Skocz do zawartości
igomako

Parę Pytan, Troszku Pilne.

Rekomendowane odpowiedzi

wiec, mam pare pytan, tylko najpierw sie przedstawie :) :

Procesor Athlon 64 3000+ (Pentagram Freezone Q-80 AlCu)

Płyta główna Gigabyte GA-K8NS

Karta graficzna Sapphire Radeon 9800pro@xt 128MB DDR

Pamięć 512MB DDR400

Dysk twardy Maxtor 6Y120P0 (120GB, 7200 RPM)

Nagrywarka DVD LiteOn SOHW-1653S

Nagrywarka CD LiteOn SOHR-5238S

Zasilacz Zasilacz Chieftec ATX-1136H (360W)

wiem że pownienem to dać w podpis, ale na raziem nie chce mi sie :P

pytania:

1. Jakie byście bloczki polecili na CPU, GPU i MB. prosiłbym o pełne nazwy...

2. Czy te bloczki w połączeniu z pompą 650l/h zatopioną i nagrzewnica z jakiejś łady bądz kadeta (na niej 2 wentyle 12cm dane na 7 wolt co by cicho było) nie spali mi sprzętu? (pytam bo byłem dziś w akwarystycznym i jak pytałem o pompke to mi sie jakiś gość żalił że kupił od jakiejś firmy z krakowa ( :D ) zestaw z tylko rezerwuarem i jego radeon herkules 128mb puścil szatry dym) A jak miało by spalić to jakie zmiany w konfiguracji chłodenia zrobić by nie spaliło? Jaka pompa, jaka chłodnica, i ile chłodnic?

3. Czy to prawda co mówią o różnicach wydajności pomp zatopionych i niezatopionych?

4. Czy podłaczenie bloków na zasadzie: rura z pompy na dwa, jeden do procka, a drugi przez karte do chipsetu, potem oba sie w jedno zbiegaja i do chłodnicy jest wydajne? jak nie to jakie inne podłaczenia?

hm. jak coś sobie przypomne to jeszcze tu napisze...

aha, chciałem zaznaczyć że bedzie to zrobione na wzór WATERBOXa, topic o tym gdzieś na forum sie wala...

Edytowane przez igomako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Na CPU masz do wyboru X2Pro, Prison, Frost 2 Slim; X3M i Uriel jesli trafisz na Allegro; oraz tanie i fajne bloczki z bloki.pl. Na Gpu Abandon lub Atria, a NB Abandon Lite. Podalem Ci swoje propozycje, teraz poczytaj sobie o tych bloczkach na forum i nie tylko i wybierz te, ktore najbardziej Ci odpowiadaja.

2. Pompke polecam Atman At 305. Tania - 36zl, wydajna i cichutenka. Jesli nie chcesz sie bawic w zbiornik to mozesz za pomoca poxiliny latwo ja przerobic na niezatapialna.

3. Wedlug mnie nie ma takiej roznicy wydajnosci.

4. Mozesz polaczyc szeregowo CPU=>GPU=>NB albo, jak kupisz 3-kroccowy blok na CPU to dac CPU=>GPU i NB na osobnych wyjsciach z proca i potem polacznoe trojnikiem.

Edytowane przez Fog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sithh... wiesz, pewno są na forum, moge szukać, ale po prostu chce odpowiedzi miec dokładnie do mojego zestawu, bo najnormalniej w świecie sie boje i chce mieć fachową, indiwidualną opinię...

Fog- bloczki bede robił sam tylko wzory potrzebuje :) okazuje sie że mam znajomego który ma dostęp do cyfrowej frezarki - robi projekt w autocadzie i daje mu a on to tobi :D a wzorów potrzebuje bośrednio krewatywny jestem, i boje sie ze coś sknoce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a poczytej sobie procooling.com czy systemcooling.com - tam są opisane bloki, nawet fotki jak wyglądają w środku i co się podoba - wybierasz i robisz kopię.... zero kreatywności ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi