Skocz do zawartości
TDK

FSB i WD:)

Rekomendowane odpowiedzi

Pare pytań :)

Mam western digital caviar ata 100/ 7200 RPM 30gb. Dysk został kupiony rok i 7 miechów temu. Do jakich fsb powinien dociągnąć tak na oko :). I czy np dostawienie mu wiuatraczka podniosłoby troche jego możliwości ??:> Chodzi mi o fsb 166 najbardziej (tylko czy pamiątki to 3mają ;) bo to chałowe OEM,y ale może zamienie :) na coś lepszego).

Z góry THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do twardego spox pociągnie szyne 37mhz mój U6 idzie na szynie 41mhz, a jeżeli chodzi o pamiątki to jeżeli masz DDR 333 to pociągną i jeżeli 266 to raczej nie.

Ale licz się z tym że inne komponenty mogą nie pociągnąć szyny 166mhz np: mobo albo proc czy grafa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare pytań :)

Mam western digital caviar ata 100/ 7200 RPM 30gb. Dysk został kupiony rok i 7 miechów temu. Do jakich fsb powinien dociągnąć tak na oko :). I czy np dostawienie mu wiuatraczka podniosłoby troche jego możliwości ??:> Chodzi mi o fsb 166 najbardziej (tylko czy pamiątki to 3mają ;) bo to chałowe OEM,y ale może zamienie :) na coś lepszego).

Z góry THX

Pomyśl chwilkę. Masz Soltek'a DRV5, który ma 1/5 na fsb 166MHz i pci wtedy 33MHz. Czyli wszystko oki. Ale chyba będzie ci ciężko zmusić mobo do fsb 166MHz - ten typ tak ma. Ale próbuj, może akurat tobie się to uda. Pamiątki raczej musisz zmienić, ale najpierw spróbuj na najsłabszych timingach i podnieść napięcie dla pamiątek (może pójdą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że to mobo trudno zmusić do takich fsb ale gdzieś czytałem że załadowania nmowego biosu zmienia sprawe. No i jeszcze chce założyć miedż na mostek północny i południowy :)

nie ma szans jak kupilem to mobo to jest w manu. ze suport Xp czyli ma działać na fsb 166 a nie działa wiec poszłem do sklepu i testowalismy 7 dosłownie SIEDEM sztuk 4 z tej samej i 3 z innej seri maxymalnie wstała na 160 i ta własnie wziałęm oczywiscie już zapodany jest nowy biosik i tak [gluteus maximus] nie idzie i już (sprawdzanie na XP1600 agoia )

teraz czekam aż bedzie koniec gwarancji i zasuwam do sklepu. bo

- płyte kupiłem pod XP na fsb 166 a nie działa

- według producenta powinna działać(w sklepach nie kontaktują sie z soltekiem tak jak na naszym forum:)))) ich starta a ze nie działa to do [gluteus maximus])

i pewnie mi wymienią ne tą też takę tylko rev E która już smiga na 166

jak nie wymienią to zapalarka i bedą wymieniać do skutku bo poprostu płyta nie wytrzymuje mojego procka na FSb 166(oni nie wiedzą ze go nie mam;)))))) i tak do skutku pewnie po 3 razie bedie już E:)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...