szmergiel_XP Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Mam problem! Mój wentylator Spire SP703C3-1 bardzo głośno hałasuje! Normalnie słychać szum ale jest on bardzo głośny, muzyki na cichym poziomie nie da sie słuchać! Byłem u sprzedawcy powiedzieć, a on na to, że taki procesor Athlon 64 3000+ (Socket 754) wymaga mocnego chłodzenia. Wcześniej miałem Celerona 633 i był 100 razy bardziej cichy! Rozumiem, że to jest różnica procesorów ale w porównaniu z kumplami to mam bardzo głośny wiatrak. Ciesze się że mam dobrego kompa ale ten wkurzający ciągły szum mnie strasznie denerwuje! Czy moge go wymienić na gwarancji z powodu hałasu albo jak bezpiecznie go 'przyciszyć'? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 :rolleyes: 1. szum to wina nie tylko wentylatora (na najwyzszych obrotach) ale tez radiatora - masz taki radiator a to najgorsza konstrukcja jaka moze byc bo - cienkie finy, gesto rozmieszczone - przez to nawet przy niskim przeplywie powietrza szum bedzie slyszalny. 2. wentyl tez nie lepszy przy rozmiarze 70x70x25 zeby byl cichy nie moze przekraczac 2000-2300 obrotow (powyzej juz jest slyszalny) niestety przy tych obrotach przeplyw powietrza jest minimalny (dlatego takie wetnylatory sa malo popularne) - sprawdzone osobiscie :| 3. wentyl masz z termistorem wiec dziwne ze podczas samego sluchania muzyki az tak glosno jest - przeciez obciazenie procka wtedy jest minimalne - a opcje Cool'n'Quiet uaktywniles w BIOSie zreszta polecam lekture tego tematu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=108869 zwlaszcza czesci o programowym ustawianiu mnoznika "Jak zrobić własne (lepsze) Cool'n'Quiet" moze to troche pomoze - jak nie to czeka Ciebie zmiana chlodzenia 4. ten sprzedawca najprawdopodobniej dlatego gada takie bzdety bo udalo mu sie wcisnac Tobie badziewny (zalegajacy polke) cooler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...