Skocz do zawartości
wiateq

Zasilacz Czy Cos Innego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakis czas temu kupilem Radeona 9800se, i od tego czasu komputer juz nie dziala tak jak zawsze :wink:

Znaczy wsyzstko sie krzaczy, zawiesza 3d, wygasza monitor itp. nawet czasami windows potrafi wywalic

Chcialbym wiedziec czego to wina jest, najbardziej popularna odpowiedz to ze przez zasilacz, ale czy napewno ? nie mam od kogo pozyczyc zeby sprawdzic, a nie chcialbym kupic nowego za 100-150zł i stwierdzic ze jest to samo co przedtem

dlatego chcialbym zasiegnac jezyka :> uslyszec jakas fachowa rade co jeszcze moze miec wplyw na takie dzialanie karty, dodam ze na innej karcie (Palit Geforce fx5200) wszystko jest w porzadku i NIGDY nic sie nie zawiesza

karta jest sprawna bo sprawdzali ja w serwisie i tak powiedzieli, a wiec im wierze :) powiedzieli tez ze wystarczy przeinstalowac winde, ale to nie pomoglo

w sterownikach zmienialem rozne opcje ale nic nie pomagalo, tak samo w biosie, puszczalem ja na x4 i tez nic, obnizalem taktowanie i to samo - zawsze to samo - naprawde probowlaem wszytskich opcji jakie sie dalo, nic nie pomagalo, a wiec chyba cos w sprzecie, ale neiwem - moze ktos wie wiecej

teraz tak, karta przy niektorych grach dziala dobrze i nic nie zwiesza (np doom3 czy Pes4), a przy innych (syberia2,sims2) wywala na czolowce, prawie ze od razu - czasami sie wgra, ale i tak predzej czy pozniej wywali, 3dmark 2001se czasami chodzi w kolko przez godzine i dopiero wtedy wywali, innym razem po 5 minutach

teraz troche o zawieszaniu bo objawy sa rozne, najczesciej po prostu wylacza monitor (ale grac chodzi bo slychac dzwiek) czasem wylacz monitor i zamraza (dzwiek sie zacina) czasem wyskuje ramka ze sterownik zresetowal wyswietlacz bo nie odpowiadal, czasem wyskakuja jakies kolorowe krzaki na caly ekran :? rzadko restaruje, zdarza sie tez ze komputer jakby "przezwycieza" zawieszenie sie :) to znaczy dzwiek na chwile sie zawiesza, obraz zamarza, i potem ciagnie dalej, ale i tak predzej czy ponziej wywali

No to chyba tyle, mam nadzieje ze ktos bedzie wiedzial na tyle duzo zeby mi pomoc

Edytowane przez wiateq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios mowi tak :

v-core      1,53-1,55

3.3V          3.18-3.20

5V            4.89-4.92

12V          11.96-12.03

w stresie nie wiem :/

1289773[/snapback]

Bios mówi, że wszystko z napięciami jest OK :D

Tak więc na 95 % to raczej nie zasilacz jest przyczyna tych problemów.

Ja bym się raczej doczepił jednak grafy, a opinię serwisu narazie odpuść - ale może inni ocenią to inaczej.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowaelm cpucool i nim sprawdzilem napiecia

12v ------ 11.19v - 11.53v, ale czesciej nizej

5v ------- 4.73v - 4.89v

3.3v --------3.14v-3.20v

v-core -------1.54v-1.58v

V opt -------5,4

V accu -------110,0

-5 V ---------1.4v-1.8v

-12 V --------- 0.1v-0.6v

co o tym sadzic ?

tu juz nie wygladaja tak ladnie jak w biosie (szczegolnie 12v)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom na niepodkreconym sprzecie Aquamarka3, czytale mna tomshardware kiedys ze podczas tego testu komp najwiecej energi pobiera. Pewnosc bys uzyskał czy wine ponosi zasialcz po podpiesiu miernika, zeby widziec co sie dzije z napieciem podczas duzego obciazenia. W biosie sa napiecia gdy wszytsko chodzi na biegu jałowym, bez zadnego obciazenie praktycznie, a np speedfan to lubi kłamac troche i na plus i minus. Miernik mozna kupic za 5-10zl, a to chyba nie duzy wydatek, no albo porzyczyc od kumpa.

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, obszedlem wszystkich i nikt nie ma miernika - zreszta sie tego spodziewalem :> W sklepie bylo tylko w jednym i bardzo drogo heh:/ Ale jutro sie okaze i tak czy to byla wina zasilacza - bo juz wydalem 99zł na tego modecoma, a wiec narazie sie nie martwie tylko zyje nadzieja heh:] Odezwe sie jeszcze jak go podlacze :] Dzieki za pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaaaaaaaaa mam tego Modecom350gtf i jest dokladnie to samo :? :? :? - co robic ? co to moze byc ?

napiecia w biosie i w speedfanie gorsze niz w tamtym tracerze 450w, speedfan pokazuje nawet 11.09 - co to ma byc ?

jesli to nie wina zasilacza to co to moze byc ?? pomocy ! :? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyciągaj żadnych wniosków, dopóki nie zmierzysz napięć miernikiem. BIOS, programy do monitoringu i inne takie cuda biorą napięcia z sufitu .TYLKO MIERNIK!

Kup jakikolwiek (nawet taki za 30- 40pln) i już będziesz wiedział, czy to zasiłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi