Skocz do zawartości
Lipny

Problem z AC'97

Rekomendowane odpowiedzi

Moj kumpel kupil sobie nowego kompa z plyta Mercury KOB KT266A FDSX, no i nie ma dzwieku. Instalowanie sterow z plyty dolaczonej razem z plyta nic nie daje, w menadzeze urzadzen pokazuje sie ze uzadzenie dziala nieprawidlowo. W biosie dzwiek jast na statusie AUTO. Moze plyta jast uszkodzona. Nigdy nie mialem doswiadczenia z dzwiekiem zintegrowanym to nie wiem co robic.

PS. Moze powinienem to umiescic na innym forum ale ten temat ma takze zwiazek z hardware:)

PS2. Moze takie lamerskie pytanie ale co to jest ten VIA 4in1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie jest jeszcze zakładke INTEGRATED PERIPHERALS tam jest taka opcja:

ONBOARD LEGACY AUDIO powinno być na enable (pokazuje tak jak jest u mnie, i powinno działać),

SOUND BLASTER disable

SB I/O BASE ADRESS ---- 220H

SB IRQ SELECT ---- IRQ 5

SB DMA SELECT ---- DMA1

teraz via pack 4in1

Jest to zestaw poprawek jakie wypuszcza firma VIA, są tam m.in. sterowniki do AGP i bus master do dysku twardego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adps2)ehhhhhh dzwieku to ci nie przywróci ale zainstalujcie jeżeli zależy wam na poprawnej pracy i stabilności-choć nie jest to regułą.To są sterowniki dla płyty głównej opartej o chipsety VIA.

Co do dzwięku- wydaje mi się, że postawiliście system win 98- także mialem prblem z dźwiękiem AC97 ale na upartego kombinowałem instalując po pare razy i w końcu dźwięk się odpalił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do dzwięku- wydaje mi się, że postawiliście system win 98- także mialem prblem z dźwiękiem AC97 ale na upartego kombinowałem instalując po pare razy i w końcu dźwięk się odpalił.

System to Win98se. Wiec to wina systemu operacyjnego? Moze jakis windows upgrade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam ta sama plyte napisz dokladnie jakie divery instalujesz podaj katalog na plycie instalacyjnej

wiec

katalog : d:soundvia823xwin98se

sa tam pliki: viaudio.cab

viaudio.inf

viaudoem.inf

w menagerze uzadzen: -kontrolery dzwieku,video i gier

-(!) via AC'97 enhanced audio controler(czasami instalator prosi o wlozenie dysku win98se i wowczas mam

-zgodne z MPU-401 , juz bez wykrzyknika)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam ta sama plyte napisz dokladnie jakie divery instalujesz podaj katalog na plycie instalacyjnej

wiec

viaudio.inf

viaudoem.inf

-(!) via AC'97 enhanced audio controler(czasami instalator prosi o wlozenie dysku win98se i wowczas mam

narazie zapomnij o mpu-401

WYKASUJ Z SYSTEMU WSZYSTKO CO MASZ ZWIAZANE Z DZWIEKIEM !

Wejdz w folder c:windowsinfother

i usun z niego plik(i) *.inf ktore dotycza dzwieku

nazwa np. "viaaudio.inf"

teraz uruchom ponownioe kompa

cos bedzie wykrywalo to daj anuluj

wejdz w panel sterowania > system > menedzer urzadzen > i jak sa jakies znaki zapytania to usuń > i daj odswiez > jak znajdzie PCI Audio Device i poprosi o sterowniki to daj mu ten folder

d:soundvia823xwin98se

jak to zaainstaluje to <reset>

i powinienes miec juz Via Audio costam costam

i Zgodne MPU-401 ("syntezator Midi by Micro$oft")

a jak masz tylko VIA audioa a MPU-401 nie ma TO:

teraz wejdz w dodaj panel > dodaj nowy sprzet > nie wykrywaj sam wybiore z listy ble ble ble > wejdz w kontrolery Dzwieku video i gier > producenta daj Microsoft > a z menu poprawej Zgodne z MPU-401 > i dalej ble ble ble

<reset>

Ogolny prosty sposob <ręcznej> instalacji sterowników <na czysto>

zakladam ze w biosie masz na 100% dobze ustawione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec

viaudio.inf

viaudoem.inf

Cześć ja także miałem taką płytke (hehhe jakoś lubowałem sie bawić z płytami z mniejszego przedziału cenowego koby wszystkie Ecsy ;))) ale u mnie nic nie dawała reinstalacja (dosłownie wszystko ale to wszystko sprawdzałem włacznie ze sprzetem płyta tylko była zawsze ta sama), i po tygodniu okazało sie ze nie pasują drivery AC97 niby do win 98se (nawet nowe zze strony Koba) w końcu zainstalowałem drivery do 98 bez se) i zadziałało.

dodam za taki problem dotyczył tylko 98se na Me,Xph,Xpprof wszystko smiga.

moja rada ta muza nie nadaje sie do grabingu,a o avi i dzwieku już nie wspomne lepiej jakakolwiek na pci za 40 zł pozatym przy softcooler'ach beda jakieś trzaski szumy itp.

pozdrawiam i powodzenia pisz o efektach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BEST-BOY YOU'RE THE BEST!!!! :D Wielkie dzieki. Zrobilem tak jak pisales i wszystko dziala(chociaz windows twierdzil uparcie ze sterowniki ktore sa w via823x nie sa sterownikami :D to dalo sie je zainstalowac). DZIEKI WSZYSTKIM!! Martwi mnie tylko wynik w 3dmark2001se: przy sprzecie AthlonXP 1800+, 256MB RAM PC2100 i Galaxy GF2MX400 64MB przy sterach 30.82 jast wynik 1200pkt. To jest zbyt malo 8O Wlaczenie AGP Fast Write cos da przy tej karcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...