Skocz do zawartości
yarek_k

Problem Z Barracuda 7200 St340014a

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

uzywalem tego dysku prawie dokladnie rok (pech chcial ze gwarancja skonczyla sie 3 dni przed tym zdarzeniem), dysk to Seagate Barracuda 7200 40GB ST340014A, komp byl wlaczony juz dosyc dlugo - sciagalem pewien duzy plik z neta (szybkosc ok 37kb/s) i zaczalem rowniez kopiowac "plyte" na dysk, nagle komp sie zwiesil, zobaczylem niebieski ekranik z napisem informujacym mnie o tym, ze rozpoczyna sie zrzucanie pamieci fizycznej na dysk ... postanowilem zrobic reset, no i nie wykryto dysku :blink: , "Boot disk failed..." ... no i od tego czasu nie uruchomilem go bo caly czas system go nie wykrywal, slyszalem, ze te modele lubia czesto sie psuc i potrzeba dodatkowego chlodzenia, u mnie dysk znajdowal sie w szufladce z wiatrakiem .. wiec o co chodzi?

probowalem juz odpalac go na innych kompach itp szufladka informuje mnie lampka ze jest zasilanie natomiast wogole z niego nie czyta, szkoda mi troche tego dysku, no moze bardziej nie tyle dysku co danych (materialy do pracy magisterskiej <_< ), moze ktos mial juz podobny problem? czekam na sugestie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ciezka sprawa. Jesli na innym kompie wogle nie da sie nic z dysku odczytac to zle. Mozliwe ze padla partycja a mozliwe ze padł cały twardziel.

Na poczatku probowalbym odzyskiwac dane jakimis narzedziami do tego typu: EasyRecovery , DataRecovery lub cos w tym stylu. Jeli te narzedzia nie pomoga to raczej danych juz nie odzyskasz.

Mozesz co najwyjez probowac zalozyc na dysku od nowa partycje, przeskanowac go hddregeneratorem i liczyc ze bedzie sprawny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym problem (juz o tym wspomnialem!), ze komp go wogole nie widzi :blink: .. moze gdyby go widzial to by sie jeszcze cos dalo zrobic :( myslalem, ze wymiana plytki z tylu by pomogla, ale nie wiem gdzie kupic taka czesc... bo nie widzi mi sie kupowania dysku za conajmniej 50 dych zeby wypruc z niego plytke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi