Skocz do zawartości
beavisek

Prosze speców o pomoc!

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem z modernizować kuplowi komputer. Ma płyte ecs p6vap-a+ (via) i celka 600MHz. Procek i pamieci chodziły na 66mhz. Postanowiłem mu kupić na allegro PIII 667mhz na fsb133. Więc sytem razem z pamieciami powinien chodzic na 133 czyli duzo szybciej. aha dokupilem tez 128 mb ram 133. I na poczatku wszystko OK poszło jak z płatka i kumpel byl zadowlony bo komp dostał lekkiego kopa. Ale właczylem go za drugim razem to sie zaczely dziwne rzeczy :?: Przy odpalaniu ssytemu komputer stawał przy zliczaniu pamieci . raz pokazywał 5068kb raz 1000 czasami jakieś litery i chinskie znaki. Nie pamiętam co to dokładnie za znaki ale to chyba nie ważne. Pewnie chodzi o pamieci ale startowałem z roznych pojedynczo i na przemian pamieci 128/133 i dalej to samo! Aha po np kolejnych kilkunastu restartach i dziwnych liczbach pamieci nagle policzy sie dobrze i znowu jest wszystko Ok. Ale po wyłaczeniu i właczeniu to juz loteria :x O co tu chodzi, pomocy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz czy masz paste pod coolerkiem na chipsecie i ustaw , jeśli sie da proca na magistrale 100.

Tam nie ma coolerka na chipsecie? :( JAk mam ustawić na 100 to już nie bedzie takiej roznicy. Mnie interesuje czemu nie chce chodzic na 133 jak powinno! 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz czy masz paste pod coolerkiem na chipsecie i ustaw , jeśli sie da proca na magistrale 100.

Tam nie ma coolerka na chipsecie? :( JAk mam ustawić na 100 to już nie bedzie takiej roznicy. Mnie interesuje czemu nie chce chodzic na 133 jak powinno! 8O

Problemem ewidentnie sa rozne typy pamieci. Wyjmij te co byly wczesniej i zobacz na samej 128 MB, moze byc tak, ze sie pamiatki zwalily ktores, najlepiej by bylo dorwac jakis modul i sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...