Skocz do zawartości
krzemian

Sieć Wi-fi A Internet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedługo planuję zakupić nowego kompa (nareszcie!:) ), oczywiście chcę się podpiąć nim pod neta. Jako że miałem remont, nie będę się bawił teraz z kablami, więc postanowiłem zainwestować w sieć bezprzewodową. Teraz moje pytanie - co w takim wypadku z internetem? Jakiś czas temu gadałem z gościem z kablówy i powiedział, że na drugi terminal trzeba dopłacić 3 dychy. Ale czy ja nie mogę sobie rozdzielić tego jednego sygnału we własnym zakresie? Tzn. router identyfikuje pakiety i rozsyła je do odpowiedniego kompa? Nie mam teraz kasy, żeby jeszcze dopłacać do netu z własnej kasy (szczególnie, że w całości samemu kupuję kompa), rodzice też się raczej nie zgodzą.

Jeśli by to było możliwe, to jak to wszystko połączyć? Czy takie coś zda egzamin?:

modem z kablówy            |        router       /          \      komp1      komp2Router odbiera dane z modemu i przesyła je do odpowiedniego kompa oraz komunikuje kompy między sobą. I pytanie - czy w tym wypadku wystarczy włączony modem i router, żeby sieć działała na obu kompach?

Druga sprawa - jaki polecacie sprzęt do WI-FI? Zastanawiam się nad D-LINK'iem ze standardem 802.11g (nie pamiętam teraz modelu)

Po trzecie - czy mogę zrobić coś takiego?:

modem z kablówy            |        router połączony z komp 1    <->    komp2Czyli komp1 ma router zamiast karty sieciowej, pełni on funkcję i karty sieciowej i pomostu. Ale wtedy komp1 musiałby być chyba na stałe włączony, nie?

Sorry, jeśli nagmatwałem, ale kompletnie nie znam się na sprzęcie. Jestem programistą i grafikiem (trochę:) ), a z wiadomościami hardware'owymi u mnie krucho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1. skoro masz modem to co to za kablówka?? po drugie jesli masz autoryzację po mac adresach to nie zrobisz tego bez wiedzy admina... a po trzecie lepiej dopłacić pare groszy niż stracić net na zawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czyli komp1 ma router zamiast karty sieciowej, pełni on funkcję i karty sieciowej i pomostu. Ale wtedy komp1 musiałby być chyba na stałe włączony, nie?

1312829[/snapback]

Czy ty w ogole masz pojecie o tym co mowisz? "komp1 ma router zamiast karty sieciowej", albo ja sie w ogole nie znam na tym. Mozesz mi to zdanie wytlumaczyc????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@morion: No mam modem kablowy, motorola surfboard sb5100.

@File: chodzi o to, że router podłączam do kompa 1 i że pełni on dodatkowo funkcję karty sieciowej kompa 1. Tzn. chodzi o to, żebym nie musiał kupować 2 kart sieciowych i routera, tylko jeden router i jedną kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1. skoro masz modem to co to za kablówka?? po drugie jesli masz autoryzację po mac adresach to nie zrobisz tego bez wiedzy admina... a po trzecie lepiej dopłacić pare groszy niż stracić net na zawsze.

1313161[/snapback]

router moze zglaszac sie z makiem taki jaki mu wpiszesz wiec tu nie widze problemu

moze nie kazdy ale to mozna przeciez sprawdzic przed zakupem

@krzemian: prawdopodobnie chodzi Ci o to ze podlaczasz router do kompa przez zlacze USB?

bedzie dzialac i nie musisz miec tego kompa wlaczonego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob tak jak przedstawiles to na pierwszym opisie (komp1 nie bedzie musial chodzic caly czas a to zawsze mnejszy rachunek za prad) bedzie git a co do MAC to nie bedzie problemu bo przeciez od tego jest router zeby ustawic na nim odpwiedni adres MAC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi