Skocz do zawartości
Moog

Corel I Obróbka Obrazka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie kto wie jak w Corelu Photo Paincie zrobić tak aby obrazek był bez żadnego tła tzn. http://members.lycos.co.uk/pcmaxx/allegro/...01/chl01-02.jpg coś takiego jak w prawym dolnym rogu... To tylko przykład.

Edytowane przez Sphinx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem! Masz na obrazku jakiś obiekt i chcesz wymazać wszystko oprócz obiektu??

Jeśli o to chodzi to ja to robię w ten sposób: z paska narzędzi wybieram "maska odręczna" , ewentualnie jeśli obiekt miedzy obiektem a tłem jest duży kontrast (różnica kolorów) można wybrać lasso

Po zaznaczeniu wybranego obiektu tworzy się maska,więc klikam na utwórz obiekt z maski, poczym narzędziem wypełnienie utalam sobie kolor tła (ewentualnie wklejam obiekt do innego obrazka).

Na koniec tylko kosmetyczne poprawy żeby nikt nie widział mojej ingerencji (wtapianie obiektu w tło, wygładzanie krawędzi itp.)

Dodam że sporo bawię sie Corelem ale nie jestem zaawansowanym użytkownikiem (sam się uczyłem), dlatego mogą istnieć jakieś prostsze sposoby, o których nie mam pojęcia, mam nadzieję, że ktoś kto zna coś szybszego napisze o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu chyba chodzi o obrazek z przezroczystym tłem - są z tym kłopoty - przeroczysty gif to tylko 255 kolorów, a przezroczystych png nie obsługuje [poprawnie] IE

więc jeśli obrazek jest skomplikowany i ma sporo kolorów to po zawężeniu palety będzie kiepsko wyglądał

co do samej techniki - co kto lubi, można lassem, można gumką, ustawiając kolor docelowy na przezroczysty itp - płynne krawędzie to troche roboty albo ręcznie [miękki pędzel] lub automatem [blending warstw]

te uwagi dotyczą programów graficznych ogólnie, corela nie widziałem na oczy od wersji 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak chodzi mi żeby zrobić przeżroczyste tło... tak jak np. jest w emotach w gg czy innych obrazkach że jest tylko główka bez żadnego tła :-P np. to :rolleyes: mam i PS i Coreal'a najlepiej jakby ktoś zrobił filmik Frapsem i wrzucił http://www.yousendit.com/ abym mógł zobaczyć jak to sie robi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi