tukuest Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 Z braku srodkow wybor padl na dysk IDE. Szukam czegos w okolicach 40-60gb. Dysk powinien byc szybki a jednoczesnie cichy, z wiekszym naciskiem na to drugie. Mysle o Barakudzie IV, choc wiem ze WD na 8mb cache jest nieco szybszy. Sa inne alternatywy? Drugie pytanie dotyczy kontrolera IDE zainstalowanego na plycie Lucky Star K7VAT, ATA100...czy warto zainwestowac w zewnetrzny kontroler ATA100? Czy zainwestowanie dodatkowych 150pln nie ma wiekszego sensu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 ja na Twoim miejscu to bym kupil plyte z Raidem (albo dokupil osobno) i zrobil Raida w trybie mirror, bo jak dane pojda sie je.....ac razem z awaria dysku twardego, oj to nie bedzie za ciekawie :cry: a dysk? no nie wiem, tyle o tym bylo, ze juz sam nie wiem jaki bym chcial miec dysk :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 No jak cichy dysk to Barka IV ja go mam i to czy pracuje czy nie musze stwierdzać po diodzie bo inaczej się nie da. A co do kontrolera widzi się mi że do servera to by się raid przydał Lucky.......... to raczej go nie ma. A w innym wypadku to chyba nie warto lepiej porządną płyte kupić za miast tego czegoś szczęśliwego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staphi Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 caviar xxxJB nic innego! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 ja polecam baracude predkosc switna a co do chalasu to trzymalem kompa na kolanach i mialem odpalonego scandiscka i nei wiedzialem czy chodzi czy nie zadnych drag ani dzwiekow baracud widzialem jush kilka a kazda sie tak zpisywala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 ma być strip czy mirror a co do barracudy to strasznie się grzeje i trzeba chłodzić bo zdechnie ja tak załatwiłem swoją pierwszą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 podobno bylo jush o tym i zania sa podzielone sasiad ma w zamkniwetej obudowie obudowa w biurkoo i nic a drugi co ma 2x80Gb mowil ze sie grzeja poparzyc sie mozna ale zadnych preoblemow ie ma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 Ludzie was z tym raidem to chyba pogieło - co on bedzie stawiał serwer do sieci na 300osób albo na jakis portal internetowy z łączem 10Mb/s co go 50 osób na minute odwiedza !!! Moim zdaniem jeżeli ma być cicho to tylko Barracuda IV (szybko także), można podwiesić pod nią wiatrak 90x90 i puscić na 5V (cisza) - dysk chłodny i cicho bedzie. Kontroler ten co jest na płycie spokojnie wystarczy i żaden dodatkowy żadnych kożyści nie przyniesie (i tak transfer dysku max ok.30MB/s a kontroler ma 100MB/s). BTW u mnie jest serwer sieciowy na 9 osób - pentiak 100, 112mb ram, seagate 3,2gb udma33, lucky star mvp3 udma33; działa na FreeSCO ze: squidem (proxy), apache (www), ftpd, sshd, telnet i jakoś przeciążenia to ja tam jeszcze nie widziałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukuest Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 Co do dodatkowego chlodzenia to nie wiedzialem :? .... ale dysk bedzie w duzej obudowie serwerowej dobrze wentylowanej...czy mimo to musze mu zapewnic chlodzenie? Jesli tak to czy jest jakies ciche? I czy bedzie to cichsze od WD 8mb cache... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 21 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2002 WD z 8mb widziałem i słyszałem, barracude IV widziałem ale nie słyszałem :D , jeżeli B IV nie bedzie miała bezpośredniego kontaktu z żadnym napedem tzn. że z góry i z dołu nedzie luz to nie potrzeba żadnego dodatkowego chłodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...