-weS- Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 Witam, kolega prosil zebym zalozyl topic : Wymieniłem ostatno płytę główna z ECS K7S5A na MSI K7N2 Delta2 FSR oraz pamięć z 512 MB SDRAM(w jednej kości) na 2x 256 MB DDR PC 3200 (firmy TwinMOS). Problem w tym, że gdy pamieci te działaja w trybie Dual-Channel komputer się resetuje(np, podczas słychania muzyki, ogladania filmów, gier) a po ponownym uruchomieniu pisze ze windows odzyskał sprawność po powaźnym błędzie. Gdy umieszczam pamieci tak, że dual-channel jest nie aktywny komputer się nie resetuje. Dodatkowo zauważyłem że przy włożonych dwóch kościach pamięci(zarówno gdy działają w trybie dual-channel jak i bez niego) na filmach i filmikach w grach pojawiają się niebieskie i czerwone kwadraciki. (nie jest to na pewno wina kodeków). Dodam również iz sprawdzałem kilka wersji systemu Windows XP( z service pack 1, service pack 2) i zawsze jest tak samo. Próbowałem zmieniać częstotliwość taktowania zarówno pamieci jak i procesora ale nic to nie dało. Przy okazji chciałem też zapytać na jakiej szynie powininna chodzić ta pamięć (obecnie jest to 200 MHz) aby komputer chodził najwydajniej? Bardzo bym prosił o wskazanie przyczyn takiego stanu rzeczy i ewentualne rozwiązania tych problemów. Bede bardzo wdzięczny za każdą pomoc!!! Oto konfiguracja mojego komputera: Procesor: AMD Athlon 2000 XP+ Płyta główna: MSI K7N2 Delta2 FSR Pamięć: 2x 256 MB DDR PC 3200 (firmy TwinMOS) Karta graficzna: GeForce 5200 128 MB RAM (sterowniki 61.77 ale próbowałem też i starczych i nowszych) Karta Muzyczna: Sound Blaster 4.1 Digital ( próbowałwem także używać tej zintegrowanej na płycie głównej) System operacyjny: Windows XP professional + service pack 1 (Próbowałem także z service pack 2) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 no cóż, raczej nic z tym nie zrobisz kostki są identyczne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pajqk Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 Jeśli zmieniałeś w biosie taktowanie pamięci na 166(333) lub133(266) i nadal nie pomogło to raczej będzie ciężko. Częstym problemem jest iż pamięci działają nie stabilnie w dual’u jeśli maja częstotliwość a-synchroniczną względem procesora czyli w Twoim przypadku 133(266) Jeżeli takie ustawienia nie przynoszą oczekiwanego efektu to stawiał bym na wadliwe pamięci :? . Jeśli sa na gwarancji oddaj je z opisem co się dzieje i myślę ze przyjmą je bez problemów. Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...