zatrzymaj czas Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Jakie są najlepsze programy do testowania wydajności i szybkości dysków twardych?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 HD Tach, Sisoft Sandra, PCMark.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zatrzymaj czas Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Co do HDTach'a to można stracić dane podczas testów?? Dysk 60GB, trzy partycje, zapełniony w 80%, bo słyszałem że można robić testy tym programem tylko jak dysk jest nowy i pusty, czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 nie prawda, robiłem setki razy test i nic nie straciłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 (edytowane) Z tego co wiem to w HDTach są 2 rodzaje testów. Jeden testuje zapis a drugi odczyt. Chyba ten pierwszy wymaga aby dysk był nowy i pusty. To jest program który sprawdza prędkość odczytu/zapisu w każdym miejscu na dysku. Więc test zapisu nadpisuje wszystkie dane, dlatego dysk musi być pusty. Z reguły w HDTach robi się tylko jeden test. Pozdro EDIT: Mam pytanko poniekąd związane z tematem Jakie są dobre programy do testowania dysku, ale chodzi mi o wykrywanie usterek/bad sectorow, czyli typowo diagnostyczne. Edytowane 28 Lutego 2005 przez kaczala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Z tego co wiem to w HDTach są 2 rodzaje testów. Jeden testuje zapis a drugi odczyt. Chyba ten pierwszy wymaga aby dysk był nowy i pusty. To jest program który sprawdza prędkość odczytu/zapisu w każdym miejscu na dysku. Więc test zapisu nadpisuje wszystkie dane, dlatego dysk musi być pusty. Z reguły w HDTach robi się tylko jeden test. Pozdro EDIT: Mam pytanko poniekąd związane z tematem Jakie są dobre programy do testowania dysku, ale chodzi mi o wykrywanie usterek/bad sectorow, czyli typowo diagnostyczne. 1303186[/snapback] hmm, o żesz to miałem farta że mi dysku nie formatnęło ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Co wy gadacie. Juz tyle razy testowalem dysk HDTACHEM i jakos nigdy danych nie stracilem. Kto wam o tym naopowiadal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Polecam HD Tune :wink: Przy okazji można sprawdzić czy badów niema :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 Co wy gadacie. Juz tyle razy testowalem dysk HDTACHEM i jakos nigdy danych nie stracilem. Kto wam o tym naopowiadal 1303625[/snapback] Chodzi o starszego HDTacha, któtym testuje bodajrze CHIP. 2.71 albo cos takiego. Umozliwia on test zapisu danych, ten nowy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 hmm.. mam 2.61 od zawsze i jakos nie widze tego testu zapisu. moze to dopiero od wersji 2.71... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goździu Opublikowano 1 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2005 Jak tylko go odpalasz to pod listą gdzie wybierasz dysk stawiasz znaczek przy Enable write test.Tylko z tego co wiem to zapisu można robić na pustym dysku wiec jak cos na nim jest to prawdopodobnie po tescie tego nie będzie Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...