Skocz do zawartości
nazir123

Bloczek Gpu

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z planowaną przebudową układu stanąłem przed pewnym problemem.

Chciałbym dodać bloczek na GPU (domyślnie chłodzony pasywnie) aby nie

oddawał ciepła do obudowy i nie podgrzewał w niej powietrza. Jako, że mam

zajęte wszystkie złącza PCI (widac to poniżej) bloczek wraz z zapinką nie może

być grubszy niż 15mm !!

Dołączona grafika

Oczywiście w związku z tym nie ma mowy o zwykłych złączkach czy choinkach.

Jedyne co pozostaje to bezpośrednie wlutowanie łuków (czy rurek) o średnicy

12mm.

Główne założenia:

- grubość max. 15mm

- wygląd: nie ważny

- wydajność: nie ważna (w końcu oryginalnie jest to chłodzone pasywnie)

W międzyczasie podczas pracy o mało nie porzuciłem projektu ale się zebrałem w

sobie i dokończyłem pracę.

Poniżej parę fotek na zachętę, a tutaj pełny worklog wraz z opisem konstrukcji.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jednak sie uratował :D

jestem pod wrazniem, nie tylko samym bloczkiem, ale tym, że udowodniłeś kilku osobom, ze bloczek na 1,5cm jest mozliwy :)

1376239[/snapback]

Miedzy innymi mi :D

Chciałem powiedziec ze mi chodziło o to ze nie da sie zrobic bloku o konstrukcji pawnee i z wystajacymi pinami ponad podstawe i zmiescic sie w 15mm :) ale to nie istotne a bloczek nie jest zapiekny ale to nie było priorytetem w jego budowie a miał byc funkcjonalny i to sie spełniło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedzy innymi mi  :D

Chciałem powiedziec ze mi chodziło o to ze nie da sie zrobic bloku o konstrukcji pawnee i z wystajacymi pinami ponad podstawe i zmiescic sie w 15mm  :)  ale to nie istotne a bloczek nie jest zapiekny ale to nie było priorytetem w jego budowie a miał byc funkcjonalny i to sie spełniło

1376315[/snapback]

Jak to nie zapiekny?

Bloczek wyglada swietnie - czysta miedz i to jest to :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie układ wygląda tak:

Dołączona grafika

Układ został zwodowany w czerwcu zeszłego roku i od tej pory jedyny serwis jaki przy nim był to dolanie wody i wymiana wentylatora na nagrzewnicy.

Jak by ktoś pytał: kolor wody w wężach wynika z dodania dużej ilości niebieskiego antyglona :)

Docelowo węże zostaną zmienione na 10/13 Gutasyn (teraz jest 12/16 Cellfast), obcięte zostaną te długie rurki przy nagrzewnicy i zastąpione odpowiednimi łukami i redukcją, całkiem nowy pojemnik na pompkę (albo wymiana na CWU), nowy okrągły rez, najprawdopodobniej druga nagrzewnica (chyba rekord), porządny shroud na nagrzewnicy z wentylatorem 17cm i co mi jeszcze przyjdzie do głowy to nie wiem. Te piękne lutowane łuki pomiędzy prockami i NB zostaną zmniejszone do fi12 ale nadal będą miedziane. Do tego okrągły rez będzie "zwizualizowany" na frontowej ściance, przez co trzeba będzie ją kroić, szpachlować i malować. Do tego są miejsca gdzie będę chciał dać siatkę tunningową. Jak widać jest trochę pracy przedemną :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwerowy chieftec FT-2000 - od strony płyty jest mało miejsca dlatego muszą być łuki - od drugiej strony są montowane napędy i dyski.

UPDATE:

stare fotki (gdzies już były na forum), jeszcze chłodzenie AC, zasilacz redundantny i dużo wentylatorów:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazik70 - dokładnie - to jest moja maszynka. Zasilacz to był podwójny redundantny Seasonic 300W - co ciekawe musiał mieć albo duży zapas mocy albo miał pełne 300W bo spokojnie ciągnął moją konfigurację!!

Jednak był duży i głośny więc został sprzedany a zamiast niego wylądował Tagan 480W.

Co do grafy - na tyle co ja robię to mi spokojnie wystarcza - jest to dwumonitorowa jednostka co ciekawe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz redundantny to taki, w którym dwie lub więcej jednostek zasilaczy na wzajem się uzupełnia i w razie awarii zastępuje. Dzieki temu, można wymienić zasilacz w trakcie pracy kompa, zasilać serwer z dwóch różnych źródeł zasilania etc. To, że są dwie jednostki 300W nie znaczy, że zasiłka ma w sumie 600W - taka zasiłka ma nadal 300W :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Serwerowy chieftec FT-2000 - od strony płyty jest mało miejsca dlatego muszą być łuki - od drugiej strony są montowane napędy i dyski...

ha dobrze wiedziec ze to chieftec :)

Kupilem niedawno ta bude i wlasnie ja przerabiam.

Pare dodatkowych dziur i mozna obrocic tacke na plyte w druga strone.

Dobry plus tej budy ze jest skrecona na sruby i po rozlozeniu okazuje sie ze mozna ja zlozyc na pare sposobow co daje dodatkowe mozliwosci.

No a poza tym ta 1,5mm blacha.... sztywna ale ciezar tej budy powala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jak coś z nią zrobisz to pokaż fotki ...

To potrwa bo jeszcze malowanie przede mna. Na razie tylko obrocilem tace na plyte, zrobilem mocowanie zasilacza na gorze (otwor po reudancie wykorzystam jako wylot powietrza z chlodnicy).

Generalnie jeszcze kupa roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...A jak obróciłeś tace na płytę to gdzie teraz masz otwory na śledzie PCI ??...

Sa tak jak w normalnej obudowie czyli pod gniazdami ps,lpt itp , a nie u gory tak jak jest oryginalnie w tej obudowie.Fotki ci przesle ale musisz troche poczekac bo chwilowo buda jest rozebrana do zeszlifowania starej farby i polozenia nowej.

Jak dzis wieczorkiem bede mial chwilke czasu to postaram sie zlozyc pare blach tak zeby sie trzymaly i pstrykne, ale nie obiecuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi