laza_lukasz Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam. Mam pytanie czy jest pozliwe cos takiego, a jesl ijest to jak to zrbic;]. Chodzi o to ze załuzmy ze mam zew. IP (internet przez siec osiedlowa) , na tej sieci jest postawiony HUB(DC++) ale jest dostepny tylko dla userów w sieci. Problem polega na tym ze chialbym aby osoba z innej sieci miala dostep za moim posrednictwem do tego huba. Dało by rade cos takiego :] Graficznie :) HUB (wejscie tylko z IP wew) <--- JA (wew i zew) <--- Osoba z innej sieci. Moze da sie to jakos pzrekierowac albo cos. ;] Ja i osoba z innej sieci mamy win Xp Z góry dzieki za jakies info ;] Edytowane 2 Kwietnia 2005 przez laza_lukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokee Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Witam. Mam pytanie czy jest pozliwe cos takiego, a jesl ijest to jak to zrbic;]. Chodzi o to ze załuzmy ze mam zew. IP (internet przez siec osiedlowa) , na tej sieci jest postawiony HUB(DC++) ale jest dostepny tylko dla userów w sieci. Problem polega na tym ze chialbym aby osoba z innej sieci miala dostep za moim posrednictwem do tego huba. Dało by rade cos takiego :] Graficznie :) HUB (wejscie tylko z IP wew) <--- JA (wew i zew) <--- Osoba z innej sieci. Moze da sie to jakos pzrekierowac albo cos. ;] Ja i osoba z innej sieci mamy win Xp Z góry dzieki za jakies info ;] 1364243[/snapback] zapodaj sobie vpn polecam openvpn http://openvpn.net/ -ustawiasz opcje birdge i ma twoj kumpel dostep do calej podsieci :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laza_lukasz Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 lokee - mam prosbe mozesz pomoc mi w konfiugracji tego programu. Wiec tak: MOje IP wew t o172.16.x.x , Zew Ip to 213.17.14x.xxx DNS: 213.17.xxx.xxx Brama: 255.255.0.0 Maska:172.16.x.x Druga siec to: IP 10.0.0.xxx Maska : 255.255.255.0 Serwer DNS : 10.0.x.x 195.114.xxx.x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Albo przekieruj port na ktorym hub dziala, zaden problem w szczegolnosci w przypadku routera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laza_lukasz Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Ale chce aby osoba ktora jest calkiem z inne sieci miala dostep d otego huba (a on dziala tylko w naszej sieci wewnatrz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 (edytowane) Ale chce aby osoba ktora jest calkiem z inne sieci miala dostep d otego huba (a on dziala tylko w naszej sieci wewnatrz. 1365375[/snapback] No to przeciez mowie - PRZEKIERUJ PORT NA KTORYM DZIALA HUB, w tym momencie kazdy z zewnatrz bedzie mogl podlaczyc sie do HUBA. Problem w tym, ze jesli nie jestes administratorem, albo nie masz dobrych ukladow z adminem to mozesz o tym zapomniec. Przekierowanie portu aby wyjsnic lopatologicznie najczesciej jest robione w sieciach aby ludzie mieli HighID e Emulu. Polega to na przeforwardowaniu najczesciej portu 4662 (standardowy TCP) na routerze na dane IP klasy wewnetrzej np : 10.0.1.200. Zalozmy, ze IP zewnetrzne ktore jest na routerze jest 195.100.100.100 i to IP ma router. W momencie gdy ktos probuje dostac sie na : 195.100.100.100:4662 router automatycznie przekierowuje ten port na 10.0.1.200:4662 (albo inny - do ustawienia na routerze). Efekt - IP wewnetrzne : 10.0.1.200:4662 jest widziane jako 195.100.100.100:4662 Mam nadzieje, ze prosto wytlumaczylem. :rolleyes: Edytowane 3 Kwietnia 2005 przez File Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokee Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 plik klient.ovpn remote #tu_wpisz_ip_servera ; przykładowy konfig dla bridge'a po stronie bramy VPN dev tap ; zamiast local_ip remote_ip jest tylko klasa wewn. sieci ifconfig 172.16.x.x i maska ifconfig-nowarn port 5000 ;user nobody ;group nobody ;comp-lzo ping 15 ping-restart 45 ping-timer-rem persist-tun persist-key verb 3 ; tutaj użyłem prostszej metody klucza współdzielonego, ale można ; oczywiście użyć certyfikatów. secret key.txt plik server.ovpn ; przykładowy konfig dla bridge'a po stronie bramy VPN dev tap ; zamiast local_ip remote_ip jest tylko klasa wewn. sieci ifconfig 172.16.x.x i maska ifconfig-nowarn port 5000 ;user nobody ;group nobody ;comp-lzo ping 15 ping-restart 45 ping-timer-rem persist-tun persist-key verb 3 ; tutaj użyłem prostszej metody klucza współdzielonego, ale można ; oczywiście użyć certyfikatów. secret key.txt musisz wygenerowac klucz i obie strony musza miec taki sam , wtedy wklejasz go do key.txt , wszystko jest w dokumentacji start--openvpn--genxxx powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laza_lukasz Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Jak mozez to zrób łopatologiczna instrukcje co pokoleji mam zrobic. Bo cos mi nie dzie :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...