Skocz do zawartości
krzysiekkosa

Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam wielką prośbę. Posiadam dosyć stary już komputer z systemem Windows 98 (wydanie drugie). Kiedyś, bardzo dawno, zainstalowałem sobie z płyty CD zestaw programów firmy Symantec (jak dobrze pamiętam był to program System Works, jednak nie pamiętam już wersji - było to ok. 3-4 lata temu). Pamiętam, że był tam jakiś program antywirusowy, inny nazywał się Norton Ghost i inne. Ogólnie taki kombajn. Jednak nie to jest ważne. Najgorsze w tym jest to, że po odinstalowaniu zaczął się problem, to znaczy taki, że przy każdym uruchomieniu komputera muszę nacisnąć dowolny klawisz w związku z tym, że po uruchomieniu komputera, na czarnym ekranie pojawia się napis, że komputer nie może uruchomić się normalnie dlatego, że brakuje mu jakiegoś pliku. Plikiem tym jest właśnie plik pochodzący z folderu stworzonego przy instalacji Symantec Works, bo system (jak domyślam się) odnosi się system do C\Program Files\Symantec\Symevnt.386. Jak zrobić, żebym nie musiał za każdym razem naciskać dowolnego klawisza i aby komputer uruchamiał się normalnie. Myślę, że jest to jakaś sprawa związana z system.ini (bo też coś takiego pisze na czarnym ekranie). Próby wykasowania z Program Files folderu Symantec nic nie dały.

Proszę o pomoc, z góry dziękuję za odpowiedzi,

Krzysztof.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od 4 lat nie instalowales windowsa?!? niezle :). Znajdz system.ini i usun linijki tekstu zawierające ten plik. Potem z autostartu odznacz wszystko z symantekiem w nazwie. A moze juz czas przeinstalwoac windowsa !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz ale musze Cie jeszcze o cos poprosic. Jak znajdziesz troche czasu to napisz troche wiecej o tym, jak to wszystko zrobic. Lopatologicznie, bo naprawde to jestem cienki w sprawach komputerowych. Wprawdzie znalazlem system.ini, otwarlem pod notatnikiem, nie znalazlem niczego co mogloby sie nazywac symevnt.386, jedynie akapit z kilkoma linijkami tekstu, zaczynajacy sie (akapit) od wiersza [386]. Nie wiem, czy to to, co ma byc, ale nie ruszalem tego. A w autostarcie - nie wiem gdzie go szukac.

Pozdrawiam,

K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpisz w start>uruchom msconfig otworzy sie okienko, poodznaczaj rzeczy tyczące sie symanteca. Jeszcze mozesz w rejestrze poszukac i usunąć wszystkie wpisy zawierające nazwe tego pliku. Edytor rejestru uruchomisz wpisując w "uruchom" regedit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi