Skocz do zawartości
Spawacz

Arctic Frezer 4

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm dziś kupiłem to tak chwalone chłodzenie :/ no i co się okazuje temperatura niższa o jedyne 5 stopni niż w boxie :/ zarówno w stresie jak i bez i w stresie dochodzi do 62 stopni :/ bez podkręcania. W sumie jedyna korzyść to cisza :(.

Wrzuciłem napięcie 1.65V i 3600Mhz no i to już jest istna tragedia :/ jak włącze SuperPI to po jakichś 2sekundach procek ma 70 stopni !!!! A przecież mam nortwooda. Jest gorzej niż na boxie. Na boxie SP 1M przechodziło bez problemu przy takim napięciu a tu zwiecha kompa jak dochodzi do 75 stopni i koniec :(.

Dodam jeszcze że bude mam otwartą :/.

Edytowane przez Spawacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem paste. Teraz mam w idle 40 stopni a w stresie 52. Jednak jak zwiększe napięcie do 1.6V to w idle 50 a w stresie ponad 60 :/

Co jest nie tak ???????? Mam wrażenie że utopiłem kase kupując to chlodzenie :/ jak jest u was na tym i na innych chłodzeniach ??? PS. to pytanie kierowane jest do osób z P4 Nortwood ~3Ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam tego, dopiero kupuje :>

Ale z tego co wiem, powinieneś zapewnić odpowiedni przepływ powietrza.. zrobiłeś to?

Pasta dobrze założona? cały cooler?

Aż dziw, żeby było jak piszesz, w końcu skądś te wyniki w testach się biorą i raczej nie z kosmosu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mogę sie z tobą zgodzić, a chciałbym aby to była prawda :/.

Pastal:

Próbowałem dwóch. Obie rozsmarowywałem na 3 sposoby. cienko, srednio i grubo. I nic :/ zawsze to samo.

Przewiew:

Nad nim sa 2 wentyle 120mm i 80mm i co no i nic :/

Przepływ powietrza:

Wspomniane wentyle, otwarta buda, wokół totalny brak kabli.

Nie wiem co jeszcze mogę zrobić aby zapewnić mu lepsze warunki.

A testy to chyba żeczywiście z kosmosu są :/. Nie wierzę aby ten cooler mógł utrzymać przy życiu P4 4Ghz jak to wszędzie piszą.

TO JEST ŚCIEMA.

Owszem qmpel kupił dzisiaj frezera 64 no i ma 38 stopni w idle no i trochę ponad 40 w stresie, ale na athlonie któy wydziela mniej ciepła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mogę sie z tobą zgodzić, a chciałbym aby to była prawda :/.

A testy to chyba żeczywiście z kosmosu są :/. Nie wierzę aby ten  cooler mógł utrzymać przy życiu P4 4Ghz jak to wszędzie piszą.

TO JEST ŚCIEMA.

Hm.

No nie wiem, nie mam go jeszcze, to i się nie wypowiadam, lecz jesteś pierwszą osobą która wyraża się o tym coolerze negatywnie, a przeczytałem kilkadziesiąt (tak, kilkadziesiąt) opinii.. zastanawiające? :)

PS: rzeczywiście*. No i nie krzycz, głowa mnie dziś boli coś..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem o tym temacie, ale tam co chwile ktoś się wypowiada "Właśnie kupiłem frezera" no i moja wypowiedź zginęła by w tłumie :/.

Powiem wam że na tym procku pierwszy raz zmieniałem chłodzenie, ale różnica raptem paru stopni między frezerem a boxem na którym była stara zgrzana popękana pasta i kupa kurzu to trochę mało :/. Spodziweałem się, że w stresie będę miał coś ok. 45stopni.

Może to moje wymagania sa zbyt wysokie :(. Ale nie zmienia to mojego wewnętrznego przekonania że kasa została utopiona :/ bo potencjał OC praktycznie wogule się nie zmienił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie dziwne :blink: Przydało by się jeszcze schłodzić mostki ale i bez tego powinno być niżej... Kurcze wystraszyłeś mnie trochę bo mam zamiar zakupić tego freezera. Wszyscy go polecają może trafił Ci się jakiś pechowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie urzyłem pasty zamieszczonej w pudełku razem z coolerem, ponieważ po jej nałorzeniu miałem jeszcze zdecydowanie wyższe temperatury. Urzyłem titana. Wiem, że niejest to najlepsze pasta, ale innej nie miałem.(kolega urzył tej pasty pod frezera 64 i jest wszystko w normie). Zresztą ta mx-1 nkładała się jak plastelina :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że znam odpowiedź, chociaż nie jestem do końca pewien. Freezer wieje prosto w strone tylnej "dziury" na wiatrak, w normlnym przypadku wiatrak z tyłu "wydala" powietrze na zewnątrz obudowy a z przodu przychodzi nowe świeze, w Twoim przypadku powietrze to stoi w miejscu w obudowie (nie ważne że masz obudowe otwartą, nie ma tam przepływu powietrza, powietrze się nie rusza), najlepiej kup 2 arctici z allegro za 10zł jeden zamknij bude i sprawdź wtedy, według mnie temp spadnie ale to tylko moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niewiem :/ może i racja ale ile może spaść w ten sposób ?? 3-4 stopnie. (...)

Co mi dolega ?????

lol?

Misiom podał prawdopodobną możliwość.. odpisałeś 'no nie wiem' a sprawdzić, gdzie wieje to problem?

Powiedzieć czy masz jeden wentylator w obudowie czy kilka?

Czekaj, odkurzę szklaną kulę i odpowiem na wszystkie pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yy.. 6 rurek? Jakich 6 rurek? Przepraszam: Ty masz Arctic Cooling Freezera 4?

/me przetarł oczy i spojrzał ponownie na leżącego obok nowego coolerka, Freezera 4 i wyjąkał: dali mi wybrakowaną wersję.. mój ma tylko 4 ;->

oddam na gwarancję ;-p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi