nazir123 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 W związku z planowaną przebudową układu stanąłem przed pewnym problemem. Chciałbym dodać bloczek na GPU (domyślnie chłodzony pasywnie) aby nie oddawał ciepła do obudowy i nie podgrzewał w niej powietrza. Jako, że mam zajęte wszystkie złącza PCI (widac to poniżej) bloczek wraz z zapinką nie może być grubszy niż 15mm !! Oczywiście w związku z tym nie ma mowy o zwykłych złączkach czy choinkach. Jedyne co pozostaje to bezpośrednie wlutowanie łuków (czy rurek) o średnicy 12mm. Główne założenia: - grubość max. 15mm - wygląd: nie ważny - wydajność: nie ważna (w końcu oryginalnie jest to chłodzone pasywnie) W międzyczasie podczas pracy o mało nie porzuciłem projektu ale się zebrałem w sobie i dokończyłem pracę. Poniżej parę fotek na zachętę, a tutaj pełny worklog wraz z opisem konstrukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 czyli jednak sie uratował :D jestem pod wrazniem, nie tylko samym bloczkiem, ale tym, że udowodniłeś kilku osobom, ze bloczek na 1,5cm jest mozliwy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 można zobaczyć powiększenie zdjęcia nr 6 ? POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Chciec to moc :D, bardzo ladnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 czyli jednak sie uratował :D jestem pod wrazniem, nie tylko samym bloczkiem, ale tym, że udowodniłeś kilku osobom, ze bloczek na 1,5cm jest mozliwy :) 1376239[/snapback] Miedzy innymi mi :D Chciałem powiedziec ze mi chodziło o to ze nie da sie zrobic bloku o konstrukcji pawnee i z wystajacymi pinami ponad podstawe i zmiescic sie w 15mm :) ale to nie istotne a bloczek nie jest zapiekny ale to nie było priorytetem w jego budowie a miał byc funkcjonalny i to sie spełniło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Miedzy innymi mi :D 1376315[/snapback] wiem ;] interesuje mnie jak to będzie wyglądało podłaczone już wszystko razem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 interesuje mnie jak to będzie wyglądało podłaczone już wszystko razem No na to będziesz musiał poczekac co najmniej do wakacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolghnet Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 No na to będziesz musiał poczekac co najmniej do wakacji. 1376338[/snapback] ho ho , czemu tak dlugo ? :-P pozdr :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Bo jestem very zajętym człowiekiem :) a w planach mam bardzo dużo zmian :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Miedzy innymi mi :D Chciałem powiedziec ze mi chodziło o to ze nie da sie zrobic bloku o konstrukcji pawnee i z wystajacymi pinami ponad podstawe i zmiescic sie w 15mm :) ale to nie istotne a bloczek nie jest zapiekny ale to nie było priorytetem w jego budowie a miał byc funkcjonalny i to sie spełniło 1376315[/snapback] Jak to nie zapiekny? Bloczek wyglada swietnie - czysta miedz i to jest to :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Jak to nie zapiekny? Bloczek wyglada swietnie - czysta miedz i to jest to :D 1379409[/snapback] No to zalezy od gustu a ja w blokach całych z miedzi nie gustuje :D Ale jak wiadomo o tym sie nie dyskutuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 A mugłbys zrobic zdiecie całego układu, jestem ciekawy jak wyglada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Obecnie układ wygląda tak: Układ został zwodowany w czerwcu zeszłego roku i od tej pory jedyny serwis jaki przy nim był to dolanie wody i wymiana wentylatora na nagrzewnicy. Jak by ktoś pytał: kolor wody w wężach wynika z dodania dużej ilości niebieskiego antyglona :) Docelowo węże zostaną zmienione na 10/13 Gutasyn (teraz jest 12/16 Cellfast), obcięte zostaną te długie rurki przy nagrzewnicy i zastąpione odpowiednimi łukami i redukcją, całkiem nowy pojemnik na pompkę (albo wymiana na CWU), nowy okrągły rez, najprawdopodobniej druga nagrzewnica (chyba rekord), porządny shroud na nagrzewnicy z wentylatorem 17cm i co mi jeszcze przyjdzie do głowy to nie wiem. Te piękne lutowane łuki pomiędzy prockami i NB zostaną zmniejszone do fi12 ale nadal będą miedziane. Do tego okrągły rez będzie "zwizualizowany" na frontowej ściance, przez co trzeba będzie ją kroić, szpachlować i malować. Do tego są miejsca gdzie będę chciał dać siatkę tunningową. Jak widać jest trochę pracy przedemną :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^BerZerK^ Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 (edytowane) bylo napisane ze na calosc trzeba czekac do wakacji... [edit] ups nazir wstawil zdjecie jak ja pisalem :) Co to za obudowa, bo widze ze mobo jest montowana na odwrot? Edytowane 10 Kwietnia 2005 przez ^BerZerK^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Serwerowy chieftec FT-2000 - od strony płyty jest mało miejsca dlatego muszą być łuki - od drugiej strony są montowane napędy i dyski. UPDATE: stare fotki (gdzies już były na forum), jeszcze chłodzenie AC, zasilacz redundantny i dużo wentylatorów: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik70 Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 WOOOO To jest twój komputer na codzień? Też chciałbym taki :cry: No może po za grafą :lol: Co zrobiłeś z tym byczym zasilaczem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Kazik70 - dokładnie - to jest moja maszynka. Zasilacz to był podwójny redundantny Seasonic 300W - co ciekawe musiał mieć albo duży zapas mocy albo miał pełne 300W bo spokojnie ciągnął moją konfigurację!! Jednak był duży i głośny więc został sprzedany a zamiast niego wylądował Tagan 480W. Co do grafy - na tyle co ja robię to mi spokojnie wystarcza - jest to dwumonitorowa jednostka co ciekawe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 moze mi ktos wyjasnic co to tenzasilacz redundant? wyglada jak 2 zlepione i na newegg to najdrozsze sztuki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zasilacz redundantny to taki, w którym dwie lub więcej jednostek zasilaczy na wzajem się uzupełnia i w razie awarii zastępuje. Dzieki temu, można wymienić zasilacz w trakcie pracy kompa, zasilać serwer z dwóch różnych źródeł zasilania etc. To, że są dwie jednostki 300W nie znaczy, że zasiłka ma w sumie 600W - taka zasiłka ma nadal 300W :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 sorka, ale jak uwazacie, warto sie interesowac robieniem bloku w ten sposób? pytam, bo moze bym swego r9800pro@xt schłodził.. o ile by wyrobił. blok, nie radek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 sorka, ale jak uwazacie, warto sie interesowac robieniem bloku w ten sposób? pytam, bo moze bym swego r9800pro@xt schłodził.. o ile by wyrobił. blok, nie radek :D 1381479[/snapback] No na pewno taki bloczek lepszy niz seryjny coolerek :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 ...Serwerowy chieftec FT-2000 - od strony płyty jest mało miejsca dlatego muszą być łuki - od drugiej strony są montowane napędy i dyski... ha dobrze wiedziec ze to chieftec :) Kupilem niedawno ta bude i wlasnie ja przerabiam. Pare dodatkowych dziur i mozna obrocic tacke na plyte w druga strone. Dobry plus tej budy ze jest skrecona na sruby i po rozlozeniu okazuje sie ze mozna ja zlozyc na pare sposobow co daje dodatkowe mozliwosci. No a poza tym ta 1,5mm blacha.... sztywna ale ciezar tej budy powala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Jak coś z nią zrobisz to pokaż fotki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 ...Jak coś z nią zrobisz to pokaż fotki ... To potrwa bo jeszcze malowanie przede mna. Na razie tylko obrocilem tace na plyte, zrobilem mocowanie zasilacza na gorze (otwor po reudancie wykorzystam jako wylot powietrza z chlodnicy). Generalnie jeszcze kupa roboty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 A jak obróciłeś tace na płytę to gdzie teraz masz otwory na śledzie PCI ?? PS: jak masz cyfrówkę to wyślij mi na priv fotki - jestem ciekawy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 ...A jak obróciłeś tace na płytę to gdzie teraz masz otwory na śledzie PCI ??... Sa tak jak w normalnej obudowie czyli pod gniazdami ps,lpt itp , a nie u gory tak jak jest oryginalnie w tej obudowie.Fotki ci przesle ale musisz troche poczekac bo chwilowo buda jest rozebrana do zeszlifowania starej farby i polozenia nowej. Jak dzis wieczorkiem bede mial chwilke czasu to postaram sie zlozyc pare blach tak zeby sie trzymaly i pstrykne, ale nie obiecuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...