bez zmian. A może nForce4 nie lubi tych pamięci? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi