Skocz do zawartości
Gość molimo

Problem Z Geilami

Rekomendowane odpowiedzi

mam Geile takie jak w podpisie i reszte tysh. w evereście po teście mam zapis 890 a odczyt 2250 co mnie martwi bo chyba to jest bardzo mało jak na duala takiego :( w dodatku przy ustawieniu synchronicznie pamięci do cpu FSB 200 komp mi nie wstaje nawet po zmianie napięcia, timingów i biosu :( czy ktoś ma na to radę ? help !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejsz mnoznik do 10 i zobacz czy ci wstaje komp przy FSB200. Jezeli wszystko bedzie ok to zwieksz do 10,5 itd (oczywiscie zwiekszajac odpowiednio napiecie vcore)

UPDATE

Wyjmij tez jedna kosc pamieciu i zobacz jak w singlu bedzie szlo.

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem test u siebie i oto wyniki z everesta: odczyt 2358, zapis 907, czas oczekiwania 106,1

Platforma testowa:

AthlonXP 2600+ (12,5x166), plyta Epox 8rda+, pamiec 1xGeil 512MB PC333 z timingami 2-3-3-5

mnożnik mam zablokowany :( sprawdziłem na jednej kości i nic :(

1356821[/snapback]

Jezeli masz mnoznik zablokowany to tylko FSB ci zostaje lub odblokowanie mnoznika. Na jakim FSB ci ten 2600+ chodzi standardowo? Sa dwie wersje jedna chodzi z mnoznikiem 16x133, a druga 12,5x166.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 11,5x166 domyślnie :] możesz mi napisać jak odblokować mnożnik w najlepszy sposób (najprostrzy) bo nie chcem nic spalić :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 11,5x166 domyślnie :] możesz mi napisać jak odblokować mnożnik w najlepszy sposób (najprostrzy) bo nie chcem nic spalić :(

1358676[/snapback]

Jezli domyslne ustawienia masz 11,5x166 to znaczy, ze masz Bartona 2600+. Tutaj masz topik o tym jak odblokowac mnoznik.

UPDATE

Jak nie miales do czynienia z odblokowywaniem mnoznika to lepiej dac sobie spokoj. Ja bym probowal poprzez zmiane fsb. Mozliwe ze max dla twojego proca przy mnozniku 11,5 to fsb rzedu 180-190. Nie kazdy procek dobrze sie kreci. Najlepiej jak bys mial mozliwosc wymiany proca na cos z odblokowanym mnoznikiem np. Athlon XP-M 2500+ Jest nawet przyklejony topik o nim. Wtedy twoje Geile by pokazaly na co jest stac.

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi