Wiewiór81 Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 Witam, Do mojej konfiguracji (sig) dokupiłem sobie kontroler Thermaltake Hardcano 12. Ma on czujniki temperatury w postaci płaskich, plastikowych (a może raczej - foliowych) pasków z wtopionymi w to kabelkami. wygląda na bardzo cieniutkie :) Z racji, że chciałbym jak najdokładniejszego odczytu temperatury procesora, pomyślałem, że umieszczę ten czujnik pomiędzy rdzeniem procka a radiatorem, na zasadzie: ====== RADIATOR ====== PASTA TERMOPRZEWODZĄCA ====== CZUJNIK ====== PASTA TERMOPRZEWODZĄCA ====== RDZEŃ Czy taki pomysł nie jest zbyt "poroniony"? Czy nie zmniejszy to zbytnio zdolności chłodzenia do odprowadzenia ciepała z procka? Czy wogóle przestrzeń pomiędzy rdzeniem a radiatorem nie jest zbyt mała, żeby umieścić tam cokolwiek? Proszę o KOMPETENTNE odpowiedzi. Podpowiedź: żeby udzielić kompetentnej odpowiedzi, trzeba wiedzieć, jak wygląda czujnik Hardcano 12 :) pozdro, WR81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kavior_ Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 przeca spadnie Ci strasznie wydajnosc na chlodzeniu boradiator nie bedzie dobrze przylegal... [bedzie pod katem] nie lepiej by bylo go przykleic np do obudowy procesora zaraz przy rdzeniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiewiór81 Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 No cóż, tego właśnie chciałem się dowiedzieć - potrzebna była informacja, jaka jest odległość pomiędzy rdzeniem a radiatorem w normalnym przypadku - bo jeśli np. jest to 0,5 mm wypełnione pastą, to podejrzewam, że dodatkowy czujnik nie zrobiłby róznicy... ale jeśli jest to właściwie styk, a pozostałą szczelinę 0,01 mm wypełnia pasta - to faktycznie nie ma to sensu... No i mam dylemat :) pozdro, WR81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 No cóż, tego właśnie chciałem się dowiedzieć - potrzebna była informacja, jaka jest odległość pomiędzy rdzeniem a radiatorem w normalnym przypadku - bo jeśli np. jest to 0,5 mm wypełnione pastą, to podejrzewam, że dodatkowy czujnik nie zrobiłby róznicy... ale jeśli jest to właściwie styk, a pozostałą szczelinę 0,01 mm wypełnia pasta - to faktycznie nie ma to sensu... No i mam dylemat :) pozdro, WR81 1331003[/snapback] Hmm ! Ja mam wentyl odrzutowy TT 12 eXtreme i też była tam dodatkowa czujka na rdzeń..., ale montowana pod procesor czyli od spodu. Fakt, że kabelek które odchodził od czujki, gdzieś po 1 cm zamieniał się w dwamikrodruty, które swobodnie przechodzą między nózkami na zewnątrz. Jeżeli u Ciebie taki montaż nie jest możliwy, to nie ma sensu montowanie czujki na proca,a już na pewno odpada montaż między rdzeń procesora a radiator wentyla. To może nawet spowodować spore kłopoty i przegrzanie proca. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlawy Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 ja bym proponował przykleić zaraz przy samym rdzeniu procesora na radiatorze tam teoretycznie powinien być najcieplejszy i najbardziej zbliżony do samego procesora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...