que_pasa Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Mam Celka 1000A , chodzi spoko na 1333 ale powyżej winda nie wstaje, da się z tego coś jeszcze wycisnąć . Mam płytę główną Abit ST6, pamięci wytrzymują 145 MHz, sprawdzałem u kumpla, temp na 1333 wynosi 43 stopnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budasty Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 A jakie dałeś napięcie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfer Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Jak pamiatki ida na 145 mhz to ustaw mu taka magistrale i dzielniki 4:4:1 i zasilanie co okolo 1,625v. I ustaw SDRAM Cycle Time Tras/Trc na 7/9. Powinno pomoc. Acha zintegrowana dzwikowka trzeszczy powyzej 140 mhz fsb wiec jak mozesz to ja wylacz.Zobacz tez czy gafa sie czasem niewywala przy wiekszym taktowaniu fsb porzez zmiane na AGPx2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budasty Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Spróbuj też zmienić ustawienie Cas Latency i Precharge Time na 3 czasem to pomaga, tylko, że pamięć działa wolniej j.w. a jeżeli chodzi o napięcie to się nie obawiaj i 1.7(wyżej też przy dobrym chłodzeniu) mu nie zaszkodzi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Spróbuj też zmienić ustawienie Cas Latency i Precharge Time na 3 czasem to pomaga, tylko, że pamięć działa wolniej j.w. a jeżeli chodzi o napięcie to się nie obawiaj i 1.7(wyżej też przy dobrym chłodzeniu) mu nie zaszkodzi...Z tym, ze jak ustawi FSB na 145 albo nawet 150 i CL3 to bedzie wolniej chodzil niz FSB133 i CL2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budasty Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Spróbuj też zmienić ustawienie Cas Latency i Precharge Time na 3 czasem to pomaga, tylko, że pamięć działa wolniej j.w. a jeżeli chodzi o napięcie to się nie obawiaj i 1.7(wyżej też przy dobrym chłodzeniu) mu nie zaszkodzi...Z tym, ze jak ustawi FSB na 145 albo nawet 150 i CL3 to bedzie wolniej chodzil niz FSB133 i CL2. W tym wypadku się z Tobą zgadzam ale różnice będą niewielkie i zależne od aplikacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Budasty - jakie masz chlodzenie, ze poszedl Ci na 1550 ? Ja nie potrafie go wykrecic powyzej 1520 :( na tej samej plycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 napięcie mam 1,575 Volta, jeśli chodzi o pamięci to bez problemu chodzą na 145 CAS 2 bo sprawdzałem na innym komputerze, co do dźwiękówki to i tak mam wyłączoną, myślę że to może grafika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 zwiększyłem napięcie do 1,65 i nic nie pomaga , popie.. windows chyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 idę do kumpla po nową grafikę , może pomoże na to Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budasty Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Budasty - jakie masz chlodzenie, ze poszedl Ci na 1550 ? Ja nie potrafie go wykrecic powyzej 1520 :( na tej samej plycie. Titana TTC-D5T + budowa z dodatkowym wentylem ale to nie koniec jeszcze bo przy otwartej obudowie w chłodniejszy dzień idzie na 133 i spokojnie przechodzi 3dmarki przy u=1.725. Może to jakiś dobry egzemplarz? U mnie zauważyłem proc traci stabilność przy "magicznej" temperaturze 54 stopni, dziwne bo powinien teoretycznie wytrzymać chyba więcej, w specyfikacji Intela jest 69(ale moż to max przy którym się nie spali...). Zastanawiam się czy jak bym nie zamontował Vulcano 7+ to czy by cały czas nie chodził na 1600? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Moze sie wylacza przy 54st C bo masz ustawione w biosie ostrzegawcza temp. za nisko albo temp. wylaczania ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Wymieniłem grafikę , jescze raz wypolerowałem radiator, posmarowałem pastą koloru srebrnego i o dziwo ruszył , mam niby 1430 MHz ale temp 56 stopni, a nadchodzi lato, przydałby się lepszy radiator, na jutro mam obiecane lepsze pamięci, będzie impreza :D :D :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budasty Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Moze sie wylacza przy 54st C bo masz ustawione w biosie ostrzegawcza temp. za nisko albo temp. wylaczania ? nie żartuj sobie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Probuje wszystkiego :P Nie masz wypisane pod nickiem, zes newbabie ale nigdy niewiadomo, nie ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budasty Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Wymieniłem grafikę , jescze raz wypolerowałem radiator, posmarowałem pastą koloru srebrnego i o dziwo ruszył , mam niby 1430 MHz ale temp 56 stopni, a nadchodzi lato, przydałby się lepszy radiator, na jutro mam obiecane lepsze pamięci, będzie impreza :D :D :D :D :D Musisz jeszcze poprawić chłodzenie i gratuluję niezłego o/c bo powyżej 1400 to już niezły wynik(dla 1000a) a wydajność porównywalna z CelT 1.2@1.5 bo magistrala to podstawa :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 jaki cooler do tego mojego celka byście polecili? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 kto chce kupić kartę graficzną MS GF2MX400 32MB :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Jak myślicie , jeśli jeśli CAS2 przestawie na CAS3 (pamięci chodzą wtedy powyżej 150 MHz, niezłe są tylko dziwnie wyglądają) i zwiększe napięcie do 1,7V to mój Celek 1000A@1430 pójdzie więcej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Jak myślicie , jeśli jeśli CAS2 przestawie na CAS3 (pamięci chodzą wtedy powyżej 150 MHz, niezłe są tylko dziwnie wyglądają) i zwiększe napięcie do 1,7V to mój Celek 1000A@1430 pójdzie więcej?Nie pytaj tylko ustawiaj i probuj :P Juz pisalem, ze jak ustawisz CL3 to bedzie wolniejszy niz CL2 na mniejszym FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budasty Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 najlepiej testy zrób sam, niestety nie miałem okazji porównywać osiągów celka przy tak wysokim fsb 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budasty Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Poza tym lepiej żyłować pamięci niż procesor i zostań lepiej przy cas=2, dodatkową korzyścią jest niższe taktowanie pci a na wydajności za wiele zyskać nie możesz(lub wręcz przeciwnie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 aby najpierw wypróbować pamięci na ile pójdą włożyłem, starego procka, chętnie bym pokazał zrzut ekranu ale nie wiem jak, w każdym razie jestem pełen podziwu infineon jest de best[/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
que_pasa Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 mój celek 1000A chodzi na 1550 pod warunkiem że 1. Mam przeciąg w pokoju 2. Otwartą obudową 3. Jedynym programem jakiego używam jest Windows Commander muszę kupic dobry wentylator, bo płyta po uruchomieniu foto sklepu piszczy niemiłosiernie(mam ustawione w biosie max.65 stopni) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 coby poprawic osiagi proponuje <span style="color:red;">[ciach!]</span>c w obudowie odrazu nad radiatorem dziure i wstawic tam 80tke wysysajaca :> dzis takie cos zrobilem i jestem pod wrazeniem na box coolerrze jade sobie na 1.2@1.56 i jest 44 stopnie w full load. naprawde polecam taka modyfikacje will go to 1.6 soon :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfer Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 mój celek 1000A chodzi na 1550 pod warunkiem że 1. Mam przeciąg w pokoju 2. Otwartą obudową 3. Jedynym programem jakiego używam jest Windows Commander muszę kupic dobry wentylator, bo płyta po uruchomieniu foto sklepu piszczy niemiłosiernie(mam ustawione w biosie max.65 stopni) To spox.Jak kupisz jakis dobry cooler to spokojnie bedzie tak chodzil nawet w lecie.Jak pamiatki chodza na cl2 przy tym fsb to krecone celki 1.2 sie chowaja.Kazda gierka lepiej smiga na tak kreconej 1000. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 mój celek 1000A chodzi na 1550 pod warunkiem że 1. Mam przeciąg w pokoju 2. Otwartą obudową 3. Jedynym programem jakiego używam jest Windows Commander muszę kupic dobry wentylator, bo płyta po uruchomieniu foto sklepu piszczy niemiłosiernie(mam ustawione w biosie max.65 stopni) To spox.Jak kupisz jakis dobry cooler to spokojnie bedzie tak chodzil nawet w lecie.Jak pamiatki chodza na cl2 przy tym fsb to krecone celki 1.2 sie chowaja.Kazda gierka lepiej smiga na tak kreconej 1000.To fakt niezaprzeczalny :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...