randomize Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Witam!!! Przymierzam się do kupna aparatu takiego jak w opisie. Słyszałem jedank ze zdjecia robione w iso powyżej 100 mają strasznie duże ziarno. Czy to prawda??? Ma ktoś może zdjecia z tego aparatu robione w czułosci powyżej 100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 (edytowane) Nie oplaca sie kupowac tego aparatu, za taka cene wali takimi abberacjami ze szkoda gadac. Moja Z1 ma abberacje ale nie az takie :D a kosztowala sporooo mniej :) Lepiej kup jakis lepsiejszy aparacik :) Lub napisz do jakiej sumy szukac to moze cos sie wykombinuje ;) Edit: Ps. cyfraki nie maja ziarna, tylo szum cos jak ziarno tylko ze przydkie i kolorowe :) Gdyby to bylo ziarno jak w normalnych kliszach to cyfraki by nie mialy prawie wad :D Edytowane 10 Kwietnia 2005 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomize Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Wiem że cyfraki nie mają ziarna tylko szumy ale te szumy są potocznie nazywane ziarnem... A podrugie nie sadze zeby ten model sony był zły... Ma macro od 2 cm obiektyw 28-200 bardzo jasny, night shot, i to wszystko w magnezowej obudowie, a jedyna wada to te szumy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Hmm 3200zl to kosztuje. Cos jak kopniak w dupe. Ja bym sie zastanowil jeszcze nad wyborem. co do szumow, to niezle daje chlopak :D http://www.dpreview.com/reviews/sonydscf828/page14.asp abberacje ma ze hoho :> http://www.dpreview.com/reviews/sonydscf828/page16.asp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomize Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) Hmm... niesądze zeby miał takie wiekie szumy .... Co od aberacji no też niejestem pewnien ale może masz racje... A co sądzisz o Panasonicu FZ20(też myslałem nad jego kupnem)??? Moim zdaniem Soniak wypada lepiej... W tescie porównawczym (mniejsze ziarno ostrzejsze zdjecia ) Aha i jeszcze jedno na allegro ten soniak kosztuje 2500 Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez randomize Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Znajomy ma FZ20 i go chwali, mi tez sie podoba, stabilzatorek, zoom x12, no i stala jasnosc 2.8 na calej dlugosci ogniskowej :D Ja do tego soniaka przekonania nie mam, 717 byl fajny, tym nowym sie nie popisali :) A co do abberacji to przeciez widac na fotkach :) Ale nie bede juz przeszkadzac w wyborze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomize Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Hmmm.... Nie wiem co kupie ale wydaje mi sie że jak oglądałem fotki z sonego i panasonica to lepiej wypadały fotki z sonego i to mi kilka osub potwierdziło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Za taką cenę wybrałbym Minoltę A2/A1. Mam A1 i jestem baaardzo zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Tez bylbym zadowolony z takim aparatem :D A1/A2 tez ma abberacje, ale chyba mniejsze niz ten 828? Zarzuc paulo jakas fotke :) porownam tez z moja Z1 hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Szczerze mówiąc naprawdę NIGDY nie miałem problemu z aberracją, a w ciągu 9 miesięcy zrobiłem kilka zdjęć. :wink: Przejrzałem moje zdjęcia pod kątem aberracji i nic nie znalazłem. Tutaj masz 2 przykłady, na których "powinna" być aberracja Zdjęcia robione w 1600x1200, wyciąłem bardzo mocno powiększone fragmenty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 paulo masz aparat z 5 mln pixeli a robisz fotki korzysatajac z 2 milionow ? :> Ja mam Soniaka F717 ale 828 bym raczej nie polecal, wyglada ladnie, ale niestety pod wzgledem technicznym moim zdaniem ustepuje Minoltom. Bralebym A1 lub A2, fajny sprzet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 paulo, zalezy pewnie tez na jakiej przyslonie robiles, u mnie abberacja pojawia sie w roznym nasileniu w zaleznosci od przyslony :) A co do A1/A2 to tez sadze, ze bedzie lepsza od tego 828, znajomy ma i fajny aparacik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zdjęcie 1 - f11 1/320 Zdjęcie 2 - f5 1/400 Przy jakiej przysłonie masz największe aberracje ? Przejrzę EXIFy i wybiorę coś odpowiedniego. paulo masz aparat z 5 mln pixeli a robisz fotki korzysatajac z 2 milionow ?Bo nigdy nie potrzebowałem 2560x1920. 1600x1200 w zupełności mi wystarcza - zdjęcia świetnie wyglądają jako tapeta na pulpicie, ostatnio robiłem odbitki 9"x6" (ok. 23x15) i wyglądają fantastycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Mamy dwa rozne aparty, rozne obiektywy wiec raczej porowanie nie bedzie pasic, wiem ze przy F4 mam najmniejsze hehe :D o nigdy nie potrzebowałem 2560x1920. 1600x1200 w zupełności mi wystarcza A jak kiedys bedziesz musial cyknac szybko jakas fotke i to bedzie wlasnie fotka twojego zycia? A sie okaze ze jest cholernie mala (10x15) i duzo sie zniej juz nie wycisnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Bo nigdy nie potrzebowałem 2560x1920. 1600x1200 w zupełności mi wystarcza - zdjęcia świetnie wyglądają jako tapeta na pulpicie, ostatnio robiłem odbitki 9"x6" (ok. 23x15) i wyglądają fantastycznie. 1384945[/snapback] Moge zrozumiec ze nie potrzebujesz 5mln pixeli i 2 Ci wystarczaja... ale nie rozumiem dlaczego w takim razie wyrzucasz pieniadze ? Mogles kupic dobry aparat z 2mln i zaoszczedzic troche kasy. Ale Twoja sprawa, co kto lubi. Ale nie mow ze zdjecia z 2mln zdjeciac wychodza fantastyczne jako odbitka 23x15cm bo to swiadczy o tym ze pewnie nie widziales takiego zdjecia z 5mln :P albo z analogowego aparatu. JEST roznica i po cos te dodatkowe piksele sa, w Twoim wypadku maszyna musiala sama je dorobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 nie rozumiem dlaczego w takim razie wyrzucasz pieniadze ? Mogles kupic dobry aparat z 2mln i zaoszczedzic troche kasy.Nie kupiłem tego aparatu ze wzgl. na ilość MP, jeżeli bym tak myślał to byłbym "skazany" na EOS 1Ds Mark-II (mniam :P). Aparat wybrałem ze względu na jego możliwości i obiektyw. Idąc Twoim tokiem myślenia - nie powinienem kupować nawet Canona A95, bo też ma 5MP. Liczba MP to jedna z ostatnich rzeczy na jakie powinieneś zwracać uwagę kupując cyfrówkę. Ale nie mow ze zdjecia z 2mln zdjeciac wychodza fantastyczne jako odbitka 23x15cm bo to swiadczy o tym ze pewnie nie widziales takiego zdjecia z 5mln albo z analogowego aparatu.Zdjęcia pstrykam nie od dziś i robiłem oczywiście również powiększenia z analoga. To chyba jednak Ty nie widziałeś odbitek z cyfrówki z dobrym obiektywem. Świat cyfrówek nie kończy się na "zabawkach" z obowiązkowym 5MP i malutkim, "plastikowym" obiektywem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Ale fakt jest taki ze klatka filmu "lapie" wiecej szczegolow niz matryca w cyfraku, no chyba ze tam gdzie matryca jest bardzo duza, tak jak wielkosc klatki filmu (np. 1Ds Mark I :) ), tylko ze takie aparaty kosztuja ponad 20tys. zl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomize Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 W sumie to tez sie zastanwiałem nad tym czy nie kupić zawykłego aparatu z Afem... Bo chłopaki z firm mają jeszcze te cyfry niedopracowane a teraz wjany sprzę to mozna nawet za 300 zeta kupić... A podrugie klisza to klisza ma swój charakter jest pod wieloma wzgeldami lepsze od matrycy... Chyba jednak kupie lustrzanke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 paulo Bardzo łatwo wyciągasz wnioski... szkoda ze nietrafne. Moj tok myslenia wcale taki nie jest, ja poprostu nie rozumiem dlaczego nie robisz zdjec w 5mln skoro Twoj aparat CI na to pozwala... zawsze to mozna wykadrowac zdjecie na kompie czy zrobic odbitke wieksza niz A4, a z 1600x1200 nie ma zabardzo z czego kadrowac. "To chyba jednak Ty nie widziałeś odbitek z cyfrówki z dobrym obiektywem. " Czy moj Sony F717 ma slaby obiektyw ? Carl Zeiss F 2.0 - 2.4 ? Jesli tak sadzisz to moja znajoma ma Fuji S2Pro z tym obiektywem: http://www.pstryk.com.pl/opis/426 widzialem z niego setki zdjec. "Świat cyfrówek nie kończy się na "zabawkach" z obowiązkowym 5MP i malutkim, "plastikowym" obiektywem." Dzieki ze mnie uswiadomiles bo nie wiedzialem... Ze tez kupilem cyfrowke z malym plastikowym obiektywem :> Ja nie chce negowac Twojego doswiadczenia, poprostu prosze Cie, wytlumacz mi dlaczego nie robisz zdjec na 5mpx ? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Ja nie chce negowac Twojego doswiadczenia, poprostu prosze Cie, wytlumacz mi dlaczego nie robisz zdjec na 5mpx ? :> 1389294[/snapback] Moze ma za mala karte pamieci hehe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 SKRYTOBOJCA - trafiłeś w dziesiątkę. :) Mam 512mb w 1600x1200 mieści się 250-300 zdjęć. W 2560x1920 ~100 - wiem że to i tak około 3 filmy, ale czasami i to nie wystarczy. :) Z kadrowaniem i większymi odbitkami - macie rację. SuChY - nie mam nic do Twojego aparatu, poprostu myślałem, że jesteś kolejnym "maniakiem megapikseli". Niestety wielu ludzi podchodzi tak jak opisałem wcześniej. Cieszę się, że tak nie myślisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 (edytowane) Dziwne u mnie na 512MB miesci sie 310fotek na 3mp, a chyba az tak kompresja sie nie roznia :/ Chyba ze zapisujesz w TIFF/RAW ?? Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez SKRYTOBOJCA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Jpg, kompresja - extra fine. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 To ile ci zajmuje srednio jedna fotka w 1600x1200? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulo Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 1,0 - 2,0 mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZATOICHI Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 recenzje F828 z serwisu http://foto.recenzja.pl: http://foto.recenzja.pl/224/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...