Skocz do zawartości
dcpablo

Chlodzenie Semperona2400+ Na Gigabyte Ga-7vt880

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od kilku dni jestem posiadaczem procesora AMDSemperon 2400+BOX oraz plyty glownej Gigabyte GA-7VT880.

Chcialbym uzyskac tutaj informacje jak efektywnie moge go schlodzic poniewaz procesor ma dosyc duza temperature.

Nawe wtedy gdy prawie nic nie robie na komuterze (np. czytam jakies dokumenty) temperatura procesora przy otwartym boku obudowy waha sie miedzy 49 a 54 stopnie. Slyszalem kilka opini ze plyty gigabyte podnosza temp. o jakies 10stopni niz ten sam procesor mialby na innej plycie glownej, niestety ta opinia i inne zaczely do mnie docierac juz po zakupie.Chcialbym abyscie pomogli mi obnizyc ta teperature ile sie da , oczywiscie licze na tanie rozwiazania. Chcialem dokupic cooler o ile sie nie myle to byl to Pentagram FreeZone 92 CuAll ktory podobno jest porownywalny z tymi z wyzszej polki i uzyskuje bardzo dobre osiagi a kosztuje 59zl, oraz wentylator do obudowy 80x80 o stopniu przesylu powierza 30 . Wiekrzych rozmiarowo nie moge ma mam niestety w obudowie tylko jedno miejsce z tylu wlasnie na 80x80. Narazie nie wydalem na to kasy bo znajomy powiedzial mi ze to mi prawie nic nie da ze i takbede mial temperature powyzej 45stopni. Jaki cooler oraz wentylato bylby najleprzy aby zchlodzic ten moj zestaw?? A moze powinienem uzyc innego rozwiazania np. chlodzenie jakimis ogniwami itp.Przeszkoda jest kasa wiec nie moze to wyjsc za drogo.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta wg mnie bardzo zawyza temp, w kazdym razie sporo :? kumpel ma w sumie takiego samego proca tylko na gorszej pascie i ma znacznie nizsze tempy, po 7-8*C (ma an7 abita). Napisz jaki masz cooler, moze nic nie trzeba bedzie zmieniac, bo wymiana arctica copper silent i pasty z jakiegos zwyklego silikonu na silver w sumie dala 7-8*C. A temperatury, ktore masz i tak nie sa najgorsze(no chyba ze szykuje sie krecenie). U mnie jak w podpisie sempron 9.5*200 + pentagram 80 Cu(min obroty)+ arctic silver 5 + wiecznie otwarta buda i zimno w pokoju, a na procu w stresie 47*C

pozatym to jeszcze zawsze mozesz looknac do szukajki B)

sorki za gowniana skladnie, ale pozno juz :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi