Adam78 Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Jle mocy pobiera kość 256 MB SDRAM, ile DDRAM (100/133/166 MHz)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 W którejś gazecie czytałem. O ile dobrze pamiętam to ok 20 W ale nie wiem na ile prawdziwa jast ta informacja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 OJ chya troche za dużo napisałeś. Ja stawiam na jakieś 5W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Dodam swoje pytanko: Jaka moc jest rozpraszana na pamieciach i jakie temperatury moga osiagac ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 20W to stanowczo za dużo, ponieważ chipset GF4Ti4600 wydziela jakieś 18W, nie powiesz, że pamięci grzeją się bardziej??? Nawet cholernie podkręcone, grzeją się słabo, i dlatego można podkręcać bez radiatorów.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Stawiam na to, że SDR`y 5W, a DDR`y 8W :) A temp obydvu nie przekroczy 30stopni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Zapomniałem dodać, że to zależy jeszcze od ilości i rodzaju zamontowanych modułów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 i od temperatury w obudowie... jak masz 40 stopni to nie spodziewaj się, że będą chłodniejsze... i tak dalej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Ja w PC Kurierze wyczytałem kiedyś, (2000r) że pamięci 128MB SDRAM 100 MHz zużywa 8W, ale wydaje mi się to nieprawdopodobne - 8 wat to powinny byc dosyć gorące, a nie są. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 W którejś gazecie czytałem. O ile dobrze pamiętam to ok 20 W ale nie wiem na ile prawdziwa jast ta informacja. hmm ale chodzi o jedną kość czy cału układ, bo jak jedna kość to o dużo za dużo... ale cału układ w sumie to mógłby tyle wydzielić no moje oko... chociaż kłócił się nie będe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 20W to stanowczo za dużo, ponieważ chipset GF4Ti4600 wydziela jakieś 18W, nie powiesz, że pamięci grzeją się bardziej??? Nawet cholernie podkręcone, grzeją się słabo, i dlatego można podkręcać bez radiatorów.... No nie wiem czy za dużo. Pytanie brzmiało ile pobiera mocy a nie ile oddaje w cieple a to bardzo duża różnica :!: . Przcież większość pobieranego prądu w takim Gf4 idzie na wykonywanie oliczeń a nie na podgrzewanie pokoju.Tak samo jest z pamięcią. Do tego policz sobie ile kość pamięci ma tranzystorów. Pojedyncza komurka (1 bit danych) składa sie z tranzystora i kondensatora więc : 256 MB = 256 milionów *8 = ponad 2 milirdy tranzystorów i kondensatorów :!: Faktem jest ,że cały prąd idzie na ładowanie kondensatorów ale przy ich ilości i częstotliwości odświerzania pamięci ,może być to całkiem pokaźna liczba. I teraz nie mów mi ,że 20 W to dużo. BTW. Pamięci na gf4 jakoś już mają radiatory .. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 No nie wiem czy za dużo. Pytanie brzmiało ile pobiera mocy a nie ile oddaje w cieple a to bardzo duża różnica :!: . Przcież większość pobieranego prądu w takim Gf4 idzie na wykonywanie oliczeń a nie na podgrzewanie pokoju.Tak samo jest z pamięcią... Otóż nie! Różnica jest nieskończenie mała. Na operacje logiczne/matematyczne w zasadzie nie trzeba wcale mocy. Do powstania, przetwarzania i gromadzenia informacji (a to robi pamięc i procesor) nie potrzeba praktcznie energi. Energia jest zuzywana na obsługę urządzeń typu bramki logiczne, komórki pamięci i niemal cała pobierana przez nie moc jest wydzielana jako ciepło, reszta jest wypromieniowana jako fale elektromagnetyczne itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...