Skocz do zawartości
pbuda

Temperatura W Zasilaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Tak z ciekawosci, jakie macie temperatury wewnatrz zasilacza (tuz przy wylocie i na radiatorze)? Po zmianie wentylatora mam teraz w idle jakies 42*C w obudowie PSU i ok 48 na radiatorze a w stresie dochodzi do 50/59.Wydaje mi sie ze to duzo, dlatego zbieram na Tagana lub Topowera (temperatura otoczenia 20*C) i chce zdarzyc przed czerwcem (kiedy temperatura u mnie w pokoju osiaga nawet do 27*C - poludniowe okno, slonce od 12 do zachodu :/) zeby sie nie obudzic z reka w nocniku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wydaje Ci się, że Tagan jest zimny wewnątrz podczas pracy to od razu Ci powiem, że się mylisz.

Tak już musi być z cichymi i mocnymi zasilaczami, że będą się grzać.

Ta cisza w Taganie jest wynikiem pracy dwóch kręcących na starcie bodaj 600rpm wentylków. Nie powiem, aby po wymianie zasilacza wzrosła mi temperatura w obudowie jak twierdzą niektórzy posiadacze Taganów (wcześniej miałem Deltę 350W z 12cm wentylem), faktem jest jednak, że zadbałem o dobrą wentylację wnętrza obudowy tzn. dodatkowe dwa wentyle wciągające powietrze do obudowy, jeden wydmuciach!ący pod zasilaczem i chłodzenie grafy z wydmuchem na zewnątrz.

Zasilacz podczas pracy w mojej konfiguracji z podpisu jest letni w dotyku, ale już wydmuchiwane powietrze jest wyraźnie ciepłe, zasiłka 'chucha żarem' ;), ale nie powinno się chyba tym zbytnio przejmować. Skoro producent zastosował takie chłodzenie i uważa, że jest wystarczające (3 lata gwarancji na Tagana) to nie wypada, przynajmniej mi, się z nim spierać ;)

Edytowane przez DeTe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o to :) Chodzi mi tylko o to, ze temperatura po zmianie wentyla skoczyla o prawie 10 stopni (w obudowie wzrosla o 8*C), co pewnie za dobrze nie wplynie na zasilacz. Owszem , jest cicho, ale w tej chwili zastanawiam sie nad Revoltec'iem (prawie 50cfm, pewnie troche glosniej niz nexus, ale o 40% wydajniej). Z drugiej strony, powoli dojrzewam (czyt. mam kase :)) do WC, wiec chce miec pelna cisze i nie martwic sie, ze cos sie skopci :) (W chwili obecnej, jedyny dzwiek oprocz szumu powietrza to muzyka z zasilacza. Lekkie drgania sa przenoszone na kratke z tylu zasilki, przez co wydobywaja sie z niej wysokie tony, bardzo nieprzyjemne po dluzszym czasie. Nigdzie ni emoge dostac kolkow gumowych, a zaczyna mnie to buczenie powolutku strasznie draznic. Jak zmienie wiatraki na WC to z pewnoscia by mnie bardzo dobijalo :/)

PS - sam sie jszcze ni emoge zdecydowac - Tagan 380 czy Topower 400 :/ A moze Topower 450W z 12cm wiatrakiem? Ciezki wybor...

Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli chcesz miec cisze i dobra jakosc biesz bequieta a jezeli cisze i bdobra jakosc biesz tagana, natomiast jest to normalne ze podniosly ci sie temperatury skoro wymieniles wentyl na wolniejszy, zas co do reszty jak pisze moj poprzednik typu tagan bequiet sa one ciuchutkie jak myszki, ale za to cieple cos za cos, ja zbieram na ktorys z tych bq badz tagan cos kolo 480W, natomiast wzrost temperatur moze lekko zaszkodzic twojemy zasilaczowi, acz kolwiek 10C nie powinno duzo zdzialac poczekaj to sie przekonamy ;) coo sie stanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczekaj to sie przekonamy  ;)  coo sie stanie

1356956[/snapback]

Jaaaasnee :) Chwilowo rozwiaze ten problem jednak Revoltec'iem, Nexus pojdzie na wywiew gorny (bo duzo cieplego powietrza z zasilacza wywalane jest wlasnie do budy) i zobaczymy jak to bedzie. Tagan lub Topower to tylko kwestia czasu, jednak boje sie dalszego wzrostu temperatury (badz co badz, Nexus ma temperature pracy max. 65*C)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

revoltec nie musi wcale chodzic na max obrotach u mnie chodzil na 700rpm w stresie i 500 w idle. w stresie radiatorki szefa 420 byly cieple ale raczej mialy mniej niz 50 stopni bo byly chlodniejsze niz radiator na procku przy 50 stopniach. co prawda zasilka byla srednia obciazona bo nie wiecej jak 1.7V i mx440 jak masz lepsza grafe to 800 rpm styknie a do testow z wyzszym napieciem mozna dac revolteca na maxa. jak cos to szef dzialal bez problemow zadnych 2 tyg potem go utopilem a obecnie przy tych 700 rpm rowniez rubikon czystawat daje sobie rade:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi