Mroow Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 (edytowane) Witam, To moje początki z podkręcaniem. Poczytałem dziś parę postów o podkręcaniu, wiec postatnowiłem spróbować. Na początek podam wam kilka informacji, żebyście zapoznali się z moim sprzętem. System operacyjny Microsoft Windows 2000 Professional Typ procesora Intel Pentium 4A, 2700 MHz (18 x 150) Nazwa kodowa Northwood, A80532 Seria B0 Oryginalna częstotliwość taktowania 2400 MHz Min / Max CPU Multiplier 18x / 18x ID płyty głównej 09/16/2002-I845GE/ICH4/IT8708-P4GE-V Nazwa płyty głównej Asus P4GE-V Liczba gniazd procesora 1 Socket 478 Urządzenie AGP nVIDIA GeForce4 Ti 4200 Typ BIOS'u Award Award Modular BIOS v6.0 Informacja z BIOS'u Award ASUS P4GE-V ACPI BIOS Revision 1001 Pojechałem szyna FSB do 150Mhz. Przy 155 i 160 komp. padał. Zwiększyłem napięcie trochę żeby nie przysądzić z 1.5V na 1.6. Ale też nie pomogło. Czy go więcej podkręcić się nie da?! Mój kumpel mówi ze taki sam procek dojechał szyną do 167.:( Aha no i inny kumpel mówi ze z moim zasilaczem lepiej nie ryzykować. Podobno wybuchają przy większym podkręcaniu. A oto on: Producent Megabajt Wersja MGB-350ATXP4 Dodano: Po roznych testach (m. in. Prime95) Wychodzi na to że kom jest niestabilny. Powiedzcie co mam zrobić. Edytowane 19 Lutego 2005 przez Mroow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) Aha no i inny kumpel mówi ze z moim zasilaczem lepiej nie ryzykować. Podobno wybuchają przy większym podkręcaniu.Hie hie hie :lol: Łap za multimetr i mierz napięcia... Będziesz wiedział czy to zasilacz... Albo pożycz od kogoś jakiś dobry zasilacz. A na lepszym zasilaczu podnoś najwyżej dalej vcore... tylko uważaj na temperatury (a tak na marginesie uważasz na nie wogóle? <_< ) Pozdrawiam Edytowane 20 Lutego 2005 przez Krzysiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takesi Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) Też mam ten zasilacz Megabajt 300W. Tylko mój problem jest inny Mój config : Manufacturer: Intel Family: Pentium® 4 Internal Clock: 2.54 GHz Internal Clock Maximum: 3 GHz External Clock: 133 MHz Socket Designation: Socket-1 Type: <unknown> Upgrade: ZIF Socket Capabilities: MMX, CMov, RDTSC, SSE, SSE2 Version: Intel® Pentium® 4 Processor CPUID: 0x00000f24 Motherboard Manufacturer: SOLTEK Motherboard Model: 85ERV Przy wyższym FSB np. ( 144mhz ) Robią mi się błędy w Windowsie albo restart albo wali się explorer, przyczyna może być jedna Megaszajs 300W ;/ Edytowane 20 Lutego 2005 przez takesi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Zmien zasilke i powinno byc lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroow Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Hie hie hie :lol: Łap za multimetr i mierz napięcia... Będziesz wiedział czy to zasilacz... Albo pożycz od kogoś jakiś dobry zasilacz. A na lepszym zasilaczu podnoś najwyżej dalej vcore... tylko uważaj na temperatury (a tak na marginesie uważasz na nie wogóle? <_< ) Pozdrawiam 1287391[/snapback] Mam małe pytania : 1 Co to jest multimetr ?! Ewentualnie gdzie go znaleść. 2 Nie mam od kogo pożyczyć dobrego zasilacza, więc może oplaca sie kupić jakiś dobry?! Jaki polecacie ?! Pozatym na temp uważam. Przy zdjetej obudowie mam srednia temperature 41 °C Max to byl 46 °C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 (edytowane) 1. Multimetr, inaczej miernik napiecia. Znalezc mozna w skrzynce z narzedziami lub w najblizszym sklepie elektronicznym 2. Ja polecam Neoteca 4200. mam i jest bardzo dobry. Inne to chiefteci, tagany, enermaxy, topowery... Zalezy ile chcesz wydac ;) Temp masz OK Edytowane 20 Lutego 2005 przez Errorx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 To wszystko zalerzy jaka sztuka procka sie komu trafi :D:D Myślę że twoim problemem może być płyta główna. Mój kolega na p4 1.6 dojechał do fsb 183 na boxie więc naprawdę nieprzejmuj sie tym bo to różnie bywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroow Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Hmm, pewnie tak za pol roku zmieniam kompa a jak naraziem postaram sie zmienic zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Hmm, pewnie tak za pol roku zmieniam kompa a jak naraziem postaram sie zmienic zasilacz.No i słusznie... Jak kupisz coś lepszejszego to zostanie na dłużej... A co do zasilacza - polecam szukajkę... Pozdrawiam. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djwatoo Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Jak nie chcesz dużo wydać polecam ModeComa 350GTF. Jak masz wiecej kasy to Chieftec 360W Co do twojego proca to może być że to i koniec twoich możliwości. Czas podnieść Vcore. Może masz wysoka temp mże powyżej 47 C i dla tego nie możesz wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koperek Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 megabajt to szajs sam go mam takiego samego jak ty zamiezam go jak naszybciej wymienic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 (edytowane) dopuki nie zobaczyłem jaka masz zasilke to mialem pewne watpliwosci ale jak zobaczylem nazwe megabajt to hnnnn wszystko jasne zasilka nie wyrabia te zasilacze poprostu nie mogą byc dobre hazardzista z ciebie :blink: rozwiazanie jest proste minimum ModeCom 350GTF (PF) Edytowane 22 Lutego 2005 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 a jego płyta ma blokade Pci/agp ?? moze tu jest ból Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 @djwatoo Jak nie chcesz dużo wydać polecam ModeComa 350GTF.A to ten z fabryk Tagana??? Jeśli ten modecom nie jest od tagana (wszustkie inne uchodzą za niebezoieczne :) ), to weź lepiej Chiefa, nie jest drogi a skuteczność jego działania potwierdzić może b. wiele osób z Tweaka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 @djwatoo A to ten z fabryk Tagana??? Jeśli ten modecom nie jest od tagana (wszustkie inne uchodzą za niebezoieczne :) ), to weź lepiej Chiefa, nie jest drogi a skuteczność jego działania potwierdzić może b. wiele osób z Tweaka... 1292207[/snapback] o ile mi wiadomo to serie GT modecoma produkuje HuntKey i nie sa takie złe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirpsychol Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 To płyta nie wyrabia... mam takiego proca na abicie BE7 na i845pe i powyżej 144 fsb nie idzie :( zasilacz to chieftec 360DF wie ktoś moze jak podnieść napięcie na NB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 @Zawadaki No oczywiście że HuntKeya cóś mi się pomieszało :mur: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroow Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Okej Dzieki za rady. Co do temperatury to jestem bardzo zaniepokojony jakie moj procek osiaga temperatury. Srednio 42 a w stresie dochodiz do 55 st. C. Procek az zaczynal gwizdać !!! I to przy niewielkim podkręceniu !Bo obnizylem szyne fsb na 143 gdyż powyżej jest niestabilny! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 (edytowane) Mam małe pytania : 1 Co to jest multimetr ?! Ewentualnie gdzie go znaleść. miernik napięcia - w biedronce sprzedają (jeszcze gdzieniegdzie jest) w cenie 9 zł 2 Nie mam od kogo pożyczyć dobrego zasilacza, więc może oplaca sie kupić jakiś dobry?! Jaki polecacie ?! Chieftec 350W, Tagan od 380W, Antec, itd itd ;) Pozatym na temp uważam. Przy zdjetej obudowie mam srednia temperature 41 °C Max to byl 46 °C 1287856[/snapback] Daj więcej VCore, może uzyskasz 166 ? przyczyną wieszania sprzętu może być też za wysokietaktowanie magistrali PCI @Zawadaki No oczywiście że HuntKeya cóś mi się pomieszało :mur: :wink: 1292368[/snapback] a jakbym powiedział że Fortron ? Edytowane 25 Lutego 2005 przez wojwar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...