igomako Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 no wiec. zaznaczam ze linuksa uzywam od godziny, nigdy wczesniej nic. i nie moge w Mandraku 10.1 ustaic połaczenia z netem. mam net z kablówki, dynamiczne IP. karta Realtek RTL8139 a modem kablowy to motorola sb5100e... prosze, nie urywajcie mi głowy... tylko pomozcie... i przypominam ze w linuksie jestem całkowicie zielony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) Skoro piszesz ze masz karte sieciowa to pewnie do niej podlaczony masz modem. Sproboj moze w ten sposob z konta roota: ifconfig eth0 up dhcpcd eth0 Moga wystapic jakies bledy z pierwszym poleceniem jesli modul od karty sieciowej nie jest zaladowany. W tym przypadku skorzystac z polecenia: modprobe 8139too Edytowane 14 Kwietnia 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) mam problem z drugim polecieniem, jakby go nie znał. a, dane z ifconfig wrzuce rano... Edytowane 14 Kwietnia 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 To drugie polecenie to klient DHCP, ktory pobierze od serwera adres IP, maske podsieci, brame i adresy serwerow DNS. Mozliwe, ze w Mandrake nieco inaczej sie ono nazywa. Sprobowac wpisac dh i wcisnac TAB, moze cos o podobnej nazwie ci "wyskoczy" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 (edytowane) tak... jak wpisalem ifconfig eth1 (to karta odp za net) potem ifconfig eth0 (karta od sieci w domu) i porównalem je to jedyna roznica była w eth1 - przy RX dropped było 28121... dhclient nie działa, adersu nie pobiera. (reszta z rx i tx była na zero) ostatnie trzecie polecenie dziala, ale nic nie daje. Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez igomako Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Jesli karte do ktorej podlaczony masz modem masz na eth1 to polecenie dotyczace DHCP rowniez wpisujes z parameterm eth1 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 khem :) az tak głupi to nie jestem, oczywsicie ze wpisalem z eth1... i dalej nic. przejde sie dzis do mojego providera, powinien mi pomoc moze cos.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 (edytowane) Sprawdz z jakimi parametrami dhclient moze byc odpalony. Prawdopodobnie jest tam parametr -d (debug) badz -v (verbose), ktory powinien wyswietlic ci co dokladnie dzieje sie podczas proby uzyskania danych z serwera DHCP. Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...