Skocz do zawartości
pawelwiejek

Wyciszenie Gf Fx 5600 (leadtek Winfast A310)

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Mam mały problem. Mój GF FX 5600 (Leadtek WinFast A310) straaaasznie hałasuje! Mam pytanie, czy jego temperatura (spoczynek - Windows 63 st) wzrośnie wyraźnie, jeśli odłączyłbym to hałasliwe badziewie? Ten hałas jest naprawdę deprymujący. Nie gram w nic na kompie, używam go jedynie do internetu i oglądania filmów. A może macie jakieś inne pomysły na skuteczne wyciszenie? Kompletnie nie zależy mi na wydajności tej karty w grach - po prostu ma być cicha. Czekam na rzeczowe odpowiedzi. Z góry THX. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:rolleyes:

takie cos masz :?:

Dołączona grafika

jezeli tak to mozesz na poczatek sprobowac zrobic takiego moda (jak masz jakis wolny wentylator 80x80 pod reka)

http://www.scs.prv.pl/chlodny_radek.htm

odpinasz wentyl z gniazdka (ta 2 pinowa wtyczka) odkrecasz ta siateczke i odkrecasz wentylatorek od radiatora (o ile jest dodatkowo przykrecony) a dalej to juz widac co i jak :P wolnego sledzia lub kawalek blaszki zapewne gdzies znajdziesz

wentyl 80x80 puszczasz na 5V i powinno byc ok

skoro nie grasz mozesz tez np przy pomocy power strip'a obnizyc taktowanie GPU (i ewentualnie RAMu) na grafice - zamiast 325/550 dac np 250/450 itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jest wiatraczek to znaczy ze ktos go tam dal bo jest potrzebny :]

Natmoiast jesli nie zalezy ci na wydajnosci (ktorej i tak ta grafa nie ma) to mozesz zjechac w dol z zegarami odlaczyc wentyl i organoleptycznie wybadac sytuacje :lol: Ewentualnie jakis pasywny Zalman na NB zamiast tego buczka i z zanizonyi zegarami powinno byc ok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej! No więc skorzystałem z Waszych podpowiedzi. Odłączyłem całkiem to hałaśliwe badziewie, odpaliłem kompa, przetaktowałem kartę na ustawienia standardowe dla GF4MX i wreszcie mam ciszę o której tak marzyłem :lol: Przetestowałem kartę 3DMarkiem 2003 - zatrważający wynik 1799 3DMarków został uzyskany bez jakichkolwiek artefaktów, co zdecydowanie cieszy. Temperatura nie przekracza 85 stopni (134 stopniowy próg opróżniania GPU), decybele z budy nie slyszalne. Można spokojnie iść spać. Zatem organoleptycznie i doświadczalnie wszystko jest OK. Jehscze raz dzieki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi