Skocz do zawartości
Małkoś

Pompki

Rekomendowane odpowiedzi

Jest sporo tematów na temat pompek. Im więcej czytam tym większy mam mętlik w głowie. Zastanawiam się nad:

1) Hydror SELTZ L20

2) NJ 1200

3) MJ 1000

4) Atman 305

Jeszcze nie wiem czy będzie zatapialna czy nie. Pompka ma być na razie na jeden blok. W przyszłości mam zamiar założyć blok na NB. Do tego jest kadet i prawdopodobnie X2P.

Z tego co czytam to każda z pompek ma jakieś większe lub mniejsze wady.

Którą z tych pompek waszym zdaniem jest najlepsza? Chodzi mi głównie o osoby które miały kilka pompek i mogą się wypowiedzieć, bo opinii „mam i chwale” to ja już się naczytałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można wiedzieć na czym polegała ta awaria i jak sobie sąsiad poradził?

--------------------

Jeżeli macie inne sensowne modele w odpowiedniej cenie to też oczekuje sugestii...

Edytowane przez Małkoś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest sporo tematów na temat pompek

Dobre pytanie... w sumie mam ten sam problem, po świętach chce zamówić już wszystkie potrzebne zabawki ale ciągle nie jestem pewien co do pompki. Póki co wybrałem Hydorka L20 bo z tego co czytam to poza krzywym wirnikiem chyba najprościej usunąć pozostałe ewentualne niedomagania - oring, pokrywka itp. Po świętach ma dzwonić gość z akwarystycznego i może mi to sprowadzi w jakiejś fajnej cenie... ale nadal nie jestem w 100% pewien co do słuszności wyboru :? Głównie czy będzie cicha :? No i musi być inline :P

Przydałby się jakiś podwieszony faq na temat pompek... i zbiór linków do sklepów (ja już się doszperałem kilku ale tak dla kogoś na dzień dobry jak znalazł).

Edytowane przez Hadrysek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesze się że nie jestem sam. Natomias ja się troche obawiam tej przerubki Hydrora.

Czekam na dalsze sugestię.

--------------------------

Same pozytywne dla Atmana. A o innych pompkach czegoś się ciekawego dowiemy??

Edytowane przez Małkoś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja miałem 306(+spider Extreme) i była głosna w zbiorniczku buczała strasznie, ale moc miała, Teraz mam 304(800l/h) chociaż nawet pipanola pytałem o tą 305 ale jakoś wybór padł na tą(nie wiem czemu) i na tym Spiderku na Athlonie 2000MP+(10,5*210-1,65V) temp 31-33C a pompki wogóle nie słychać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem przepływ 306 już nie ma sensu. Wydajność rośnie tylko do pewnego mentu. Sporo osob nie odczuło zmian w temperaturze po przejsciu z 305 do 306. Mocna pompa nie jest potrzebna do bloków stawiających małe opory. A cena/jakość już jest mniej zachęcająca przy modelu 306.

Szkoda że już nie tak łatwo znaleść taniego atmana. Kidyś kosztowały po 35zł(chyba nie przesadzam?) Może macie jakieś adresy sklepów gdzie są tanie?

Ja coraz bardziej przekonuje się do atmana ale może jakieś opinie o innych pompkach?

Szczególnie chodzi mi o jakieś porównania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Małkoś

Tez mialem dylemat gdy wybieralem pompe. Moj wybor padl na Hydor'a L20 II, a to dlatego ze jest cicha [bez zadnych 'przerobek', glosniejszy jest moj Chief :)] i fajnie wyglada. Nie musisz kombinowac [czyt. przerabiac] zeby byla niezatapialna, nie wydziela duzo ciepla a co najwazniejsze spokojnie uciagnie 3 bloki :razz:

Jezeli chodzi o Atman'a 305 to koles mial i po dluzszej eksploatacji wirnik wyzlobil jajo z otworu, do ktorego wchodzi :? co zakonczylo sie nieznosnym 'pierdzeniem' i wymiana pompy.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem dylemat gdy wybieralem pompe. Moj wybor padl na Hydor'a L20 II, a to dlatego ze jest cicha [bez zadnych 'przerobek', glosniejszy jest moj Chief :)] i fajnie wyglada. Nie musisz kombinowac [czyt. przerabiac] zeby byla niezatapialna, nie wydziela duzo ciepla a co najwazniejsze spokojnie uciagnie 3 bloki :razz: 

Czyli chyba zostanę przy Hydorku :) Z FAQ wynika, że króćce można zamienić na metalowe z gwintem 1/2"? Przydało by mi się najlepiej kolanko 90 stopni na króćcu doprowadzającym. Tylko w e-sklepach z WC nie spotkałem nic z gwintem 1/2"... ale to już odrębny temat ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem dylemat gdy wybieralem pompe. Moj wybor padl na Hydor'a L20 II, a to dlatego ze jest cicha [bez zadnych 'przerobek', glosniejszy jest moj Chief icon_smile3.gif] i fajnie wyglada. Nie musisz kombinowac [czyt. przerabiac] zeby byla niezatapialna, nie wydziela duzo ciepla a co najwazniejsze spokojnie uciagnie 3 bloki icon_razz3.gif

To mnie przekonuje. Tylko obawiam się jeszcze że może cieknąć jak to piszą w przyklejonym topiku. Ale chyba nie ma się martwić na zapas. Bardziej podoba mi się opcja z pompką in line, więc chyba wezme tego Hydora. Jeszcze raz przeczytam przyklejony topic i zobacze jak będzie wyglądało moje nastawienie.

Tylko gdzie teraz kupić?? Mam zamiar najpierw połazić po akwarystycznych w mieście a potem na necie zobacze. Jak narazie najtaniej co znalazłem jest Tu. Może wiecie gdzie jest taniej?

Edytowane przez Małkoś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam mj1000

jakbys byl z wawy to bym ci kupil za 70 zeta czy jakos nawet taniej

bo niedlugo jade do hurtowni po weze eheima dla siebie

a i ofkors pompka super

strasznie jestem z niej zadowolony

Edytowane przez robocat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest np 1354604[/snapback]

hmm.. ja na allegro dalem 45 .. ale to bylo prawie rok temu.. wiedz i tak nie jest az taka droga .. he ja swoj wybur odrazu skierowalem na atmanka nawet nie wiem dla czego . .wydawala mi sie dosc dobra i co najwazniejsze tania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi