Laik2000 Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Witam :) Z góry przepraszam za założenie nowego tematu ale nie znalazłem interesującej odpowiedzi na moje pytanko. Mianowicie mam ABIT`a IC7-G i jest na nim Procek Pentium 4 3,00 GHZ Prescott 1MB Cache 800 FSB HT (seria SL7E4 PHILIPPINES) i mam pytanko co do niego. Kiedyś miałem 2,4 i był BOXowy coolerek ale zminiłem proc i rzecz jasna temp podskoczył. Tamten był cholernie stary jeśli chodzi o technologie (P 4 2,4 400 FSB non HT) i spoko stykał cooler. Mianowicie na ABITku mam BIOSik rev 2,8 (czyli chyba najnowszy) i moje temperaturki na Pentagram Freezone QVC-120 Cu oscylują na min. obrotach 1200 około 70 stopni w stresie,a na max. obr. około 64 stopni. Wynik w sumie jest sporawy, ale wiem że ABIT ten ma skłonność do zawyżania temperatur o 7/8 stopni, ale nie wiem czy to się już zmieniło z wraz nowym BIOSem. Jeszcze raz przepraszam za założenie nowego tematu ale jak widzicie to jestem nowy i prosze o pomoc. Czyli główne pytanko to czy ABIT ten nadal zawyża temperature czy te 70/64 to już jest ta poprawna tempatura którą wskazuje. Z góry dziękuję i pozdrawiam :) B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Witam :) Z góry przepraszam za założenie nowego tematu ale nie znalazłem interesującej odpowiedzi na moje pytanko. Mianowicie mam ABIT`a IC7-G i jest na nim Procek Pentium 4 3,00 GHZ Prescott 1MB Cache 800 FSB HT (seria SL7E4 PHILIPPINES) i mam pytanko co do niego. Kiedyś miałem 2,4 i był BOXowy coolerek ale zminiłem proc i rzecz jasna temp podskoczył. Tamten był cholernie stary jeśli chodzi o technologie (P 4 2,4 400 FSB non HT) i spoko stykał cooler. Mianowicie na ABITku mam BIOSik rev 2,8 (czyli chyba najnowszy) i moje temperaturki na Pentagram Freezone QVC-120 Cu oscylują na min. obrotach 1200 około 70 stopni w stresie,a na max. obr. około 64 stopni. Wynik w sumie jest sporawy, ale wiem że ABIT ten ma skłonność do zawyżania temperatur o 7/8 stopni, ale nie wiem czy to się już zmieniło z wraz nowym BIOSem. Jeszcze raz przepraszam za założenie nowego tematu ale jak widzicie to jestem nowy i prosze o pomoc. Czyli główne pytanko to czy ABIT ten nadal zawyża temperature czy te 70/64 to już jest ta poprawna tempatura którą wskazuje. Z góry dziękuję i pozdrawiam :) B) 1319248[/snapback] a ile Ci pokazuje temp ( system )? Ja mam coprawda 3.06 ale Nortwooda a temperatury 39 / 51 na Frezzer4 puszczonym na 1200 obrotów i wentylu mostka na 4000. Temperatura system mam średnio 29-32 przy normalnej pracy a w pokoju około 25. ale te twoje 64 to troche dużo.Moze masz zły przewiew budy , albo cos z pastą. Co do pomiaru temperatury proca to nie tyle jest zawyzona co mierzona inaczej niz u innych producentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laik2000 Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 a ile Ci pokazuje temp ( system )? Ja mam coprawda 3.06 ale Nortwooda a temperatury 39 / 51 na Frezzer4 puszczonym na 1200 obrotów i wentylu mostka na 4000. Temperatura system mam średnio 29-32 przy normalnej pracy a w pokoju około 25. ale te twoje 64 to troche dużo.Moze masz zły przewiew budy , albo cos z pastą. Co do pomiaru temperatury proca to nie tyle jest zawyzona co mierzona inaczej niz u innych producentów. 1319275[/snapback] Temperaturke sprawdzam Hmonitorem. VCore jest nie tykany jak i FSB i wszystko inne. Wentyl mostka puszczony z ogranicznikiem na 60% (100% za głośne). Co do przewiewu to może jedynie kable, bo mam z boku nawewający a z tyłu wyciągający, bo bez nich to tragedia w sumie. Pasta nałożona równomiernie tą co dostałem z Pentagramem. Reszta budy to: 2x256 TwinMOS Twester CL2.0 8-3-3 Power Color Radek 9800SE@PRO (Soft Mod udany na 8x1) + Radiatorki Revolteca CU Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W HDD Baracuda 7 40 GB Co do odczytu to wiem że z innego miejsca ale wiem że kiedyś to była duża różnica (7/8 stopni) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Zacznij od tego że ściągnij i zainstaluj Winbond Hardware Doctor dla IC7 - jakby co link znajdziesz w wątku o IC7. I jak temperature systemu pokaze Ci ze 40 stopni w spoczynku to poprostu w budzie jest za gorąco. Z tego co się orientuje w stresie na takim procu jak Twój temp powinna być 55-60 w zależności od coolera - a ten co masz jest niczego sobie. Dla ciekawości podam że temp mostka na 4000 obr. wynosi w spoczynku u mnie 30-32C. i jest większa od temp syst o 2C średnio.Czyli. system 30 mostek 32 proc 39-40 to temp w normalnej pracy przy temp otoczenia 25C. W twoim przypadku ze względu na model proca temp w spoczynku pow . 45C, w stresie może sięgać do 60 np po ostrym giercowaniu. werje biosa mam 2.2 / 04.27.2004/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 (edytowane) cos bardzo kiepski ten pentagram u mnie mobo i proc identiko i na def mam w idle 46- stress 56 (papst na 1500obr) proca masz E0 czy D0?? zrob lepsza wentylacje w budzie i posmaruj proca lepsza pasta np as5 Edytowane 9 Marca 2005 przez bartezjusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzid Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 hmm.. mam abita ic7-g , 2.4c ht @ 3.0 box , his exalibur 9800pro q-ice ,chieftec 360, obrotami steruje smart fan z abit eq temperaturka przy otoczeniu równym 25 C w czasie nudy 45 C a przy max wysiłku 70 C (nie wiem co o tym myslec) chcialbym zmienic chłodzenie z box na cos konkretnego ale nigdy tego nie robiłem i obawiam sie ze moge cos uszkodzic podzczas inastalacji(montaz, pasta itp), bede wdzieczny za wszelkie wskazówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laik2000 Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 (edytowane) ---> konio68 Winbond Hardware Doctor dla IC7 wskazuje identyczną temperaturke. Tzn prawie bez stresu (GG, IE) jest tak około 48 stopni, czyli wynik w sumie ok. Tzn jak wszystkie coolerki pracują na max (prócz tego na NB), czyli Pentagram 2000 (niby) i te dwa wentyle co napisałem wcześniej. Tylko jest jedna rzecz która mnie zdziwiła. Tzn każdy z tych programów jak i BIOS wskazuje mi że prędkość PENTAGRAMA na max obrotach to tylko 1500 RPM a przeciez jest 2000. Jesli jest na min to wskaźnik wariuje i wskazuje 0 RPM :unsure: :-| ---> bartezjusz Procek jest D0. Co do AS5 to niestety brak ostatnio funduszy na cokolwiek i trudno mi ocenić :-| ---> Dzid Tzn co do Twej wypowiedzi to nie obawiaj się, nie ma czego zwalić. Tzn jedynie co może Ci lekkiej trudności z początku przyspożyć trudu to zdjęcie BOXa. Zaś jeśli chodzi o jeszcze jedną rzecz to dziwi mnie to bo proc nawet nie tknięty, tzn nie kręcony nawet o 1 MHZ :unsure: Mam jeszcze jedno pytanie: Tzn BIOS jest sukcesywnie aktualizowany i nawet na samym początku nie miałem takiej zakładki: "-Performance Mode Spotkał się już kiedyś z czymś takim ?? Wiem że tam jest opcja FAST a ja tego nigdzie nie moge ustawić :?: Edytowane 10 Marca 2005 przez Laik2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro200 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Mam jeszcze jedno pytanie: Tzn BIOS jest sukcesywnie aktualizowany i nawet na samym początku nie miałem takiej zakładki: "-Performance Mode Spotkał się już kiedyś z czymś takim ?? Wiem że tam jest opcja FAST a ja tego nigdzie nie moge ustawić :?: 1319831[/snapback] Witam :) Przeglądałem dogłębnie forum i znalazłem problem, który także mnie dotyczy. Czy wie ktoś czemu ja tak samo nie mam tych ustawień w BIOSie :unsure: W testach widziałem że z tymi ustawieniami jest przyśpieszenie, ale ja takowych nie widze. Zarówno przed jak i po aktualizacją BIOSa nie miałem i nie mam tych funkcji. Ktoś wie o co chodzi :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 (edytowane) ja mam P4 2.8 GHz i podniesiony na 3.6 GHz przy 1.65V - chlodzony za pomoca miedzianego Zalmana 7000 - temp procka w idle to okolo 50 C a w stresie okolo 70 -72 C - Zalman ustawiony na 1900obr/min - obudowa zamknieta , temp systemu przy wygrzewaniu wzrasta do z 30 do 35 a PWM do 46 C I tak jade juz od roku i nie widze zadnych problemow. Bios najnowzszy - zadna wersja Biosu jaka wyszla do tej plyty nie ma nic poprawianego w odczycie temp poniewaz odczyt jest prawidlowy , tylko inny niz u innych producentow bo inaczej mierzony Czy tak przy okazji moze ktos podac linka do wymianianego w tym poscie programu Winbond Hardware Doctor dla IC7 ? Edytowane 24 Marca 2005 przez Mr.Matrin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzid Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 AbitEQ : http://www.abit.com.tw/page/pl/download/do...TYPE=Socket+478 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...