Skocz do zawartości
michalak

WD Caviar, Piny, kable i problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż jutro stanę się szczęśliwym posiadaczem dysku WD Caviar 120 Gb 8 Mb cash-u. Do tej pory myślałem, że dysk podłącza się kablem ATA i w biosie ustawia maste zy slave i to koniec. A tu sie okazuje że trzeba jakieś piny ustawiać. i teraz pytanie. mam już podłączony jeden dysk pod Ultra ATA 100, czy ja moge podłączyć drugi dysk też pod ATA 100?? Czy do dysku dołączony jest kabel do podłączenia? Czy na mojej płyce głownej(ECS p4ITA) musze podłączać dysk(WD) to tego samego kabla co mój pierwszy dysk(IBM)??? I o co chodzi z pinami???

z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż jutro stanę się szczęśliwym posiadaczem dysku WD Caviar 120 Gb 8 Mb cash-u. Do tej pory myślałem, że dysk podłącza się kablem ATA i w biosie ustawia maste zy slave i to koniec. A tu sie okazuje że trzeba jakieś piny ustawiać. i teraz pytanie. mam już podłączony jeden dysk pod Ultra ATA 100, czy ja moge podłączyć drugi dysk też pod ATA 100?? Czy do dysku dołączony jest kabel do podłączenia? Czy na mojej płyce głownej(ECS p4ITA) musze podłączać dysk(WD) to tego samego kabla co mój pierwszy dysk(IBM)??? I o co chodzi z pinami???

z góry dziękuje

piny sa na hdd i na dysku gdzie masz system ustaw MASTER a na tym drugim SLAVE i mozesz podpiac na jednej tasmie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heja...

z tym dyszczorkiem nie jest tak latwo jak by sie moglo na poerwszy rzut oka wydawac jako ze inaczej jest master single a inaczej master z innym dyskiem, czego juz oczywiscie na naklejce na dysku nie napisali.

wal na stronke producenta tam masz dokladnie jumperki rozpisane.

ale jesli podlaczasz tak jak napisales, to w pikujesz jednego jumperka tak jak na naklejce (master) w dysku WD, a w tym drugim na slave

to tyle..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...