x007 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 (edytowane) duzo jest tematow o tym routerze ale tu mam inny problem. internet jest z radiowki ktora jest podlaczona do naszej sieci blokowej access point - maly switch - duzy switch - moj komp to wszystko rozmieszczone w bloku. zeby w kompie byl net musi byc ustawione 10 half duplex no i wszystko cacy. ale chce podlaczyc 2 kompy przez router. oba w lanie sie widza ale router sie nie laczy przez dhcp z brama ustawienie mu wysylanych informacji ( dhcp) na sztywno tez nic nie daje. aaaa ping "brama" ttl=64 co moge zrobic ?? jakis propozycje , wszystko sprawdze:) ps. przez udostepnienie polaczenia ( winxpsp2) drugi komp ma neta. ale to nie jest rozwiazanie :( ps2. wgrany jest najnowszy soft - na starym i nowym tak samo Edytowane 23 Marca 2005 przez x007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elKuba Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 autoryzacje masz po numerach MAC? w tym routerku można ustawić port WAN na 10Mbit HalfDuplex (tak jak karte sieciową)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x007 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 autoryzacje masz po numerach MAC? w tym routerku można ustawić port WAN na 10Mbit HalfDuplex (tak jak karte sieciową)? 1345501[/snapback] yhy po mac ale jest klonowanie mac po stronie wan wiec to powinno zalatwic sprawe , niestety :( a co do 10 half duplex z d-linka odpisali ze nie ma mozliwosci ustawienia tego bezposrednio w urzadzeniu. mialem podejrzenie ze w trybie autonegocjacji ustawia sie na 100 full duplex ale nie mam jak sprawdzic ... aaa dioda WAN mruga jak sie podlaczy kabel. jutro kukne u kolesia co ma switcha bezposrednio pod access pointa podlaczonego. to powinno zawezic krag. moze jakies pomysly poza tym ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x007 Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 ok juz sprawdzilem i tak jest ... koles mieszka w domku ma antene na dachu ktora idzie do access pointa i przez switcha rozdzielona na 2 kompy ( wykupione 2 abo wiec to nie ma nic do tego) karty ma na automat 100 mb/s full duplex. podlaczylem router pod switcha i wszystko dziala az milo :( moje podejrzenie pada na te zmiany predkosci. czy router ustawia sie na 100 full duplex i dlatego sie nie laczy? bo u mnie musi byc 10 half duplex. i tu mnie zastanawia co "admini" w sieci skopali ze trzeba recznie ustawic 10 hd chociaz automat wykrywa 100 fd. i jakim sposobem zmusic ten router do pracy w 10 hd (jesli w tym rzecz) aaa o rozwie z "adminami" nie ma mowy. aaa2 umowa pozwala na podlaczenie 2 komputerow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 IHMO jesli net działa ci tylko na 10 hd to sprawdz kabelek czy nie jest przypadkiem gdzieś uwalony.... tester w dłoń i i naprzód ;) (ten, który od ciebie do SW idzie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x007 Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 (edytowane) o wiesz ze nie bralem kabli pod uwage ... ale pod innym wzgledem... i prosze o wytlumaczenie ... kiedys siec wygladala tak : antena - access point - maly switch - hub - kilkanascie kompow , w tym moj teraz antena - access point - maly switch - duzy switch - kilkanascie kompow, w tym moj i wlasnie z tymi kablami przypomnialo mi sie , ze ostatnio padl hub i wymienili go na switcha ... po tej akcji trzeba bylo zmienic recznie ustawienia na karcie na 10 half duplex ... reasumujac : siec chodzila dobrze jak byl stary hub , jak zmienili na switcha przestalo dzialac bo automatycznie wykrywana spredkosc jest 100 full duplex i trzeba zmianiac recznie. dodam ze w calej sieci ( w bloku ) trzeba bylo zmieniac te ustawienia. czy jest to wina kabli ??? jakis lipny jest czy jak ?? bo gdzies slyszalem ze sieci dobrze chodzily jak byly starsze urzadzenia i wszystko lecialo na 10 half/full duplex a jak podlaczali nowsze urzadzenia i predkosc wzrastala do 100 half/full duplex to wszystko przestawalo dzialac. dobrze mysle ? :) bo jesli tak to wystarczylo by zmienic kabel ode mnie do switcha ( fak jakies 50m ) Edytowane 25 Marca 2005 przez x007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...