pawelwiejek Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Siemka. Mam mały problem. Mój GF FX 5600 (Leadtek WinFast A310) straaaasznie hałasuje! Mam pytanie, czy jego temperatura (spoczynek - Windows 63 st) wzrośnie wyraźnie, jeśli odłączyłbym to hałasliwe badziewie? Ten hałas jest naprawdę deprymujący. Nie gram w nic na kompie, używam go jedynie do internetu i oglądania filmów. A może macie jakieś inne pomysły na skuteczne wyciszenie? Kompletnie nie zależy mi na wydajności tej karty w grach - po prostu ma być cicha. Czekam na rzeczowe odpowiedzi. Z góry THX. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 :rolleyes: takie cos masz :?: jezeli tak to mozesz na poczatek sprobowac zrobic takiego moda (jak masz jakis wolny wentylator 80x80 pod reka) http://www.scs.prv.pl/chlodny_radek.htm odpinasz wentyl z gniazdka (ta 2 pinowa wtyczka) odkrecasz ta siateczke i odkrecasz wentylatorek od radiatora (o ile jest dodatkowo przykrecony) a dalej to juz widac co i jak :P wolnego sledzia lub kawalek blaszki zapewne gdzies znajdziesz wentyl 80x80 puszczasz na 5V i powinno byc ok skoro nie grasz mozesz tez np przy pomocy power strip'a obnizyc taktowanie GPU (i ewentualnie RAMu) na grafice - zamiast 325/550 dac np 250/450 itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Skoro jest wiatraczek to znaczy ze ktos go tam dal bo jest potrzebny :] Natmoiast jesli nie zalezy ci na wydajnosci (ktorej i tak ta grafa nie ma) to mozesz zjechac w dol z zegarami odlaczyc wentyl i organoleptycznie wybadac sytuacje :lol: Ewentualnie jakis pasywny Zalman na NB zamiast tego buczka i z zanizonyi zegarami powinno byc ok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelwiejek Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Hej! No więc skorzystałem z Waszych podpowiedzi. Odłączyłem całkiem to hałaśliwe badziewie, odpaliłem kompa, przetaktowałem kartę na ustawienia standardowe dla GF4MX i wreszcie mam ciszę o której tak marzyłem :lol: Przetestowałem kartę 3DMarkiem 2003 - zatrważający wynik 1799 3DMarków został uzyskany bez jakichkolwiek artefaktów, co zdecydowanie cieszy. Temperatura nie przekracza 85 stopni (134 stopniowy próg opróżniania GPU), decybele z budy nie slyszalne. Można spokojnie iść spać. Zatem organoleptycznie i doświadczalnie wszystko jest OK. Jehscze raz dzieki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...