Skocz do zawartości
qboos

2 Kompy W Domu

Rekomendowane odpowiedzi

cze

mam takie pytanko:

Mam kompa w sieci osiedlowej LAN. A teraz chcialbym jeszcze podpiac do niego laptopa. Nie chodzi mi o samo podpinanie bo to juz generalnie zrobilem. Komp chodzi na jednej sieciowce w sieci osiedlowej, a druga jest polaczony z laptopem. Oczywiscie posiadanie 2 kompow podpietych do netu jest zabronione. Chcialbym wiec zatem wiedziec czy widac mnie w sieci, tzn. czy moj provider moze wykryc ze mam 2 kompy podpiete? Jesli tak to czy moge temu jako zaradzic?

A jesli nie, to czy chociaz to ich wykrywanie dziala jakos automatycznie czy jak? Mam na mysli np. ze wlaczalbym laptopa tylko w nocy gdy nikogo nie ma juz w pracy:)))

z gory dzieki za odpowiedz

qboos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wspoldzielenie lacza da sie wykryc w kila roznych sposobow - dwa interesujace:

po wartosci ttl w pakietach tcp - na routerze wartosc ttl powinna byc w przypadku windowsa zminiejszona z 128 na 127. jesli na routerze pojawi sie wartosc ttl = 127, oznacza to ze ktos rozdziela lacze. da sie to obejsc i w windowsie i w linuksie. wystarczy na twoim routerze podniesc wartosc ttl do 128.

po wartosci timestamp w pakietach tcp - parametr ten wyraza dlugosc pracy kompa, jesli z jednego ip dostaniemy dwie radykalnie rozne wartosci to oznacza to wspoldzielenie lacza. nie kazdy system dodaje to pole do nalgowka tcp (windows nie nadaje)

po ilosci polaczen - srednio to skuteczne, bo programy p2p potrafia nawiazac setki polaczen, a jaka ilosc sugeruje ze na jednym ip jest wiecej kompow ?

w sumie jesli podniesiesz ttl'a to jestes prawie bezpieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem szczerze jednak to nie wyglada tak rozowo jak mi sie wydawalo :(((

wczoraj to sobie popodpinalem. i niestety nie dziala...

moze to jednak nie ma tak byc jak mi sie wydawalo...

oba kompy chodza na xp. Net jest podpiety do jednej karty sieciowej, a druga (zintegrowana na plycie glownej) polaczylem z karta w laptopie. Ustawilem siec wewnetrzna.

Na kompie, ze jest bezposrednio podpiety do netu, a do niego podlaczony jest inny komp. A na laptopie ze jest podlaczony do kompa na ktorym jest net.

No i cos mi niby ten laptop pokazuje ze widzi ze tam jest net. Ale wejsc na zadna strone za chiny sie nie da:((((

Czy ja potrzebuje cos wiecej do takiego polaczenia? Czy powinno dzialac tak jak jest?

qboos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi