Gość Kyniek Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Ja bym chciałdodać że zamiast Eheima obiegówkę dać - daje to przedewszystkim nieporównywalnie większą niezawodność no i osiągi lepsze - problemem może okazać się znależienie takiej obiegówki :/ grundfos raczej odpada ze względu na cenę :| można by się rozejrzeć za pompami z Leszna (wykonują odlewy żeliwne dla grundfos i ściśle z nim współpracują) ewentualnie poszukać czegoś u naszego niemieckiego sąsiada.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donulung Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Obiegówka to raczej się tam nie zmiesci, najmniejsza jaką widziałem jest ze dwa razy większa od eheima :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Kurcze... szkoda :( Eheim jest naprawdę świetny.... ale pompy typu obiegówki to zupełnie inna jakość, inne zastosowania - natomiast pompy na 12V - takie jak swiftech są zbyt drogie... zresztą - swiftech ich nie robi - wykonuje je firma z niemiec już nie pamiętam jaka... :( a jeśli już Eheim to jakiś system ostrzegający usera o przekroczeniu temp. wody 35C :/ żadna akwariówka tego nei wytrzyma - jedna pdają szybciej (jak mój Hydor) a inne wolniej (jak Atman czy Eheim) a obiegówko-podobne nie padnie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donulung Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Właściwie to jeżeli obudowa ma 18cm szerokości to może i dało by się jakoś upchnać na styk w poprzek, taka pompka ma około 14~15cm długosci. Gorzej na szerokość, trzeba by jakiegoś węższego reza zrobić czy coś. No i koszt takiej pompki też wcale nie jest jakiś porażający (przynajmniej w porównaniu z eheimem <_< ) na allegro najtaniej znalazłem za 270 zeta jakby ktos chciał się skusić na całkowita cisze to daję linka: Leszno 15 PWr 14 C :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 700 l/h 1,2 m podnoszenia slupa wody :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 700 l/h 1,2 m podnoszenia slupa wody :/ 1356141[/snapback] tak ale bedziesz miec te 700l/h a nie jakies 300 jak to w akwariowkach bywa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 "cichobieżność do 35 dB(A)" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Hmmmm - nie wiem czy mnie Mate nie skrzywdzi za ta wypowiedz ale planowane jest upchniecie tam innej pompy :) - i powiem ze nie bedzie to akwariowe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 pewnie skrzywdzi... Wyciągając proste wnioski typuję D2. B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Wyciągając proste wnioski typuję D2. B) 1356346[/snapback] tylko D2 ma wade... cene ;) czyli jak sie zsumuje, cos kosztem czegos, mozna zrobic miniaturyzacje, ale klientow bedzie malo bo cena zabije... przynajmniej jesli sie bierze polprodukty stosowane popularnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 tylko D2 ma wade... cene ;) czyli jak sie zsumuje, cos kosztem czegos, mozna zrobic miniaturyzacje, ale klientow bedzie malo bo cena zabije... przynajmniej jesli sie bierze polprodukty stosowane popularnie ;) Pomimo, że nie podobają mi się takie rozwiązania (nawet koolance'a) to niewątpliwie nasza rodzima produkcja "daje radę". Tylko obawiam się, że głównym problem mogą być po prostu polskie realia... produkt wysokiej klasy sprzeda się bardzo słabo, produkcja może być po prostu nieopłacalna - głównie ze względu na cenę, cpc kupi dużo osób bo jest tani a reszta mało istotna. Taki kraj, takie zarobki :mur: PS My wiemy, co siedzi w środku i jak to się spisuje, ale potencjalny zainteresowany...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 tak ale bedziesz miec te 700l/h a nie jakies 300 jak to w akwariowkach bywa :P 1356142[/snapback] Wiesz moze jak zachowuja sie pompy CWU pod obciążeniem? Jak na przyklad wspomniana wyzej pompa wypadlaby w porownaniu z Eheimem 1250? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mate Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 O teraz to ja rozumiem - konkretna i budująca wymiana uwag a nie gdybanie i spychanie wszytkiego na poziom Pana Ziutka z frezarką. Produkt według mojego zamysłu - nie ma być masówką - choćby ze wzgledu na czas mocowania tego wszytkiego - około 2 godzin. :) Chodziło mi o zrobienie czegoś, co bedzie dla tych co mają pieniążki i moze na export - gdzie te pieniązki mają. Co do użytych czesci to np. same rurki to czysty silikon - dla wytłumienia drgań, nożki beda silikonowe, pompka zamocowana na gumowych łacznikach na własnej podtsawce, shroud - dla polepszenia wydajnosci. Gdzie w Koolance macie shrouda - jaka tam jest pompka, nie wspominając ze chłodnica jest alu a rurki łaczące są luzem położone na chłodnicy. Nie twierdzę, że ich koolance jest gorszy - zapewnie lepszy bo zagranioczny :) Jak to pisałem nic chę medalu w dzidzinie economo - wole postawić na POWER. Na wersje ekonomiczną przyjdzie czas i juz mam pomysł jak to wszytko zmiescić w 2x 5.25 ale to wymaga czasu. Zeby to wszytko upchnąć w tej obudowie pracowałem nad projektem 2 miesiące. Zeby w 2x5.25 zapewnie z miesiąc jak sie wezmę. Jednakże nie liczcei na to, że ta wersja bedzie wydajna - bedzie raczej tania - w miarę mozliwosci. Teraz pytanie - co byscie - oprócz koloru zmienili w wygladzie BOXA ? Liczę na fahowe i "rozsądne uwagi" Acha jescze odnosnie zestawów coolermastera i TT - ile takie firmy mają kasy ? ile proacowników - zrobienie front panelu z plastiku to wydatek żędu mojego rocznego dochodu (kto wie coś o formach wtryskowych - ten na pewno zrozumie) Muszę posiłkować sie obudowami metalowymi bez elementów plastikowych i o kształtach jakie mozna uzyskać z blach - Chciałem zrobić jakiś "garbik" jak w Koolence ale wtedy musiałbym dać wiatraki 80mm a nie 120 - ktore muszą szybciej pracowac (i hałasowac) zeby uzykać taką samą wydajność i przepływ powietrza. Projekt jest przemyślany - ale ogranoiczenia finasowe sprawiają, że jest taki jaki jest, Ufff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 @Mate >Chodziło mi o zrobienie czegoś, co bedzie dla tych co mają pieniążki i moze na export - gdzie te pieniązki mają. No to teraz to zupełnie inaczej wygląda ;) > mam pomysł jak to wszytko zmiescić w 2x 5.25 ale to wymaga czasu. To może być bardzo dobry trop, nie każdy lubi/chce mieć coś na wierzchu. > Teraz pytanie - co byscie - oprócz koloru zmienili w wygladzie BOXA ? Liczę na fahowe i "rozsądne uwagi" Pokrywa mi się bardzo podoba, nie podoba mi się natomiat frontowy panel. Nie wiem po co to ścięcie w dół, pleksi też tak nijak IMHO ;) Ja bym dał płaski panel, bez pleksy, uchwyty ala RACKowe i logo mniejsze ;) Przydałaby się też opcja bez choinkowych podświetleń :D Dobra robota :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mate Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 (edytowane) sciecie w dół - zeby sie zmiesciło na budzie ktora nie jest LBX - czyli takich krótkich jak ta nieszczesna moja budka. Panel jest "nie od tego" znaczy sie od panelu do 5.25 w rzeczywistosci bedzie pokrywła cały front - teraz jest za krótki. Jakbym dodał rackowe uchwyty to juz bym miał "patentowców" na głowie że scignałem to z Koolnaca :) Edytowane 29 Marca 2005 przez Mate Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 moze by zmienic tak zeby wszystko swiecilo na jeden kolor ten wyswietlacz temp to raz, pozatym te revolteci swieca na dosc specyficzny niebieski raczej fioletowy bym powiedzial... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 @Mate > sciecie w dół - zeby sie zmiesciło na budzie ktora nie jest LBX - czyli takich krótkich jak ta nieszczesna moja budka. to niefajnie ;) ale widać że krótszego się nie da zrobić... > Jakbym dodał rackowe uchwyty to juz bym miał "patentowców" na głowie że scignałem to z Koolnaca :) zawsze znajdzie się ktoś kto będzie to na siłę do czegoś porównywał... można powiedzieć, że całe rozwiązanie jest ściągnięte od koolanca :P pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziq Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 ihmo podswietlenie wyswietlacza na niebieski kolor pod wentylki i rackowymi uchwytami nie pogardzilbym.no i czekamy wciaz na przyblizona cenke tego cacuszka;) + - oplaty patetentowe:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziq Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 cos ucichla sprawa waterboxa:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 (edytowane) eh :-| jakieś głupoty wcześniej tu napisałem :wink: chyba nie bardzo się wyspałem :D przybliżone ceny masz w kwietniowym Chipie: - X1 300 zeta (CPU, BIP1) - X2 650 zeta (CPU, GPU, NB, BIP2) ale to tylko dane z Chipa, w którym blok "z wyczuciem" dokręcają wkrętarką elektryczną :blink: a swoją drogą to X1 za 300 zł to nielada okazja :-P skąd CHIP bierze te dane? a może u nich można za tyle to kupić? Edytowane 3 Kwietnia 2005 przez ma3ek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Hmm tye ze to nie ma nic do waterboxa... to tylko w pierwszym przypadku bloczek na cpu i black ice pro a w drugim komplet bloczkow i black ice pro 2... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziq Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 co do waterboxa czekamy na wiecej info i masowa sprzedaZ:) @ma3ek nom to dokrecanie wkretarka eletryczna the best:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biolog Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 O żesz cholera! człowiek nie zagląda na Tweak'a przez miesiąc, a tu takie dydy! Na szczęście podobne rozwiązanie mojego projektu będzie sporo ładniejsze. :D I droższe :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 O żesz cholera! człowiek nie zagląda na Tweak'a przez miesiąc, a tu takie dydy! Na szczęście podobne rozwiązanie mojego projektu będzie sporo ładniejsze. :D I droższe :twisted: 1367730[/snapback] może sobny topi na prezentację?? BTW - co za sztuka się w cenie prześcigać :/ takie podejście już jakiś czas temu okazało się błędne... zrezygnowano z tego na zachodzie - lepiej poszukać złotego środka - największa wydajność za najrozsądniejszą cenę... przykro trochę gdy układ WC kojarzy się z czymś dla bogaczy i snobów :/ na zachodzi od tego już jakiś czas temu odeszli... nowa tendensja to swiftech MCW 6000 .... dla mnie rewelka :) dość tani.... a rewelacyjna wydajność.... może to jest sposób na zmiażdżenie konkurencji?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biolog Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Kyniek, to nie tak. Ja nie krytykuję, ani nie chcę się chwalić czymś, co jeszcze nie wyszło poza fazę prototypu w kartonie. Mam nadzieję, ze w czasie wakacji uda mi sie zrobić wersje RC i będę się mógł pochwalić. Nie ukrywam, że powstrzymuje mnie brak kasy (drogie materiały). A sam pomysł waterbox'a jest świetny i bardzo mi się podoba. Jedynie nad estetyką bym popracował. A cenowo... może mi się uda zmiescic z materialami w 500, a urzadzenie bedzie mniej skomplikowane niz waterbox. O wersji ekonomicznej pomyśle, jak będę chciał swój wynalazek sprzedawać. Dla siebie robie killera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...