Skocz do zawartości
ankel

Problem Z Plytami Glownymi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, staram sie rozwiazac nastepujacy problem a podobnych przypadkow nie udalo mi sie wyszperac w zakamarkach forum.

Jeszcze kilka dni temu posiadalem plytke ECS K7S5A i problem byl taki: po wlaczeniu kompa nie dzialo sie nic, zadnych odglosow z spikera, monitor czarny. Po restarcie CMOS, wyjeciu i ponownym wlozeniu procka kompek zaskakiwal na jedno wlaczenie (windy i tak nie dalo sie wlaczyc) i potem sytuacja wracala do niedzialania. Przetestowalem wszystkie podzespoly u zaprzyjaznionych ludzi i okazalo sie ze plyta (podobno) siadla. Zdarza sie.

Dzis kupilem Abita NF7, wlaczam i dziala. Fajnie. Po instalacji windowsa i kilku programow pierwszy zwiech. Komputer sie nie wlacza. Sytuacja podobna jak w ECS. Zastosowalem podobny sposob co przy poprzedniej plycie (CMOS i wyjecie procka) ale dalej nie dziala. Wrzucilem na slota procek kumpla i wystartowalo. Po wlozeniu znowu mojego windows wystartowal i dzialal do kolejnego zwiecha. Po tym zwiechu jak staram sie wlaczyc kompa rozlega sie alarm ze spikera i plyta zostaje wylaczona. Moze ktos z forumowych braci spotkal sie z takim problemem? Procek nie byl krecony.

Specyfikacja:

AMD AthlonXP 2000+

Abit NF7

Sapphire Radeon 9100

DDR 512mb jakis noname

zasilka FEEL 300W (moze to jest zrodlo problemow??)

Pozdrawiam i z gory dzieki na jakiekolwiek informacje zwiazane z tematem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a właśnie co ma przykręcanie płyty do jej działania :?: bo kiedyś miałem taki problem i właśnie to pomogło

1382901[/snapback]

Wyginasz laminat jak jest za mocno dokręcona, a wyginając laminat, wyginasz też ścieżki, kontakty itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekkie odkrecenie srubek nic nie pomoglo. Po kolejnym resecie CMOSU udalo mi sie pcta wlaczyc na jakies 10min i puzniej glucho, nie dziala. Pozatym na ECS lecialem ladnych kilka lat i przykrecone srubki nic nie przeszkadzaly.

Edytowane przez ankel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !! Może problem nie tkwi w płycie głównej. Sprawdź karte graficzną, bo ja własnie coś podobnego dziś rano miałem, komp wogóle niechciał zaskoczyć, a jeszcze wczoraj wsio działało normalnie....... Poruszałem grafą i zaskoczyło... Weź jakąś inną grafe i zobacz, a co do zasilacza, to może miernikiem napięcia posprawdzaj... Pozdrawiam

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mem tez moze byc problemem ja stawiam na psu zle zalozonego coolera nie prawidzlowa ilosc pasty

a właśnie co ma przykręcanie płyty do jej działania :?: bo kiedyś miałem taki problem i właśnie to pomogło

1382901[/snapback]

jakbyscie widzieli moje mobo albo Kurta :D po prostu C :lol: laminat jest ciezko zlawmac ale w przypadku kiepskiego wykonania moze ktoras ze sciezek sie rozewrzec ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucilem dzis na slota nalezacy do kumpla procek duron 800 i kompek smiga narazie bezblednie. Po ponownym wrzuceniu mojego Athlona 2000+ zaczynaja krecic sie wiatraki ale komp nie dziala, czyli tak jak bylo wczesniej. Czyzby procesor sie ujabal? :/ Jeszcze przedwczoraj dzialal wysmienicie. Spadam zaraz wrzucic athlona na jakis inny komp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi