PJ2099 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Witam, mam dwa Papsty 412/2H i miało być pięknie a nie jest... Po podłączeniu lekko jednorazowo drgają i stawiają opór jak się nimi chce ręcznie pokręcić. Poza tym po chwili robią się gorące. Czy to są oznaki spalenia? Jest tu coś do uratowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 (edytowane) Czy po dmuchnięciu na wichry, kręcą się czy nie ??????? Zobacz czy nie stawiają oporu Edytowane 7 Kwietnia 2005 przez Dziuby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Kurna nie wiem czy to nie za głupie ale moze podlaczasz je pod 5volt? albo kombinujesz z 7 voltami? To by mogł byc problem , za mały amperarz itp. i wtedy sie grzeje wiem po swoich doswiadczeniach. Podlaczasz go na 12 volt?? druga sprawa to moze byc do czyszczenia :> troszke zatarty ... i swoje robi. Mydlo woda szczotka a potem wd 40. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 12 V i są czyściutkie :) @ Dziuby - w ogóle się nie kręcą i stawiają opór. Po jakichś 2 minutach kombinowania są cholernie gorące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Cyrkiel i delikatnie go rozmontuj. Jest tam takia plastikowa (nie wiem jak to nazwać) kółeczko musisz je wyjąć. Nie pękaj nie złamie się. wyjmij górną część i nasmarój, nawet olejem domowym. Zobacz czy elektromagnes nie jest uszkodzony lub czy coś nie robi zwarcia. Potem poskładaj i odpal Jak zadziała to odpisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Domowym nigdy nie smaruję bo potem robi się kleik z tego :) Z tymi sprawami nie mam problemów. Chodzi mi w tej chwili o to, jakie są objawy spalonego wentylatora. Bo chętnie bym te dwa papsty przesmarował ale jak odkleję naklejki to stracę gwarancję (allegro - są one z używanych Pentium 350 mhz). Mogę je wysłać z reklamacją, ale jeśli oni mają mi je przesmarować i ja mam stracić dodatkowo na przeysłce to mogę równie dobrze zrobić to sam. Ale jeśli te wentyle są po prostu spalone to zostanę z ręką w nocniku, dlatego też chciałbym się dowiedzieć wcześniej po czym poznać spalony wentyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Domowym nigdy nie smaruję bo potem robi się kleik z tego :) Z tymi sprawami nie mam problemów. Chodzi mi w tej chwili o to, jakie są objawy spalonego wentylatora. Bo chętnie bym te dwa papsty przesmarował ale jak odkleję naklejki to stracę gwarancję (allegro - są one z używanych Pentium 350 mhz). Mogę je wysłać z reklamacją, ale jeśli oni mają mi je przesmarować i ja mam stracić dodatkowo na przeysłce to mogę równie dobrze zrobić to sam. Ale jeśli te wentyle są po prostu spalone to zostanę z ręką w nocniku, dlatego też chciałbym się dowiedzieć wcześniej po czym poznać spalony wentyl. 1374650[/snapback] Jak nie masz nic innego to nawet napluj aby sprawdzić czy działa, potem jakimś olejkiem wazelinowym można przesmarować. Jeżeli są na gwarnancii to nie ma problemu. Najczęściej wiatraki zacierają się z brudu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightwalker Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 ja w moim mam dokładnie takie same objawy tylko... podłaczyłem wentyla pod prostownik 12V 6A i niechcący zrobiłem zwarcie krokodylkami i od tego czasu dzieje sie takie cos... czy te rozkręcanie co pisales da coś? dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 (edytowane) Jak wiatrak daje wyczuwalny opór to może coś dać. Ja w swojej komputerowej karierze zatarłem jeden wiatrak na PII300. Od tamtej pory jak wicher chodzi głośno lub widze że jest brudny to go rozkręcam i czyszcze. Trzeba uważać bo nie które wiatraki mają tak przylutowane kabelki, że jak się odlutują ,to po wiatraku, dlatego bo elektromagnes bardzo ciężko zdjąć ze sworznia i nie można przylutować na swoje miejsce Edytowane 7 Kwietnia 2005 przez Dziuby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Jak wiatrak daje wyczuwalny opór to może coś dać.Tyle, że opór w moim przypadku pojawia się w momencie podłączenia napięcia. Niepodłączony kręci się gładko. Podłączony - drgnie i stoi w miejscu, chcesz go ruszyć i wyraźnie stawia opór. Nawet pół obrotu nie zakręcisz palcem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Trzeba go rozkręcić. Teoretycznie można sobie popisać. Oddaj go niech wymienią na inny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Oj jak mowi ze sie kreci spokojnie dopoki nie wplaczy go do zasilania to sprawa jest prosta.... Kabelki sa podmienione, musisz sprawdzic zamieniajac kabelki(pewnie ktos z nimi kombinowal wczesniej i przestawil je na wtyczce) Kazdy wiatraczek ma zabezpieczenie ze nie bedzie sie krecil w 'druga strone' zamien te kabelki czarny z czerwonym(lub opcjonalnie zolty i powiedz czy pomoglo)..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 "Kabelki sa podmienione, musisz sprawdzic zamieniajac kabelki" Chyba lekka pomyłka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziara Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 mogą to byc kable, kupiłem dwa małe 40x40 Papsty, nie chciały pracować, po zamianie kabli śmigają, może w Twojej wersji też jest niezgodność, niestety nie potwierdzam, że się grzały i stawiały opór, nie dotykałem wirnika, po prostu od razu zająłem się kabelkami :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 mogą to byc kable, kupiłem dwa małe 40x40 Papsty, nie chciały pracować, po zamianie kabli śmigają, może w Twojej wersji też jest niezgodność, niestety nie potwierdzam, że się grzały i stawiały opór, nie dotykałem wirnika, po prostu od razu zająłem się kabelkami :-) 1375842[/snapback] Wszystko jest możliwe z kompami, wygląda na to że teoria nie ma nic wspólnego z praktyką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Niech podmieni kablelki to sie przekonamy .... ja takie cuś mialem jak kupiłem coolera na procka :D jeszcze jak mialem durnia, i tez nie moglem za cholerke dojsc co sie dzieje, czemu sie nie kreci i stawia opór, nie wiem jak bylo z grzaniem,ale jezeli cos stawia opór to sie grzeje(wzrostu temperaturki wtedy nie odkryłem)... jednak znalazlem rozwiazanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Domowym nigdy nie smaruję bo potem robi się kleik z tego :) Z tymi sprawami nie mam problemów. Chodzi mi w tej chwili o to, jakie są objawy spalonego wentylatora. Bo chętnie bym te dwa papsty przesmarował ale jak odkleję naklejki to stracę gwarancję (allegro - są one z używanych Pentium 350 mhz). Mogę je wysłać z reklamacją, ale jeśli oni mają mi je przesmarować i ja mam stracić dodatkowo na przeysłce to mogę równie dobrze zrobić to sam. Ale jeśli te wentyle są po prostu spalone to zostanę z ręką w nocniku, dlatego też chciałbym się dowiedzieć wcześniej po czym poznać spalony wentyl. 1374650[/snapback] jest tak, że jak coś kupujesz w sklepie internetowym albo w jakikolwiek iny sposób w necie i dostajesz na t ogwarancjęt osklep lub sprzedawca musi realizować obowiązek własnym kosztem a nie Twoim :) masz prawo wysłać wentyle d onich na ich koszt tak sam ojest z każdym innym sklepem netowym :) tylko w przypadku zakupu w fizycznym sklepie musisz towar dostarczyć do sklepu na własny koszt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 To niestety nie kabelki - są dobrze wsadzone... Będę je odsyłał. Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziara Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 czy możesz podac mi kolejnośc kabli we wtyczce, chciałbym jednak porównać to ze swoimi Papstami ? dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 czy możesz podac mi kolejnośc kabli we wtyczce, chciałbym jednak porównać to ze swoimi Papstami ? dziękiOd lewej (wycięcie jest na dole) : niebieski (-) , czerwony (+), biały (obroty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Od lewej (wycięcie jest na dole) : czarny (-) , czerwony (+), żółty (obroty) :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Od lewej (wycięcie jest na dole) : czarny (-) , czerwony (+), żółty (obroty) :D :D :D Papsty mają inne oznaczenia kolorów. Kolejność jest ta sama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziara Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 (edytowane) witam, dla porzadku jedynie dodam iż u mnie kabelki ustawione są tak: niebieski (-), czerwony (+), biały (obroty), i wiatraczek pracuje :-) wentylator PAPST 412 S, w oryginale zgodnie z zapisem na wiatraku czerwony (+) niebieski (-) biały (obroty ) i wiatraczek był dead:-) przy okazji mam pytanie: dlaczego ani w speedfanie ani na aerogate nie widzę obrotów tego wiatraka choć regulacja obrotów działa? Edytowane 10 Kwietnia 2005 przez Dziara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...