Skocz do zawartości
Ralfo

Seagate Barracuda 120 Gb = Problem :/

Rekomendowane odpowiedzi

Już kiedyś o tym pisałem ale nikt mi nie pomogl a post gdzies znikł, a wiec mam problem z dyskiem Seagate, konkretnie model ST3120022A, od czasu do czasu ni stad ni zowad dysk zaczyna piszczec komp sie zawiesza i koniec, zdarza sie tez ze bios po prostu nie wykryje dysku... ktos mial podobny problem? albo moze wie co z tym zrobic bo jestem zdolowany :sad:

Moj sprzent to:

pł. głowna: ECS K7S5A

AMD Athalon XP 1700+

512 DDR RAM Kingston 400

Saphire Radeon 9550 128MB

Seagate Barracuda 120 GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli masz gware (swego czasu seagate dawal 35 miesięcy , ja tez tyle mam na taki sam dysk ) , wiec potraktuj go jakimś "rezpiratorem" czyli paralizatorem albo jakimś innym żrodłem napięcia. Uszkodzisz dysk i dostaniesz prawdopodobnie nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem taki myk ze swoim (ST3120026A). Na początku jak go podłączyłem (na płycie Abit KT7A - VIA KT 133), zdarzało się sporadycznie, że spodysk potrafił się wyłączyć. Po pewnym czasie odkryłem przypadkiem, że w momencie jak stacja dyskietek (podłączona na wspólnej wiązce przewodów zasilających z dyskiem) zaczynała coś czytać, dysk twardy wyłączał się. Więc odpiąłem stację FDD i od tego czasu dysk przestał się wyłączać. Pozatym, zdarzyło mi się kiedyś grzebiąc przy włączonym kompie w jego bebechach, że po poruszeniu przewodu zasilającego, dysk na chwilę się wyłączył. Proponuję więc pogrzebać przy zasilaniu swojego twardziela, przepiąć na inną wtyczkę, albo odpiąć inny napęd jeśli taki jest razem z dyskiem.

Edytowane przez Atomówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisałem o moim przypadku z dyskiem Barracuda 160 GB 7200.7 SATA

Mam podobne objawy, co jakiś czas system mi się zawiesza i po restarcie system nie widzi dysku. Muszę wyłaczyć kompa na jakieś 0,5 - 1 minutę i dopiero wtedy BIOS pokazuje go znowu.

Nie mam pojęcia co jest tego przyczyną :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem taki myk ze swoim (ST3120026A). Na początku jak go podłączyłem (na płycie Abit KT7A - VIA KT 133),  zdarzało się sporadycznie, że spodysk potrafił się wyłączyć. Po pewnym czasie odkryłem przypadkiem, że w momencie jak stacja dyskietek (podłączona na wspólnej wiązce przewodów zasilających z dyskiem) zaczynała coś czytać, dysk twardy wyłączał się. Więc odpiąłem stację FDD i od tego czasu dysk przestał się wyłączać. Pozatym, zdarzyło mi się kiedyś grzebiąc przy włączonym kompie w jego bebechach, że po poruszeniu przewodu zasilającego, dysk na chwilę się wyłączył. Proponuję więc pogrzebać przy zasilaniu swojego twardziela, przepiąć na inną wtyczkę, albo odpiąć inny napęd jeśli taki jest razem z dyskiem.

1383144[/snapback]

tez juz dawno zauwazylem ze jak stacja dyskietek cos czyta to sie dysk sypie, efekt: od roku bez stacji dyskietek :) niestety to nie pomoglo ale nie probowalem przelaczac zasilania na inny kabel...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie osobno siedzi cd-rom i osobno hdd... i jest lipa... ech wysiadam juz :/

Pozmienialem dzis kable z zasilania, zauwazylem ze ten od dysku byl luzny troche... no nic, zobaczymy...

A włąsnie, a mozliwe jest ze to wina zasilacza?

Edytowane przez Ralfo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi