Remx Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 (edytowane) Witam Posiadam w obecnej chwili siec(LAN) kablową która jest połączona ze światem dzieki usłudze NEO+ 768kb/s. Zamiast servera uzywam Rutera firmy PENTAGRAM model: CERBERUS ADSL WiFi do tej pory niemiałem problemów z tym użądzeniem aż do tej pory:( Dwoch kolegów zechciało sie do mnie podłączyc odalonych o około 300 i 350 metrów, z powodu na odległosc nie możemy użyć kabla ale z tego co wiem to jest wiele dodatkowych anten :) które po zamontowaniu na dachu umożliwiły by podłączenie kupli do mej sieci. I tu mały problem poniewaz ruter posiada wbudowana antenkę malutką:( i nieda sie jej odłączyc. Jestem ciekawy czy dało by sie zdemątować ową antenę i w jej miejsce wlutowac gniazdo antenowe(spec) tak aby było mozna podpiąc inna antene tak okolo 12dBi ? a u kumpli antenki Yagi 14dBi ?? Jezeli to jest niemozliwe to co byście radzili zakupic aby było mozna podpiąc dodatkowo lub zamiast owego rutera tak aby mozna było kożystac z anteny na dachu ?? W przyszłosci zamierzam zmienic NEO na DSL 2MB poniewaz wiecej osob było by chętnych podwarunkiem ze sieć WiFi wystartuje i spisze sie na +. Dziekuje i pozdrawiam Remx Edytowane 5 Kwietnia 2005 przez Remx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Nie cuduj tylko zmien router, albo zamiast tej antenki wepnij LAN kup Access Pointa, LAN wetknij miedzy ROUTER-AP, a do Access Pointa doczepisz juz dowolna Yage czy parabole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remx Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 (edytowane) Taniej chyba wyjdzie dokupienie AP niz nowego rutera A co do anten czy one musza sie widziec ?? w 100% ?? jak naprzyklad kawalek dachu sasiada ktory pomiedzy nami jest i uniemozliwia nam 100% widocznosc anten :( Jezeli musze posiadac 100% widocznosc to chyba pozostaje wybudowanie masztu 10 metrowego :unsure: Edytowane 6 Kwietnia 2005 przez Remx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Wcale nie musza. Powiem Ci na moim przykladzie jak latwo mozna taka siec spartolic. Mialem 2 parabole na 1.5km dzialalo tak zle ze transfer byl rzedu 50KB/s. Po 2 latach wlazlem na dach wzialem laptopa podpialem a tu sygnalu w ogole nie lapie, wywalilem ta parabole (21dBi) kupilem Yage 19dBi z 1m kablem wsadzilem w laptopa wycelowalem i ustawialem sygnal 100%. Pamietaj ze widziec sie nie musza ale : a) musisz b. dobrze wycelowac B) drzewa moga niezle zaklucac prace c) domy, slupy itp tez zaklucaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...