yarek_k Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 witam, uzywalem tego dysku prawie dokladnie rok (pech chcial ze gwarancja skonczyla sie 3 dni przed tym zdarzeniem), dysk to Seagate Barracuda 7200 40GB ST340014A, komp byl wlaczony juz dosyc dlugo - sciagalem pewien duzy plik z neta (szybkosc ok 37kb/s) i zaczalem rowniez kopiowac "plyte" na dysk, nagle komp sie zwiesil, zobaczylem niebieski ekranik z napisem informujacym mnie o tym, ze rozpoczyna sie zrzucanie pamieci fizycznej na dysk ... postanowilem zrobic reset, no i nie wykryto dysku :blink: , "Boot disk failed..." ... no i od tego czasu nie uruchomilem go bo caly czas system go nie wykrywal, slyszalem, ze te modele lubia czesto sie psuc i potrzeba dodatkowego chlodzenia, u mnie dysk znajdowal sie w szufladce z wiatrakiem .. wiec o co chodzi? probowalem juz odpalac go na innych kompach itp szufladka informuje mnie lampka ze jest zasilanie natomiast wogole z niego nie czyta, szkoda mi troche tego dysku, no moze bardziej nie tyle dysku co danych (materialy do pracy magisterskiej <_< ), moze ktos mial juz podobny problem? czekam na sugestie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2005 Hmm ciezka sprawa. Jesli na innym kompie wogle nie da sie nic z dysku odczytac to zle. Mozliwe ze padla partycja a mozliwe ze padł cały twardziel. Na poczatku probowalbym odzyskiwac dane jakimis narzedziami do tego typu: EasyRecovery , DataRecovery lub cos w tym stylu. Jeli te narzedzia nie pomoga to raczej danych juz nie odzyskasz. Mozesz co najwyjez probowac zalozyc na dysku od nowa partycje, przeskanowac go hddregeneratorem i liczyc ze bedzie sprawny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarek_k Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 w tym problem (juz o tym wspomnialem!), ze komp go wogole nie widzi :blink: .. moze gdyby go widzial to by sie jeszcze cos dalo zrobic :( myslalem, ze wymiana plytki z tylu by pomogla, ale nie wiem gdzie kupic taka czesc... bo nie widzi mi sie kupowania dysku za conajmniej 50 dych zeby wypruc z niego plytke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Mozesz szukac elektroniki na allegro ale wydaje mi sie ze tam sa ceny z kosmosu.. jesli ci bardzo zalezy to chyba nie masz wyboru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...