Skocz do zawartości
Wiewiór81

Kontroler Temperatury A Odległość Proc-radiator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Do mojej konfiguracji (sig) dokupiłem sobie kontroler Thermaltake Hardcano 12. Ma on czujniki temperatury w postaci płaskich, plastikowych (a może raczej - foliowych) pasków z wtopionymi w to kabelkami. wygląda na bardzo cieniutkie :)

Z racji, że chciałbym jak najdokładniejszego odczytu temperatury procesora, pomyślałem, że umieszczę ten czujnik pomiędzy rdzeniem procka a radiatorem, na zasadzie:

====== RADIATOR

====== PASTA TERMOPRZEWODZĄCA

====== CZUJNIK

====== PASTA TERMOPRZEWODZĄCA

====== RDZEŃ

Czy taki pomysł nie jest zbyt "poroniony"? Czy nie zmniejszy to zbytnio zdolności chłodzenia do odprowadzenia ciepała z procka? Czy wogóle przestrzeń pomiędzy rdzeniem a radiatorem nie jest zbyt mała, żeby umieścić tam cokolwiek?

Proszę o KOMPETENTNE odpowiedzi. Podpowiedź: żeby udzielić kompetentnej odpowiedzi, trzeba wiedzieć, jak wygląda czujnik Hardcano 12 :)

pozdro,

WR81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, tego właśnie chciałem się dowiedzieć - potrzebna była informacja, jaka jest odległość pomiędzy rdzeniem a radiatorem w normalnym przypadku - bo jeśli np. jest to 0,5 mm wypełnione pastą, to podejrzewam, że dodatkowy czujnik nie zrobiłby róznicy... ale jeśli jest to właściwie styk, a pozostałą szczelinę 0,01 mm wypełnia pasta - to faktycznie nie ma to sensu...

No i mam dylemat :)

pozdro, WR81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, tego właśnie chciałem się dowiedzieć - potrzebna była informacja, jaka jest odległość pomiędzy rdzeniem a radiatorem w normalnym przypadku - bo jeśli np. jest to 0,5 mm wypełnione pastą, to podejrzewam, że dodatkowy czujnik nie zrobiłby róznicy... ale jeśli jest to właściwie styk, a pozostałą szczelinę 0,01 mm wypełnia pasta - to faktycznie nie ma to sensu...

No i mam dylemat :)

pozdro, WR81

1331003[/snapback]

Hmm !

Ja mam wentyl odrzutowy TT 12 eXtreme i też była tam dodatkowa czujka na rdzeń..., ale montowana pod procesor czyli od spodu.

Fakt, że kabelek które odchodził od czujki, gdzieś po 1 cm zamieniał się w dwamikrodruty, które swobodnie przechodzą między nózkami na zewnątrz.

Jeżeli u Ciebie taki montaż nie jest możliwy, to nie ma sensu montowanie czujki na proca,a już na pewno odpada montaż między rdzeń procesora a radiator wentyla. To może nawet spowodować spore kłopoty i przegrzanie proca.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi