Skocz do zawartości
tukuest

Dysk IDE do serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Z braku srodkow wybor padl na dysk IDE. Szukam czegos w okolicach 40-60gb. Dysk powinien byc szybki a jednoczesnie cichy, z wiekszym naciskiem na to drugie. Mysle o Barakudzie IV, choc wiem ze WD na 8mb cache jest nieco szybszy. Sa inne alternatywy?

Drugie pytanie dotyczy kontrolera IDE zainstalowanego na plycie Lucky Star K7VAT, ATA100...czy warto zainwestowac w zewnetrzny kontroler ATA100? Czy zainwestowanie dodatkowych 150pln nie ma wiekszego sensu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na Twoim miejscu to bym kupil plyte z Raidem (albo dokupil osobno) i zrobil Raida w trybie mirror, bo jak dane pojda sie je.....ac razem z awaria dysku twardego, oj to nie bedzie za ciekawie :cry:

a dysk? no nie wiem, tyle o tym bylo, ze juz sam nie wiem jaki bym chcial miec dysk :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak cichy dysk to Barka IV ja go mam i to czy pracuje czy nie musze stwierdzać po diodzie bo inaczej się nie da. A co do kontrolera widzi się mi że do servera to by się raid przydał Lucky.......... to raczej go nie ma. A w innym wypadku to chyba nie warto lepiej porządną płyte kupić za miast tego czegoś szczęśliwego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie was z tym raidem to chyba pogieło - co on bedzie stawiał serwer do sieci na 300osób albo na jakis portal internetowy z łączem 10Mb/s co go 50 osób na minute odwiedza !!! Moim zdaniem jeżeli ma być cicho to tylko Barracuda IV (szybko także), można podwiesić pod nią wiatrak 90x90 i puscić na 5V (cisza) - dysk chłodny i cicho bedzie. Kontroler ten co jest na płycie spokojnie wystarczy i żaden dodatkowy żadnych kożyści nie przyniesie (i tak transfer dysku max ok.30MB/s a kontroler ma 100MB/s). BTW u mnie jest serwer sieciowy na 9 osób - pentiak 100, 112mb ram, seagate 3,2gb udma33, lucky star mvp3 udma33; działa na FreeSCO ze: squidem (proxy), apache (www), ftpd, sshd, telnet i jakoś przeciążenia to ja tam jeszcze nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...