amoniak Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 :D Zabrałem się za wyciszenie zasilacza Codegen 400W, który wczoraj zakupiłem po rozebraniu pierwsza rzez to wylutowanie elementów przymocowanych doradiatorów :?: (takie dwie blaszki aluminiowe 5x6cm powycinane w grzebień) potem wymontowałem te radiatorki i szlag mnie trafił elementy nie były tam poprzykręcane :evil: :evil: zasilacz za który zapłaciłem prawie 100 zł w szybkim czasie dokonał by żywota :cry: w miejsce aluminiowych radiatorków zamontowałem miedziane kontowniki, do nich przymocowałem wylutowane wcześniej elementy(dałem podladki mikowe i pastę sylikonową) do miedzianych kontowników przymocowałem aluminiowy przyzwoity radiator. WENTYLATOR W MOIM ZASILACZU JEST ZBĘDNY :D :D :D :D :D :D :twisted: :twisted: :D :D :mrgreen: Co sądzicie o jakości wykonania zasilaczy Codegen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 ... Co sądzicie o jakości wykonania zasilaczy Codegen loteria - jezeli chodzi o trzymanie napiec to zdazaja sie cale serie do niczego, ale bywa rowniez na odwrot BTW jak mozesz zapodaj zdjecia wnetrza tego zasilacza - plytki drukowanej (bo jestem ciekawy czy te 400W sa tez tak pochlastane ze "zbednych" podzespolow) i Twojego MOD'a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bucaramanga Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 bardzo fajny pomysl, moglbys zapodac zdjecia jak to ci wyszlo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 :cry: niestety zdjęć nie podam bo nie mam aparatu cyfrowego ani webcamu co do niezamontowanych elementów to jest kilka dziur :evil: zaoszczędzili na filtrach przy -12V powinien być T a jest tylko kondzioł :evil: :evil: to samo przy -5V :evil: :idea: podłączę obciążenia i zobaczę jak wyglądają tętnienia na zielonym(oszczyloskop) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 mała refleksja - wyłączyłeś wentylator w zasilaczu (czyli chyba cisza), ale jak sie przedstawia temperatura wewnątrz obudowy ??. Na wszystkich elementach pewnie mozna jajka smażyć, no chyba że masz otwartą, ale wtedy wentyl na procku szumi głośniej. Raczej nie wydaje mi sie żebyś zrobił ten mod żeby wyłączyć wentyl w zasilaczu i stosowac jakieś inne z przodu albo z boku obudowy. W sumie dziwna ta cała przeróbka - ja kiedys wyprowadziłem tranzystory sterujące przetwornicą z zasilacza na sewnetrzny radiator i celek 300@450 który miał normalnie 38 stopni zaczął mieć 55-58 stopni, tak wiec otworzyłem obudowe ale wtedy wentyl na procu chałasował z prawie taką samą głośnością jak ten w zasilaczu z wyciętym grillem. Prosze mnie uswiadomic jak to u ciebie działa bo ja mam wątpliwości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 mała refleksja - wyłączyłeś wentylator w zasilaczu (czyli chyba cisza), ale jak sie przedstawia temperatura wewnątrz obudowy ??. Na wszystkich elementach pewnie mozna jajka smażyć, no chyba że masz otwartą, ale wtedy wentyl na procku szumi głośniej. Raczej nie wydaje mi sie żebyś zrobił ten mod żeby wyłączyć wentyl w zasilaczu i stosowac jakieś inne z przodu albo z boku obudowy. W sumie dziwna ta cała przeróbka - ja kiedys wyprowadziłem tranzystory sterujące przetwornicą z zasilacza na sewnetrzny radiator i celek 300@450 który miał normalnie 38 stopni zaczął mieć 55-58 stopni, tak wiec otworzyłem obudowe ale wtedy wentyl na procu chałasował z prawie taką samą głośnością jak ten w zasilaczu z wyciętym grillem. Prosze mnie uswiadomic jak to u ciebie działa bo ja mam wątpliwości.wewnątrz mam wentylator 20cm wirujący się powoli (bezszelestnie)zamontowany na chłodnicy do wody i dmuchający do wewnątrz obudowy a co do zasilaczy codegen to są niechlujnie wykonane właśnie rozebrałem jeden taki w pracy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 OK i wszystko jasne - ten pomysł z 20cm wiatrakiem super a i WC wszystko wyjaśnia, przy takim sprzecie chłodzacym wyłączenie wentyla w zasilaczu ma sens ps. zazdroszcze takiej ciszy (u mnie WC w fazie budowy, stare nie dało by rady przy XP1700+, teraz jade na volcano 7+ na low :( ) Pozdrawiam ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 :idea: robię testy :idea: napięcia w granicach normu 3.3V =3.32 przy 25A drobne tętnienia przy 30A 1.9V tętnienia jak diabli prawie prostokąt 5V =4.98 przy 20A drobne tętnienia ( 8O więcej nie mogę bo mam Amperomierz max do 20 A i nie chcę go spalić :evil: 12V =11.8 przy 12A drobne tętnieniaprzy 15A 9.5V tętnienia jak diabli prawie prostokąt -5V =4.95V przy 0.8A :mrgreen: czyli zasilacz jest OK :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RusH Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 nie no zajebiscie , zaplaciles za zasilacz po to zeby go prawie calego rozebrac i zloszyc ponownie :/ nie lepiej bylo kupic cos markowego ? :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 nie no zajebiscie , zaplaciles za zasilacz po to zeby go prawie calego rozebrac i zloszyc ponownie :/ nie lepiej bylo kupic cos markowego ? :/powiem, że nie zasilacz kosztował niecałe 100 zł :D ten kawałek blaszki miedzianej koło 5 zł :D radiator aluminiowy nie wiem taki pewnie coś koło 10zł (miałem taki w swoich zasobach :mrgreen: ) za markowy pewnie powyżej 300 zł :cry: Po za tym WC też sam robiłem :D :D :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RusH Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 hmm 100zl to kosztuje 300W codegena , no i nie spodziewaj sie ze ta 400W ma naprawde 400W :) wiec intetrresu szycia na tym nie zrobiles niestety , kupiles tajwanski szit w ktorym na laminacie nie ma polowy elementuf wlutowanych :( taka jest prawda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 kosztował mnie 97 zł to raz :D dwa co do elementów to pisałem, ż oszczędzili na filtrach :( trzy jutro rozbiorę enermaxa to powiem jak jest zrobiony cztery mój mod jest super bo nie wytwarza żadnych kompletnie żadnych dźwięków :mrgreen: 8) 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Jakie masz makasymalne znamionowe prądy przy wszytskich napięciach ? ( te z naklejki ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RusH Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 wofek te z naklejki nie maja nic wspolnego z prawdziwa wydajnosca codegena :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 +3.3V______28A +5 V ____ 30A +12 V ____ 11A +5V VSB___2A -5V____ 0.5 A -12V____0,5A teraz wiem do czego pijesz i masz rację machnąlem sie powinienem napisać o metodzie którą mierzyłem :( przy 5V i 12V podłączałem amperomierz natomiast przy pierwszym pomiarze 3.3 V wsadziłem 16 rezystorów 2.2 ohm szeregowo po 10W take występują np. w zasilaczu TV to wyliczone obciążenie mi wyszło 0.1375 oma a moc do podłączenia 160W :D w związku z tum wyliczone obciążenie to około 25A gdy w szeregu było 20 rezystorów to wyszło mi około 30A machąłem się powinno być 25A przy 3.3 zamiast 15 i 30 A zamiast 20 błąd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 I nie boisz się że Ci sie sfajczy ta zasiłka :?: Ja już jeden załatwiłem (+HDD +CD-ROM) a miałem wentylator na 5V (poszeł jedna podwójna dioda) :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 wofek te z naklejki nie maja nic wspolnego z prawdziwa wydajnosca codegena :(Właśnie tu sie nie zgodze.... Fakt faktem... że każdy Codegen jest inny ! Ja mam model P4300X1 - IMHO najlepszy. Model P4250X2 i X1 to modele 250W oznaczone jako 300W :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 I nie boisz się że Ci sie sfajczy ta zasiłka :?: Ja już jeden załatwiłem (+HDD +CD-ROM) a miałem wentylator na 5V (poszeł jedna podwójna dioda) :cry: nie się nie sfajczy bo ma dobre chłodzenie tera w kompie siezi radiator jest owiewany powietrzem z wentylatora 20cm (jedyne wyjście powietre ma przez zasilacz) temperatura radiatora zasilacza 38°C temperatura powietrz wewnątrz obudowy 28°C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 I nie boisz się że Ci sie sfajczy ta zasiłka :?: Ja już jeden załatwiłem (+HDD +CD-ROM) a miałem wentylator na 5V (poszeł jedna podwójna dioda) :cry: nie się nie sfajczy bo ma dobre chłodzenie(o wiele leprze niż przed modyfikacją :mrgreen: ) teraz w kompie siezi i jest katowany radiator jest owiewany powietrzem z wentylatora 20cm (jedyne wyjście powietre ma przez zasilacz) temperatura radiatora zasilacza 38°C temperatura powietrz wewnątrz obudowy 28°C Po za tym końćżę zabawę bo trzeba iść do domu kompa do samochodu zanieść : :D :D :D :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Opowiem ciekawa historyjke o moim zasilaczu codegena ktorego aktualnie uzywam (pomijam ze mialem w zyciu w rekach okolo 6 codegenow z czego 3 w ogole nie dzialaly jeden brzeczal hardkorowo, a dwa byly sprawne). No dobra, ale mialem o tym moim codegenie. Mam aktualnie dwa zasilacze codegena, jeden z nich jest tym ktory dzialal sprawnie, a drugi jest tym ktory brzeczal. Doszedlem do wniosku ze tego co brzeczy i tak nigdy juz nie uzyje, wiec zaczelem z nim kombinowac. Odcielem kabelki od zasilania wiatraczka (tego ktory brzeczal), wymontowalem go, i w zamian umiescilem tam sunona 2300 puszczonego na 7 V (z logiki wynikaloby ze teraz kreci sie z predkoscia okolo 1500 rpm), i teraz zasilacz jest prawie nie slyszalny. Roboty na 5 minut, a efekt wiecej niz zadowalajacy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...