Skocz do zawartości
benek

Socket 754 + Ram

Rekomendowane odpowiedzi

:rolleyes:

szukalem takiego tematu ale jakos nie znalazlem :|

chodzi o wplyw organizacji pamieci na ich taktowanie w zaleznosci od ilosci uzytych modulow (obsadzenia ich w odpowiednich slotach)

moze to troche niejasne ale tak sobie czytalem i dotarlem do kilku postow na roznych forach w ktorych uzytkownicy MSI K8N NEO (Platinium) maja problemy z pamieciami na Winbondach BH-5 jezeli chca obsadzic 2 sloty

potem gdzies natrafilem na problem uzytkownika ktoremu plyta ustawia automatycznie pamieci DDR400 jako DDR333

itd

na stronie GigaByte natrafilem na taki wycinek ze specyfikacji AMD

http://tw.giga-byte.com/MotherBoard/FileLi...aq_amdguide.jpg

a teraz do rzeczy

czy mogliby sie tu wypowiadac uzytkownicy platform opartych o Socket 754 i podac

1. typ plyty (producent, model, BIOS, ewentualnie revision plyty)

2. typ pamieci (jaka firma, jakie kostki, organizacjia - jednostronne, dwustronne 8/16 kostek, ile modulow, ktore sloty obsadzone)

3. jakie ustawienia - max stabilne taktowanie pamieci (synchro, asynchro, jakie ustawienia)

4. (ewentualnie) pamieci jakie nie odpalaly lub sprawialy klopoty na danej plycie

5. (ewentualnie) model procka i max stabilne FSB

takie zestawienia znalazlem w roznych testach ale czasem maja sie nijak do naszego rynku

przykladowe zestawienie

http://www.hardtecs4u.com/reviews/2004/ath...up2/index32.php

a tutaj tez o kilku plytach Socket 939

http://www.hardtecs4u.com/reviews/2004/ath...up2/index31.php

PS

jezeli podobny temat juz jest to sorki - ten usune :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2x256 przy czym jedna 333 cl2,5 (mayor) a druga 400 cl 3,0 (goodram). Obie chodzą @400 CL3 @2,7V z tym, że działają dobrze tylko jeśli moduł 333 jest w gnieździe DIMM1 a 400 w DIMM2. Niebawem mam zamiat dołożyć 256 albo 512 i... zobaczymy. Z biosem F9 widoczny jest tylko 1 moduł!

UPDATE: moje moduły są jednostronne. Ciekawi mnie, czy gdybym dołożył dwustronny 512, to całość poszłaby bez problemów @400MHZ?

Edytowane przez piaskoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Asus K8V-X BIOS nr 1004 (chipset VIA K8T800)

2. Kingston KVR400X64C3A/512 (dwustronne) - obsadzane były wszystkie sloty, a obecenie jest obsadzony pierwszy

3. 240@2,5-3-3-8 (w A64 nie ma czegoś takiego jak asynchro)

4. wkładałem noname i TwinmosCL2,5 i chodziły noproblem

5. 2800+ (Newcastle) - max na 9x244 z chłodzeniem z wersji box

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi