HELLBOY Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Mam pytanie o sposób konfiguracji konta pocztowego w programie The Bat 3. Nie mam żadnego problemu, jeżeli chodzi o standardową konfigurację, ale o konta obsługiwane poprzez SSL. The Bat nie ma SSL tylko TLS i po uruchomieniu wysyłki lub odbioru poczty wyskakuje mi komunikat: "Serwer nie dostarczył certyfikatu źródłowego podczas sesji i nie ma takiego certyfikatu w książce adresowej. To połączenie może nie być bezpieczne. Skontaktuj się z administratorem serwera. Czy kontynuować?" Wybranie TAK oczywiście połączy się z serwerem, ale jest ten uciążliwy komunikat za każdym razem a program pocztowy działa non stop i co chwila błąd i prośba o potwierdzenie. Jak wyłączyć testowanie certyfikatu w The Bat. Albo jak dostarczyć ten cholerny certyfikat do książki adresowej. W programie pocztowym (w moim przypadku The Bat 3) konfiguruję pocztę pop3 port 995, oraz smtp port 465 (TLS). Niestety jedno z moich kont niestety tylko pracuje w SSL na portach 995 oraz 465 i muszę jakoś to przezwyciężyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELLBOY Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Piszę to, bo rozwiązałem problem a może się to komuś przydać. Z tego co się dowiedziałem problem ten występuje u połowy osób używających The Bat. Nikt nie wie dlaczego on występuje, ale znaleziono na to lekarstwo. Jest kilka rozwiązań, ale przedstawię to, co mi zadziałało. Znajdujemy w katalogu z pocztą (sami go podajemy w czasie pierwszego uruchomienia) plik odpowiedzialny za certyfikaty RootCA.ABD i zmieniamy jego lokalizację lub zmieniamy nazwę, aby program pocztowy go nie mógł odnaleźć i odczytać (ja pozostawiłem go w katalogu zmieniając nazwę na RootCA.ABD.copy) Uruchamiamy program pocztowy a nietoperz musi mieć książkę adresową certyfikatów, więc sobie ją sam założy. Będzie ona niekompletna (brak kilku wpisów), ale działająca i jak nam bardzo zależy to możemy sobie sami je dopisać z kopii którą zrobiliśmy (ja olałem). W tym momencie The Bat już bez problemów łączy się z Gmail i bez żadnych śmiesznych komunikatów sam wszystko pobiera, wysyła, sprawdza. Portal O2 również daje konta o pojemności 1GB i również daje możliwość skonfigurowania poczty na bezpiecznym kanale (Gmail tylko na SSL) również do tej pory miałem problemy teraz mogę już skonfigurować wszystko na TLS. Uwaga. Proponuję swojej książce adresowej też zrobić kopie bezpieczeństwa, bo w trakcie prób (wielu w czasie nauki) i ta raz wyleciała w kosmos, ale miałem kopie. W razie dalszych problemów robimy podmiankę IntermCA.ABD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...