kili^^ Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 witam! Płyta ECS N2U400-A, Burton 2500+, 512 (400, elixir), Radeon 9550, WD 160GB i kiepawy zasilacz (ala codegen 350W). Przy instalacji windy XP w różnych momentach ale najczęściej tuż przed lub po pierwszym restarcie niebieski ekran - za każdym razem praktycznie inne kody błędów. Dzieje się to już po wymianie płyty głównej na nową (wcześniej podobne objawy, które zaczęły się nasilać tydzień po złożeniu kompa) i wymianie HDD (przestał kręcić)... wcześniej praktycznie wszystkie komponenty (oprócz martwego HDD, płyty uznanej za walniętą, zasiłki i CD-ROM) sprawdzone i przetestowane na innej płytce z VIA KT600... Doszedłem do tego, że jak w BIOS mam ustawione taktowanie pamięci "BY SPD" (czyli mam 200MHz(400) 3-3-3-8 - nie jestem pewien tych timingów) to nie mogę zainstalować OS'a a gdy zmienie na 166MHz(333) 2.5-3-3-7 to jest git - przynajmniej na to wygladą po paru godzinach katowania kompa. Dodam, że podkładając inną kość pamięci (identyczną) sytuacja nie ulega zmianie. Tktowanie procesora jest cały czas 166MHz a problemy z instalacją występują również po zmianie zasilacza na coś bardziej markowego (sprawnego na 100% i z zapasem mocy). Druga sprawa to odczyt napięć zasilacza (SiSoft Sandra 2004) - totalne bzdury - napięcia mierzone poodchylane po kilka ładnych V (np. zamiast 12V niecałe 6V) 1. co jest z tym taktowaniem pamięci - czy to normalne, martwić sie tym, dalej kombinować... pierwszy raz widzę taki problem 2. zastanawia mnie ten pomiar napięć. nie mierzyłem na innym zasilaczu i trochę mnie to niepokoi p.s. zdaję sobie sprawę, że ten zasilacz pod względem wydajności się nie nadaje do takiego już całkiem nie małego obciążenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kili^^ Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 może ktoś się wypowie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kij Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 może ktoś się wypowie??? 1311758[/snapback] Co do napięć, to jeśli tylko zasilacz daje takie jak ma dawać to jest oka. Miałem tego ECSa (LINK, pare informacji na temat) Odczyty tylko napięcia i temperatury płyty były oka. Reszta w cały świat. Napięcia mierzone miernikiem były w porządku. Co do pamięci, to warto sprawdzić synchro z magistrala. Daj 100% nie BySPD. Raz, ze stabilniej moze być, to i wydajniej, chociaż niżej taktowane będą pamięci. nForce2 nie bardzo lubi asynchronicznego taktowania magistrala/pamięci. PZDR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kili^^ Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 Co do pamięci, to warto sprawdzić synchro z magistrala. Daj 100% nie BySPD. Raz, ze stabilniej moze być, to i wydajniej, chociaż niżej taktowane będą pamięci. nForce2 nie bardzo lubi asynchronicznego taktowania magistrala/pamięci. 1311827[/snapback] czyli mówisz, że nie ma się czym przejmować... ? jasne teraz pamięć pracuje na 166 i wcale nie mam zamiaru zwiększać wyżej... najbardziej obawiam się, że problem może wrócić i znowu będę się musiał bujać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...