Skocz do zawartości
KamiKaze boski wiatr

Jakie Ramy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To mój pierwszy post na tym forum.

Mam problem z wybraniem ramow do mojego komputera : Pentium 2600 HT , Radeon 9600 , Płyte MSI 865 PE NEO2 . Obecnie mam 2x256 kingston 333 .

Chcialbym sobie podrasowac kompa do 2GB pamieci. Nie wiem jakie wybrac. Cena do 1000 zł (z tego co wiem powinno wystarczyc). Patrzac po cennikach zastanawialem sie nad :

1) 2x DDR 1 GB PC3200 (PC400) GOODRAM DUAL CH.

2) 2x DDR 1 GB PC3200 (PC400) GOODRAM .

Czy to jest dobry wybor? Czy dalo by sie te ramy podkrecic? Pierwsze z tych ramow sa droższe , czy to oznacza ze sa lepsze?. Jeszcze prosil bym o sugestie gdzie zakupic te , lub inne pamieci , choc nie wiem czy jest to zgodne z regulaminem :huh: .

Bardzo prosze o doradzenie. Starym wyjadaczem nie jestem wiec móglbym sie naciać na takim zakupie <_<

EDIT: Chodzi mi o wydajnosc w grach :) Wiecie ... stalker wychodzi i trzeba kompa modernizowac

Edytowane przez KamiKaze boski wiatr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Witam. To mój pierwszy post na tym forum.

Mam problem z wybraniem ramow do mojego komputera : Pentium 2600 HT , Radeon 9600 , Płyte MSI 865 PE NEO2 . Obecnie mam 2x256 kingston 333 .

Chcialbym sobie podrasowac kompa do 2GB pamieci. Nie wiem jakie wybrac. Cena do 1000 zł (z tego co wiem powinno wystarczyc). Patrzac po cennikach zastanawialem sie nad :

1) 2x DDR 1 GB PC3200 (PC400) GOODRAM DUAL CH. 

2) 2x DDR 1 GB PC3200 (PC400) GOODRAM .

Czy to jest dobry wybor? Czy dalo by sie te ramy podkrecic? Pierwsze z tych ramow sa droższe , czy to oznacza ze sa lepsze?. Jeszcze prosil bym o sugestie gdzie zakupic te , lub inne  pamieci , choc nie wiem czy jest to zgodne z regulaminem  :huh: .

Bardzo prosze o doradzenie. Starym wyjadaczem nie jestem wiec móglbym sie naciać na takim zakupie  <_<

EDIT: Chodzi mi o wydajnosc w grach :) Wiecie ... stalker wychodzi i trzeba kompa modernizowac

1323248[/snapback]

1GB ci spokojnie wystarczy:

lepiej ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 1GB lepszych pamięci niż 2GB gorszych,

ale jak już się uprzesz na te 2GB to polecam 4x512 Hynix D43 (ok. 230-250/szt)

GoodRAM też nie są złe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

no ok. Tylko czy hynixy d43 dzialaja w trybie dual chanel? bo wtedy chyba bylby problem z 3x512.

1323475[/snapback]

dlatego bierz 2x512

brać więcej to durnota bo ilośc warunkuje wydajność tylko do pewnego stopnia

no chyba że sie zajmujesz profesjonalną obróbką video czy grafiki to tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

majkel , widze ze znasz sie na overclokingu i sprzecie . Moze moglbys mi pomóc , poniewaz mam problem. Gdy podkrecam procesor , wydajnosc kompa maleje :| majac 2900 mhz (krecone w biosie) zamiast 80 klatek w tescie mam ok 70 i mniej. Jest to dla mnie bardzo dziwne , poniewaz powiinno byc lepiej. Na procku mam napiecie 1.575 - Normalnie bylo 1.525. Nie wiem czy zwiekszac jeszcze bardziej. Problemow z chlodzeniem kompa nie mam. Czego moze byc to wina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem sie jeszcze spytac o te hynixy. znalazlem 2 sklepy . W jednym z nich hynixy sa sporo tansze 245 (a na drugiej - tweak 320) . Jednak nr fabryczne różnia sie 2 znakami. Czy to moze miec taki wplyw??

Te za 320 zl maja oznaczenie : HYMD232646B8R-D43 :blink:

a te za 245 : HYMD232646B8J-D43 :blink:

Edytowane przez KamiKaze boski wiatr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yh prosze o pomoc chce qpic ramki do 500 zl dalem postal ale mi zablokowali amoze tu mi ktos doradzi chce je do dfi lanparty Ultrad+amd 64bit 3000+ i nieiwem co wzials czy w dualu czy jak i takie zeby daly rade bo chce prozka podkrecic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem sie jeszcze spytac o te hynixy. znalazlem 2 sklepy . W jednym z nich hynixy sa sporo tansze 245 (a na drugiej - tweak 320) . Jednak nr fabryczne różnia sie 2 znakami. Czy to moze miec taki wplyw??

Te za 320 zl maja oznaczenie : HYMD232646B8R-D43  :blink:

a te za 245 : HYMD232646B8J-D43  :blink:

1326442[/snapback]

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...products_id=642

patrz tu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi