eraptor Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 (edytowane) wiec opisuję problem: płyta abit--- oczywiscie ! NF7-S v2.0 ----BIOS ORYGINAŁŁ--NAJNOWSZY (MOŻE TU LEŻY PROBLEM?) procek athlon 2600 ----chłodzienie wodne pamięć ram 2x512 333mhz kingston karta (antyk) --ati al in wonder radeon 32 mb( z tunerem tv) muza --płyta + sb live karta dvb-pci skystar2 tv zasilacz chieftec 420 + obudowa big tower i to z czym mam problem NIE WYKRYWA czyli dyski::mur: najnowszy s-ata HITACHI 250 GB ---zawiera system XP na którym teraz jestem i działam -----wykryty s-ata MAXTOR 160 GB --nie wykryty :mur: ata MAXTOR 80 GB ( podpiety w slocie pci płyty)--- wykryty ata SEAGATE 14 GB (~`tez ma system 2x xp~` podpiety na dodatkowej karcie w slocie pci płyty)---nie wykryty :mur: napędy optyczne: tez problem nagrywarka tdk 321040 (podpiety na dodatkowej karcie w slocie pci płyty)---nie wykryty :mur: dvd pioner (podpięty w slocie pci płyty głównej) ---widzi INNE DANE : ta dodatkowa karta ma złącze ata133 x2 --sterowniki zainstalowane --pomimo tego system nie widzi zainstalowanych na niej urządzen najbardziej bulwersuje mnie fakt ze system nie widzi drugiego dysku na s-ata czyli maxtora dodam że wszystkie dyski były sprawdzone i osobno działają jeszcze jedna sprawa bios widzi wszystko w biosie musze miec ustawione "botowanie" w takiej kolejnosci (bo inaczej nie chce ładować systemu pomimo dobrej weryfikacji sprzętu) 1 floopy 2 floopy 3 cd jesli ustawie boot na s-ata ---nie rusza nic zawiesza sie --weryfikuje i czeka jesli ustawie boot na scsi --- rusza system na drugim dysku --1z 2ch systemów jesli ustawie boot na hd02 --- rusza system na drugim dysku --1z 2ch systemów może miał ktos podobny problem może wymiana biosu ? --proszę o sugestie jaki może zle ustawiam boot w biosie? może dyski s-ata sie nie lubią --co radzicie ? proszę o porady ---wszystkie mile widziane -- Edytowane 12 Kwietnia 2005 przez eraptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaDzIoR Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 PPM na Moj komputer →Zarzadzaj→Magazyn/Zarzadzanie dyskami→Importuj obce dyski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...