sebasw Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 słuchajcie, ze względu na dodatkową oszczędność prądu mam ustawione LCD na wyłączanie się (przejście w stan uśpienia, wtedy żre poniżej jednego Wata) po 3 minutach, gdy nie używa się kompa no w ten sposób dziennie po kilkanaście razy LCD jest usypiany i wzbudzany czy takie częste jego "miganie" jest zdrowe dla niego, czy nie koniecznie ? proszę o rzeczowe odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Dobre pytanie :-P. Też kiedyś miałem taki dylemat, odnośnie monitora, dysku, itd. Jak tak często się wyłącza, to chyba może mu zaszkodzić (lampy mogą przy którymś włączeniu mieć dosyć). Ale generalnie, przy rzadszym wyłaczaniu, zauważalnej korelacji nie ma, jak ma paść, to padnie, czy będziesz wyłączał, czy nie. Znam ludzi, którzy całego kompa listwą wyłączają i włączają po kilka razy dziennie i im to nie szkodzi. Z dugiej strony, są na uczelni kompy chodzące nonstop (z włączonymi monitorami) - i też działają. Ja tam mam ustawione wyłączanie na pół godziny, a na noc wyłączam listwą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...