Skocz do zawartości
Pecet86

Seagate B Iv 80 Gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem bo w zeszle lato zepsol mi sie dysk Seagate B IV 80 GB (mial bad sektory) oddalem go bo byl na gwarancji i dostalem nowy taki sam ale troche czasu temu odkrylem ze transfer na sformatowanej partycji wynosi kolo 5 mb/s wiec wydaje mi sie ze to bardzo malo :-| Co moze byc powodem takiego transferu ?? z gory dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatek proponuje sprawdzic czy masz wlaczone Ultra DMa bo to standard. Przydalo by sie nam podrzucic tez kilka screenów z jakiegos programu testujacego wydajnosc dysku np. HdTach lub cos w tym stylu.

Bedziemy myslec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wlaczone Ultra DMA 5 - Ultra100 i zrobilem testy z tego programiku dodaje screena jako zalacznik. Jakby ktos mogl to niech powie czy to sa dobre wyniki bo sie na tym troszke nie znam :) przy kopiowaniu jakis plikow w programie Total copy wyskakuje mi ze transfer jest kolo 7 mb/s :|

post-24549-1111923915_thumb.jpg

Edytowane przez Pecet86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykres z hdtacha jest calkiem w porzadku. Jedynie do czego mozna sie przyczepic to b. duze obciagenie procesora podczas badania. 31% to calkiem sporo.

Sproboj zainstalowac nowe sterowniki do plyty glownej, sprawdzic czy masz w windowsie najnowsze poprawki, sproboj podlaczyc dysk na drugi kanal IDe lub na inna tasme.

Przeskanuj go tez HDDREGENERATOREM oraz zapuśc sobie CHKDSK ze skanowaniem powierzchni dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi