Skocz do zawartości
emge

Gigabyte Radeon 9000Pro - pamieci

Rekomendowane odpowiedzi

jakie w koncu pamieci zainstalowane sa w Gigabycie :?:

benchmark.pl podaje w tescie - 3,6ns

http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/mar...n/strona-1.html

Gigabyte na swojej oficjalnej stronie w newsletter'ze 9000Pro podaje - 3,3ns (DDR 4Mx16 3,3ns)

http://ftp.gigabyte.com.tw/products/releas...ws_r9000pro.pdf

http://tw.giga-byte.com/products/r9000pro.htm

http://tw.giga-byte.com/products/ati_9000pro.htm

jak jest prawda? czyzby Gigabyte zmienil konfiguracje swojego produktu?

:!: poszukiwani wlasciciele Gigabyte R9000Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupować Saphira. To samo co Gigabyte tylko, że tańsze. A co do pamięci to jest zazwyczaj kilka różnych pamięci montowanych do tego samego modelu karty. ATi Radeon 8500 Built by ATI miał pamięci 4ns, 3.6ns, 3.3ns i 3.6ns BGA, 3.3ns BGA, więc najlepiej sprawdź sam jakie ma pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie w koncu pamieci zainstalowane sa w Gigabycie :?: 

... ble, ble, ble ... zmienil konfiguracje swojego produktu?

:!: poszukiwani wlasciciele Gigabyte R9000Pro

Ja mam takiego Radka. Pamiątki:

Hynix 153A HY5DV641622AT - 36 Korea

Mam nadzieje, że dobrze wklepałem. Jak można wnionskować po ostatniej liczbie mam 3,6ns. Według moich obliczeń takie pamiątki powinny teoretycznie wyciągnąć 277,(7)Mhz, czyli na DDR ~255Mhz. Nominalnie mają 275/550Mhz, więc mogę podkręcić o całe 2,7/5Mhz. Wii. :lol: A szkoda, że nie mam 3,3ns, bo można by kręcić do ok. 303/606Mhz(teoria).

Mam nadzieję, że pomogłem choć troszkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupować Saphira. To samo co Gigabyte tylko, że tańsze. A co do pamięci to jest zazwyczaj kilka różnych pamięci montowanych do tego samego modelu karty. ATi Radeon 8500 Built by ATI miał pamięci 4ns, 3.6ns, 3.3ns i 3.6ns BGA, 3.3ns BGA, więc najlepiej sprawdź sam jakie ma pamięci.

Moj Sapphire ma 3.6ns pamiatki i spoczko sie kreci, ale artefakciki sie przy 300 Mhz na pamiatkach pojawiaja i musze zapodac radiatorki, acha zapomialbym, ze to Hynixa kostki sa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wzielem ostatecznie Sapphire'a - przede wszystkim dla tego ze gigabyty wyszly.

byly dostepne dwa modele tego Sapphire'a z pamieciami Hynics 3,6 i jakimis pamieciami Enron czy Etron -Tech z oznaczeniem 3.5 na koncu numeru. kompletnie nie wiedzialem co to - to drugie wiec wzialem Hynics'y. Karta kreci sie ladnie do 301,25@301,25 wiecej na razie nie probowalem. w tej chwili szukam dobrej konfiguracji systemu dla tej karty.

jej ogromnym minusem jest wiatrak - chodzi to jak kombajn - zdecydowanie trzeba wymienic caly radiator z wentylatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....ale artefakciki sie przy 300 Mhz na pamiatkach pojawiaja i musze zapodac radiatorki, acha zapomialbym, ze to Hynixa kostki sa!

Radiatorki dadzą Ci max 10MHz. Aby uzyskać większe częstotliwości musisz zwiększyć napięcie na nich i zamontować radiatorki aby odprowadziły większą ilość ciepła którą wydzielają przy większy napięciu i taktowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Sapphire ma 3.6ns pamiatki i spoczko sie kreci, ale artefakciki sie przy 300 Mhz na pamiatkach pojawiaja i musze zapodac radiatorki, acha zapomialbym, ze to Hynixa kostki sa!

swojego Sapphire'a zapuscilem na 3D Mark 2001se -> opcja powtarzaj 5x. zadnych zmian, przeklaman czy znieksztalcen grafiki. wszystko smigalo jak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swojego Sapphire'a zapuscilem na 3D Mark 2001se -> opcja powtarzaj 5x. zadnych zmian, przeklaman czy znieksztalcen grafiki. wszystko smigalo jak trzeba.

Widocznie producent dał Ci minimalnie więcej napięcia na pamięciach... Ja np. na swoim ATi miałem 3.55v, a część użytkowników tych samych kart ma 3.65v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie producent dał Ci minimalnie więcej napięcia na pamięciach... Ja np. na swoim ATi miałem 3.55v, a część użytkowników tych samych kart ma 3.65v.

jak moge sprawdzic te napiecia? czy moge to zrobic jakos programowo nie uzywajac miernikow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...