Skocz do zawartości
DziuraWy71

Jak Usunac Zaczernienia Na Aluminium ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dorwalem taka mala obudowe AT (chyba z czasow 386 :P ) i spostrzeglem, ze ma ona z tylu (tam gdzie wyjscia) takie zaczernione aluminium (jakby sie zoksydowalo). Moje pytanie brzmi: jak to usunac, bez szorowania, polerki mechanicznej ? Moze jakims slabym kwasikiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roztwór wodorotlenku sodu czyli "Kreta" etc. Jeśli to faktycznie alu (jesteś pewien?) to zareaguje momentalnie, więc wystarczy kilka sekund.

UWAŻAĆ na: oczy, skórę (żre prawie tak samo szybko jak alu), temperaturę (grzeje się) i nie wdychać oparów (nie wiem co w nich jest, ale i tak lepiej nie wdychać :mrgreen: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem na swierzo po testach kreta na radiatorze ktory wczesniej chyba byl oxydowany

do mniej wiecej szklanki cieplej wody wsypalem korek od krete tego specyfiku do wody

poczym na druciku radiator posiedzial w tym roztworze kolo 1 minutke i wyszedl z niego w kolorze

originalnym czyli Alu

Tyalko tak jak juz gdzies kolega nazir wspominal nie zadlugo bo sie wrzery robia :D

z obudowa moze byc gorzej ale duza plastikowa miska moze robic za pojemnik

tylko bedzie widac roznice w kolorze pomiedzy tym co zanuzysz a tym co bedzie ponad powierzchania wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osad? jaki osad? Jeśli to coś trochę podobne do kamienia kotłowego, to znaczy że radiator nie był z czystego alu - najprawdopodobniej jakiś stop zawierający krzem.

Jeśli powierzchnia jest mocno matowa to znaczy że za długo trawiłeś.

To nie jest kwas, to jest zasada!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi