Skocz do zawartości
MajkelP

Co Zrobic Z Cpu P4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio kupiłem sobie nowy CPU Pentium 4 3.2E GHz stepping E0 SL7PN !

Wiedziałem że Prescotty wydzielaja dużo ciepła ale ze aż tak .... - troche sie zdziwiłem...:(

Wszedłem na strone Intela i sie okazało ze można kupić procesor który wydziela 89W ciepła i taki co wydziela 103.3W ciepła!

A ja wybrałem ten drugi - niestety .... Procesor mój wydziela az 103,3 W ciepła a myslem ze stepping E0 bedzie wydzielal mniej...

Mam możliwość wymiany procka na takiego samego 3.2GHz SL7E5 stepping D0 ??? który wg specyfikacji podanej na stronie wydziela 89W ciepła !

Teraz pytanie - Czy opłaca mi sie go wymienić ze względu o te 10W ???? czy też nie ???

i czy AC Freezer 4 da rade schłodzić ten procesor ?

Prosze o pomoc !

Mile widziane wszelkie sugestie ....

Z góry dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz pytanie -  Czy opłaca mi sie go wymienić ze względu o te 10W ???? czy też nie ???

Nie wiem nic o E0, ale 10W to chyba nie jest az tak duzo. Jesli E0 nie ma jakichs dodatkowych bajerow w porownaniu do D0, to czemu nie?

i czy AC Freezer 4 da rade schłodzić ten procesor ?

ACF wg specyfikacji rozprasza do 200W, wiec z pewnoscia sobie poradzi. Moglbys tez oczywiscie dorzucic jakiegos peltiera :> Tylko po co? :D Moj P4 2.8 C0 ma tez 89W i dzisiaj bede mial wieczorkiem ACF, wiec podziele sie uwagami, ktorych zreszta jest pelno na forum (gdzies byl topic o ACF)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"bede mial wieczorkiem ACF, wiec podziele sie uwagami"

Dzięki bardzo za odpowiedz :)

Jeszcze sprawdze czy ten E0 ma cos dodatkowgo niż D0 .. a jesli nie ma to zamienie na D0 ! :)

ale dopiero w poniedziałek !

Byłoby fajnie jakbys dzisiaj napisał cos na temat tego Freezerka :)

Z góry THX :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"

E0 ma dodatkowo intel speed technology ( czy jakos tak to sie nazywa), czytaj dynamiczna zmiane czestotlwosci oraz ochrone przed wirusami ( bi XD ). No i zmiejszona emisje cieplna do 84W"

Ale chyba tylko pod LGA775...:( nie pod Socket 478....

a mój wydziela 103.3W ciepła ! - sprawdziłem

Na stronce Intela jest pełno tych steppingów i serii... jest juz tak wszystko pomieszane ....

Edytowane przez MajkelP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"bede mial wieczorkiem ACF, wiec podziele sie uwagami"

Dzięki bardzo za odpowiedz :)

Jeszcze sprawdze czy ten E0 ma cos dodatkowgo niż D0 .. a jesli nie ma to zamienie na D0 ! :)

ale dopiero w poniedziałek !

Byłoby fajnie jakbys dzisiaj napisał cos na temat tego Freezerka :)

Z góry THX :)

1297254[/snapback]

Ja mam frezzera 4 tyle że na Nort...3.06 , płyta to abit czyli zawyża temperature.

Wentyl mam puszczony na 1300 obrotów tylko - ok60% a temp 41/52 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostalem tego freezerka i jak by to powiedziec... jestem pod wrazeniem.

Najpierw coprawda stary radiator odszedl od procesora... z procesorem :D ale po chwili dalo sie juz odczepic procka i spokojnie przygotowac sie do dzialania :D A teraz wrazenia...

Intel Box Cooler

Idle/Stress - 56@1900RPM/59@4000RPM

AC Freezer 4

Idle/Stress - 41@1800RPM/45@1800RPM

I nad czym sie jeszcze zastanawiac? :D

Aha, pasta to Arctic Silver 5, zasilacz ma 12cm wiatrak od spodu (do wymiany zreszta) i wydmuciach!e powietrze dodatkowo z tylu obudowy jest Arctic Fan Pro TC. W budze pokazuje mi 30 stopni w stresie. Temperatura otoczenia to ok. 22 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostalem tego freezerka i jak by to powiedziec... jestem pod wrazeniem.

Najpierw coprawda stary radiator odszedl od procesora... z procesorem :D ale po chwili dalo sie juz odczepic procka i spokojnie przygotowac sie do dzialania :D A teraz wrazenia...

Intel Box Cooler

Idle/Stress - 56@1900RPM/59@4000RPM

AC Freezer 4

Idle/Stress - 41@1800RPM/45@1800RPM

I nad czym sie jeszcze zastanawiac? :D

Aha, pasta to Arctic Silver 5, zasilacz ma 12cm wiatrak od spodu (do wymiany zreszta) i wydmuciach!e powietrze dodatkowo z tylu obudowy jest Arctic Fan Pro TC. W budze pokazuje mi 30 stopni w stresie. Temperatura otoczenia to ok. 22 stopni.

Hej !

Dzieki bardzo!

Dowiedziałem sie czegoś bardzo miłego od mojej dziewczyny.. :)

Mam urodziny 29 lutego a to ze nie ma tego dnia w tym roku obchodze dzisiaj ....

a ona kupiła mi jako prezent tego AC Freezerka 4 ;)

Ale jestem zadowolony... powiedziałem jej tylko że mi procek dużo cipła wydziela....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz to juz w ogole sie cudnie zrobilo :D Po 8 godzinach Prime i po restarcie kompa, temperatra spadla o kolejne 3 stopnie, do 38... Asus zaniza o jakies 5 stopni, wiec jest ze 43, ale generalnie to znacznie lepiej niz 56 :D 5+ dla firmy ze Szwajcarii :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi