Holman Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Mm pyt glownie do posiadaczy eheimow ale tez do wszystkich innych bawiacych sie w wc, zamietrzam rozbudowac uklad takze na grafe ale nie jestem pewein czy moja pompka podola: eheim 1048, 600 l/h, 10W mocy. Da rade? W tej chwili mam ok 4m rurek w ukladzie (musialem pompke odsunac od monitora) i 40 st full load (otoczenie 23). Rozumiem ze uklad rownolegly jest wydajniejszy ale boje sie czy pompka sobie z nim poradzi. A moze w tym wypadku lepiej zrobic szeregowo? Wolalbym jednak rownolegly z oczywistych wzgledow - nie chce lac cieplym na grafe. Prosze o rade. Thx za pomoc. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Powinna dać rade :) Choć na pewno będzie nieco słabiej pompować. Najlepsza byłaby zapewne ta 1200l. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 zgadzam sie z panem adminem :P ale chyba za jakis czasi tak ja wymienish an ta 1200 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Moim zdanie da rade eheim 1048 to jedna z nalepszych pompek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brevis Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Cała geba popieram przedmowcow,co racja to racja Eheimy sa 100% pewne jesli chodzi o wydajnosc i jakosc,tylko ta cena ,ale nic nie ma za darmo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 600l/h moze byc ciazko a szerogowy i wydajny uklad to mam taki pomysl zeby zrobic tak pompka->hlodnica->proc->mniejsza hlodnica->grafa->pompka to jest tylko teoretyczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 a ja mam pytanie do Holama (ew. innych członków ekipy moded-kompz)- kiedy toto odpali??? bo nie chce mi sie newsów bo angielsku czytać :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 a moze jacys userzy eheimow, najlepiej 1048 ktorzy maja cpu i gpu chlodzone woda sie wypowiedza :), jestem swiadomy tego ze 1048 moze byc za slaba i moze slabo sikac ale moze jakos to bedzie bo nie chce mi sie sprzedawac tej i kupowac nowej po 1 miesiacu uzywania ;) (wiem powinienem od razu kupic 1200 l/h :) ) moje glowne pyta brzmi: czy ona uciagnie uklad rownolegly czy moze zrobic szeregowy: chlodnica->cpu->zb wyrownawczy->grafa->pompka->chlodnica ? ps. arnie: 2 chlodnice imho to bez sensu z praktycznego punktu widzenia, lepiej wydajna pompka i 1 duza chlodnica, poza tym mam zbior wyrownawczy ktory moze spokojnie sluzyc jako chlodnica grafy dr zepsuj: przewidywany rozruch MK 1 listopada (bo to moje urodziny hyhyhyhyhy), jesli cos sie nie schrzani oczywiscie 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUMUNaThLoNiX Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 hmmm jak jusz ruszacie temat WC i enhaimow ;) to mam pytanko gdzie lepiej podlaczyc nagrzewnice z bmw ;) pod rurke z zimna woda czy z tom ciepla ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 hmmm jak jusz ruszacie temat WC i enhaimow ;) to mam pytanko gdzie lepiej podlaczyc nagrzewnice z bmw ;) pod rurke z zimna woda czy z tom ciepla ?nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie bo zwykle sa 2 rurki ;] ale najlepiej od razu za prockiem , czyli z ciepla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Moim zdanie da rade eheim 1048 to jedna z nalepszych pompekI tu sie mylisz. Ja mam 1250 i jak wlozylem ja do wanny do strumien wody do samego sufitu polecial :D A co do tematu: Sprawdz to w nastepujacy sposób: Wluż pompke do miski z woda,podlacz do wylotu rurki z rozgalezieniem i zobacz jakie bedzie cisnienie! Reszte musisz na wlasne oko okreslic (zaleznosc bloczku) pzdr.MATZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Moim zdanie da rade eheim 1048 to jedna z nalepszych pompekI tu sie mylisz. Ja mam 1250 i jak wlozylem ja do wanny do strumien wody do samego sufitu polecial :D ale on napisal ze jedna z najlpeszych wiec poniekad ma racje, bo 1048 jest zraz po 1250 jesli chodzi owydajnosc eheimow ;) A co do tematu: Sprawdz to w nastepujacy sposób: Wluż pompke do miski z woda,podlacz do wylotu rurki z rozgalezieniem i zobacz jakie bedzie cisnienie! Reszte musisz na wlasne oko okreslic (zaleznosc bloczku) pzdr.MATZ bardzo dobry pomysl w sumie, takie proste ze o tym nie pomyslalem ;), thx matz, ale w sumie wszystko wyjdzie dopiero w reczywistym tescie w kompie...jak bedzie zle to bede musial kupic 1250 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Moim zdanie da rade eheim 1048 to jedna z nalepszych pompekI tu sie mylisz. Ja mam 1250 i jak wlozylem ja do wanny do strumien wody do samego sufitu polecial :D A co do tematu: Sprawdz to w nastepujacy sposób: Wluż pompke do miski z woda,podlacz do wylotu rurki z rozgalezieniem i zobacz jakie bedzie cisnienie! Reszte musisz na wlasne oko okreslic (zaleznosc bloczku) pzdr.MATZ No to musisz mieć niskie mieszkanie, bo moja 1250 leje max 1m w górę, no chyba, że zmniejszyłeś otwór wylotowy. Pompka 600l/h Eheima powinna wystarczyć do tego co chcesz, ale lepsza byłaby oczywiście 1200l/h. Ja pomyślałem wcześniej o rozbudowie i takową kupiłem - niedługo też zakładam blok na grafę (kupiłem w CPC). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Jak chcesz to możesz kupić np Power Head-a 1500l/h trochę mniejsze ciśnienie niż 1250 ale znacznie mniejsze koszty. U mnie 97 zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Jak chcesz to możesz kupić np Power Head-a 1500l/h trochę mniejsze ciśnienie niż 1250 ale znacznie mniejsze koszty. U mnie 97 zł. Nie porownuje sie Power Head-a z Eheimem! Myslisz ze Eheim kosztuje pare razy wiecej bo jest ladniejszy? Spojrz na moc! Eheim to najlepsze pompki i nie ma na ten temat dyskusji(wedlug mnie oczywiscie) A co do tematu: Hoolman pamietaj ze zawsze mozesz podlaczyc druga pompke (tansza) do obiegu! A co do eheim to moge ci 1250 zalatwic za 290 zl z hurtowni,wydaje mi sie ze to malo,no ale moze macie lepsze dojscia :D Zreszta wedlug mnie polaczenie szeregowe nie jest zbyt wydajne! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Moim zdanie da rade eheim 1048 to jedna z nalepszych pompekI tu sie mylisz. Ja mam 1250 i jak wlozylem ja do wanny do strumien wody do samego sufitu polecial :D A co do tematu: Sprawdz to w nastepujacy sposób: Wluż pompke do miski z woda,podlacz do wylotu rurki z rozgalezieniem i zobacz jakie bedzie cisnienie! Reszte musisz na wlasne oko okreslic (zaleznosc bloczku) pzdr.MATZ No to musisz mieć niskie mieszkanie, bo moja 1250 leje max 1m w górę, no chyba, że zmniejszyłeś otwór wylotowy. Pompka 600l/h Eheima powinna wystarczyć do tego co chcesz, ale lepsza byłaby oczywiście 1200l/h. Ja pomyślałem wcześniej o rozbudowie i takową kupiłem - niedługo też zakładam blok na grafę (kupiłem w CPC). Hmmm przegłądałem twoja stronke i znalazlem ten text: "Założyłem wiatraki na chłodnicę. Aby wytłumić drgania powodowane przez wiatraki użyłem miękkiej gąbki. W celu usprawnienia przepływu powietrza założyłem styropianowe podkładki pod chłodnicę. W wyniku założenia wiatraków temperatura na procesorze spadła do 34 stopni. Niestety, kiedy nastały upały temperatura w obudowie podniosła się, a na dodatek musiałem zwiększyć napięcie na procesorze temperatura wzrosła do 36 stopni. Dodam tylko, że obciążenie procesora nie powoduje zmian temperatury." 8O 8O 8O Co ty gadasz? Jesli uwazasz ze obciążanie procesora nie wplywa na temperature procka to co ty tutaj robisz? :?: :?: Co do mieszkania to mam w zupelnosci normalne to moze ty masz jakies wysokie? P.s.Po co ci radiator na pompke (twoja stronka zdjecie eheima)??? Pzdr.MATZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Jak chcesz to możesz kupić np Power Head-a 1500l/h trochę mniejsze ciśnienie niż 1250 ale znacznie mniejsze koszty. U mnie 97 zł. Nie porownuje sie Power Head-a z Eheimem! Myslisz ze Eheim kosztuje pare razy wiecej bo jest ladniejszy? Spojrz na moc! Eheim to najlepsze pompki i nie ma na ten temat dyskusji(wedlug mnie oczywiscie) A co do tematu: Hoolman pamietaj ze zawsze mozesz podlaczyc druga pompke (tansza) do obiegu! A co do eheim to moge ci 1250 zalatwic za 290 zl z hurtowni,wydaje mi sie ze to malo,no ale moze macie lepsze dojscia :D Zreszta wedlug mnie polaczenie szeregowe nie jest zbyt wydajne! oczywiscie ze najlepsze dlatego ja kupilem :), slyszalem opinie ze eheim 600l to tak jak powerhead 1000l, wiec na razie nie panikuje i spokojnie zrobie test miedncowego sikania przez 2 roenolegle zalozone bloki, a potem test ukladu zrobie, rurki beda 12 w calym ukladzie wiec cisninie powinno sie w miare rowno rozkladac, dopiero jak bedzie salbo pomysle nad wymiana na 1250ke, MATZ - cenu z moich zrodel tez sie mniej wiecej tak ksztaltuja wiec pewnie stamtad wezme, ale dziekuje za oferte:0, ajkby cos sie ryplo to sie zglosze a radiator na pompce (tez widzialem u varrola) to moze niebyc wcale taka glupia sprawa, u mnie komp chodzi prawie non-stop i pompka sie delikatnie grzeje a to tylko 10wat, 1250ka ma 20w wiec jest pewnie duzo cieplejsza, biorac pod uwage teorie taki radiator szybciej odprowadza cieplo z pompki, ale jednak w praktyce mysle ze niewiele to daje oprocz tego ze ciekawie wyglada, varrol -robiles jakies testy temp pompki z radia i bez? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Jak chcesz to możesz kupić np Power Head-a 1500l/h trochę mniejsze ciśnienie niż 1250 ale znacznie mniejsze koszty. U mnie 97 zł. Nie porownuje sie Power Head-a z Eheimem! Myslisz ze Eheim kosztuje pare razy wiecej bo jest ladniejszy? Spojrz na moc! Eheim to najlepsze pompki i nie ma na ten temat dyskusji(wedlug mnie oczywiscie) Porównanie pompek jest np TU. Moc Eheim 28W Powerhead 20W - różnica w cenie jest sporo większa. A wygląd - sprawa gustu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...