krzemian Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Witam! Niedługo planuję zakupić nowego kompa (nareszcie!:) ), oczywiście chcę się podpiąć nim pod neta. Jako że miałem remont, nie będę się bawił teraz z kablami, więc postanowiłem zainwestować w sieć bezprzewodową. Teraz moje pytanie - co w takim wypadku z internetem? Jakiś czas temu gadałem z gościem z kablówy i powiedział, że na drugi terminal trzeba dopłacić 3 dychy. Ale czy ja nie mogę sobie rozdzielić tego jednego sygnału we własnym zakresie? Tzn. router identyfikuje pakiety i rozsyła je do odpowiedniego kompa? Nie mam teraz kasy, żeby jeszcze dopłacać do netu z własnej kasy (szczególnie, że w całości samemu kupuję kompa), rodzice też się raczej nie zgodzą. Jeśli by to było możliwe, to jak to wszystko połączyć? Czy takie coś zda egzamin?: modem z kablówy | router / \ komp1 komp2Router odbiera dane z modemu i przesyła je do odpowiedniego kompa oraz komunikuje kompy między sobą. I pytanie - czy w tym wypadku wystarczy włączony modem i router, żeby sieć działała na obu kompach? Druga sprawa - jaki polecacie sprzęt do WI-FI? Zastanawiam się nad D-LINK'iem ze standardem 802.11g (nie pamiętam teraz modelu) Po trzecie - czy mogę zrobić coś takiego?: modem z kablówy | router połączony z komp 1 <-> komp2Czyli komp1 ma router zamiast karty sieciowej, pełni on funkcję i karty sieciowej i pomostu. Ale wtedy komp1 musiałby być chyba na stałe włączony, nie? Sorry, jeśli nagmatwałem, ale kompletnie nie znam się na sprzęcie. Jestem programistą i grafikiem (trochę:) ), a z wiadomościami hardware'owymi u mnie krucho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 po 1. skoro masz modem to co to za kablówka?? po drugie jesli masz autoryzację po mac adresach to nie zrobisz tego bez wiedzy admina... a po trzecie lepiej dopłacić pare groszy niż stracić net na zawsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Witam! Czyli komp1 ma router zamiast karty sieciowej, pełni on funkcję i karty sieciowej i pomostu. Ale wtedy komp1 musiałby być chyba na stałe włączony, nie? 1312829[/snapback] Czy ty w ogole masz pojecie o tym co mowisz? "komp1 ma router zamiast karty sieciowej", albo ja sie w ogole nie znam na tym. Mozesz mi to zdanie wytlumaczyc???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 @morion: No mam modem kablowy, motorola surfboard sb5100. @File: chodzi o to, że router podłączam do kompa 1 i że pełni on dodatkowo funkcję karty sieciowej kompa 1. Tzn. chodzi o to, żebym nie musiał kupować 2 kart sieciowych i routera, tylko jeden router i jedną kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 po 1. skoro masz modem to co to za kablówka?? po drugie jesli masz autoryzację po mac adresach to nie zrobisz tego bez wiedzy admina... a po trzecie lepiej dopłacić pare groszy niż stracić net na zawsze. 1313161[/snapback] router moze zglaszac sie z makiem taki jaki mu wpiszesz wiec tu nie widze problemu moze nie kazdy ale to mozna przeciez sprawdzic przed zakupem @krzemian: prawdopodobnie chodzi Ci o to ze podlaczasz router do kompa przez zlacze USB? bedzie dzialac i nie musisz miec tego kompa wlaczonego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 zrob tak jak przedstawiles to na pierwszym opisie (komp1 nie bedzie musial chodzic caly czas a to zawsze mnejszy rachunek za prad) bedzie git a co do MAC to nie bedzie problemu bo przeciez od tego jest router zeby ustawic na nim odpwiedni adres MAC :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...